Adni jobb, mint kapni – hangzik el egyre gyakrabban nem csak karácsony közeledtével, hanem az év bármely időszakában is. Idén ne csak üres frázis legyen az “adni jó”! Lehet az advent egy kicsit varázslatosabb, jó szándékkal, gondoskodással, szeretettel telibb. Csak rajtunk múlik.⁠ A fordított adventi kalendárium készítésével pont ezt gyakorolhatjuk, mutatom hogyan.

 

Mi az a fordított adventi naptár?

A hagyományos adventi naptárhoz hasonlóan a fordított adventi kalendárium is 24 napon át segít ráhangolódni a karácsonyra, és követni az előtted álló napok számát. Ám ezúttal a megszokottól eltérően nem kiveszel valamit az egyes napok során a kalendáriumból, hanem beleteszel. Olyan apróságokat, amik jó célt szolgálnak, örömet, segítséget nyújtanak a rászorulóknak.

 

Hogyan működik a fordított adventi naptár?

A fordított adventi kalendáriumod lehet egy cipősdoboz, vászontáska, vagy bármilyen más tárolásra alkalmas eszköz. Érdemes már a legelején tisztában lenned azzal, hogy kinek fogod adományozni a kalendáriumot ha megtelt, mert így biztosan olyan dolgokat gyűjtesz majd benne, ami hasznosak lesznek az ajándékozott számára. Ehhez választhatsz egy számodra szimpatikus civil szervezetet, anya- vagy gyermekotthont, egy rászoruló családot, vagy akár az egyedül élő kedves szomszéd nénit is.

Minden egyes nap december 1-től (de persze kezdheted akár korábban is) egészen karácsonyig tegyél bele a naptárba valamit, ami segítséget jelent a másik fél számára. Majd miután megtelt a kalendáriumod, juttasd el a célba.⁠

A fordított adventi naptárat készítheted közösen a családdal, vagy akár a munkahelyi közösséggel is. Fogjatok össze a kollégákkal egy jó cél érdekében, a gyermekek számára pedig ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy megtapasztalják az „adni jó” érzését.

 

Mi kerüljön a fordított adventi naptárba?

A legjobb, ha célzottan készíted a fordított adventi kalendáriumot például egy konkrét civil szervezetnek, vagy akár egy ismerős, rászoruló családnak. Így olyan dolgokkal tudod megtölteni, amik valóban hasznosak lesznek és örömet okoznak.

Az alábbi négy alapvető szempontot mindenképp vedd figyelembe:

  1. Ne legyen romlandó.
  2. Ne legyen koszos, sérült, lejárt.
  3. Legyen hasznos.
  4. Okozzon örömet.

 

A fentiek teljesülésével bármi kerülhet a fordított adventi naptáradba, de hozok egészen konkrét ötleteket is:

 

Kinek adományozd a fordított adventi naptárat?

Először nézz körül a szűk környezetedben, hogy nincs-e szüksége valakinek segítségre, például egy családnak, idős ismerősnek. Ha nincsen, akkor választhatsz egy számodra szimpatikus civil szervezetet, anya- vagy gyermekotthont, illetve bármilyen segítő szervezetet is (pl. Vöröskereszt, Katolikus Karitász). Érdemes rákérdezned náluk, hogy fogadnak-e karácsony környékén ilyen jellegű segítséget, valamint milyen adományoknak látják a hasznát.

Ha nincs időd, energiád utánajárni annak, hogy kinek készíthetnéd el a fordított adventi kalendáriumodat, adok két tuti tippet:

  • Csatlakozz a cipősdoboz akcióhoz: ebben az esetben fogj egy cipősdobozt, ez lesz a fordított adventi naptárad. Döntsd el, hogy hány éves és milyen nemű gyermeknek szeretnél segíteni, majd töltsd meg a dobozt neki szánt ajándékokkal. Miután megtelt, csak add le a gyűjtőpontok egyikén.
  • Szeretet.éhség.: az Ökomenikus Segélyszervezet virtuális fordított adventi naptárjának ablakait kinyitva olyan célokhoz csatlakozhatsz adományoddal, amelyek támogatásával nehéz helyzetben élő családoknak tud segítséget nyújtani a szervezet, és nem csupán karácsonykor.

 

Az idei adventi naptár teljen meg szeretettel, jó szándékkal és valódi gondoskodással. Te belevágsz a fordított adventi kalendárium készítésébe? Írd meg hozzászólásban!

 

Ha pedig nem tudod, mivel lepd meg szeretteidet, hogyan láss neki a hulladékmentes karácsonynak, akkor olvasd el ezeket a cikkeket is:

0 0 votes
Article Rating