Filmnézés mellé nassolnivalóként előszeretettel készítek sült fűszeres csicseriborsót. Tele van fehérjével és rosttal, a szénhidrátok pedig lassan szívódnak fel belőle, és bár ettől még nem célszerű kilókat megenni belőle, így is jóval egészségesebb és kevésbé hizlaló is, mint a csipsz, vagy a pattogatott kukorica. A Körforrás Insta csatornáján nemrég megszavaztátok, hogy osszam meg a receptet: íme, ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatom hogyan csináld.
Az alábbi receptben az én kedvenc verziómat találod, de jó ha tudod: a fűszerezést úgy alakítod, ahogy neked tetszik, engedd bátran szabadjára a fantáziád!
Mivel a csicseriborsó semleges ízű, könnyedén a saját ízvilágodra alakíthatod a végeredményt. Nem muszáj sósnak lennie, és a rágcsa szinten sem kell megrekedned, hiszen nagyszerűen illik salátákhoz, körethez, vagy levesgyöngyként is használhatod.
Hozzávalók:
- csicseriborsó (száraz vagy konzerv)
- (repcemag)olaj, amiben megsütöd
- kakukkfű
- só
- bors
- pirospaprika
Elkészítés:
1.) Száraz csicseriborsóból szoktam készíteni, mivel ezt csomagolás nélkül lehet beszerezni a piacon, illetve jelentősen olcsóbb is így, mint a konzerv változatot megvásárolni. Cserébe több előkészületet igényel.
(A képen látható csatos üveget sosem visszük a piacra, hanem zsinóros vászonzsákba kérjük a borsót, majd otthon töltjük át üvegedénybe a zsákmányt.)
2.) Mérd ki a kívánt mennyiséget. Nem muszáj ehhez szigorúan mérleget használni, én például csak szemmértékre szoktam csinálni. Ezúttal csak azért kaptam elő a mérleget, hogy pontos adatokat tudjak mutatni neked: kimértem 101 gramm száraz csicseriborsót.
3.) Öntsd fel jó sok vízzel, majd tedd félre. Átlagosan 10 órán keresztül szoktam így áztatni.
4.) Ezt követően öntsd le róla a vizet.
5.) Nekem 10 óra ázást követően picit több, mint duplájára nőtt súlyban, 221 gramm lett belőle.
6.) Ha nem szeretnéd, vagy nincs időd azonnal felhasználni, akkor ebben az állapotban kicsit félre is teheted a csicseriborsót. Nálam ez például egy munkanap reggel volt: előző este beáztattam a borsót, reggel leszűrtem, majd csak este szerettem volna folytatni, illetve frissen elfogyasztani.
A tál tetejét tányérral letakartam (ez lehet méhviaszos kendő, vagy a tál saját fedője is ha neked még megvan), és betettem a hűtőbe.
7.) Öntsd fel vízzel, kicsit sózd meg és kezdd el főzni a tűzhelyen. Forrástól számítva lassú tűzön egy óra elteltével lesz kész. Ha szeretnéd csökkenteni a csicseriborsó puffasztó hatását, akkor az első vizet öntsd le róla, miután felforrt.
8.) Szűrd le és hagyd száradni.
(Ha konzerv csicseriborsót használsz, akkor neked ez az 1. lépésed)
9.) Készítsd elő a fűszereket, ez nálam: só, bors, kakukkfű, pirospaprika. Ha van az erkélyen, akkor friss kakukkfüvet mindig vágok hozzá.
10.) Melegítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben, a friss kakukkfűvel együtt, hogy átadja az illatát és ízét az olajnak. Ha csípősen szereted, akkor itt szórhatsz mellé például egy kis chilit is.
11.) Kezdd el pirítani, sütni a csicseriborsót. Ekkor szoktam rászórni még szárított kakukkfüvet. Kb. 5 perc alatt elkészül.
12.) Miután megsült szedd ki és fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, paprikával, vagy bármilyen egyéb fűszerrel, amit szeretnél használni. A füstölt paprika például szerintem kifejezetten fel tudja dobni, illetve ilyenkor szoktam még néhány gerezd fokhagymát vékonyra szeletelve megpirítani a visszamaradt olajban, majd azokat is hozzáadni a sült csicseriborsóhoz.
13.) Keverd el alaposan. Jó étvágyat kívánok hozzá!
További változatok:
- Sütőben: a főtt csicseriborsót keverd el alaposan olajjal és a fűszerekkel, majd szórd bele a tepsibe és 200 fokon süsd ropogósra kb. 20 perc alatt.
- Olaj nélkül, forrólevegős fritőzben: a főtt csicseriborsót tedd a tálba, szórd meg fűszerekkel és 200 fokon készítsd el kb. 15 perc alatt.
Neked mi a kedvenc csomagolásmentes snacked, könnyű harapnivalód?