Ahány ház, annyi karácsonyi szokás. Még akkor is így van, ha már belekezdtél a hulladékcsökkentésbe és fontos számodra, hogy az ünnep is környezettudatos legyen. Valamennyien máshol tartunk, másképp priorizálunk, de egy dolog közös: a környezetünk védelme miatt nyitottak vagyunk arra, hogy a hagyományokat felülírjuk és új szokásokat vezessünk be. Ha rád is igaz, hogy a tárgyi ajándékok vásárlása helyett alternatív lehetőségek után kutatsz, ez a cikk neked szól.

 

Ne legyen a karácsony a túlköltekezés szinonimája!

Tudtad, hogy csak a 17. század folyamán jelent meg a gyerekek megajándékozása? Ekkor vált fontosabbá a családi összetartás és a gyerekekkel töltött idő. Korábban az ajándékozás is egyházi keretek között zajlott. A mise alkalmával összegyűjtött adományokat osztották szét a szegényeknek. Magyarországon csak az 1930-as évektől nevezhetjük szokásnak a karácsonyi ajándékozást. Ezután már csak néhány évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a karácsony ne csak a szeretet, hanem a kereskedelem ünnepe is legyen. A legszebb, legragyogóbb ünnep mára sok családnál a stressz, a túlhajszoltság, a felesleges túlköltekezés és a túlfogyasztás szinonimájává vált.

2018-ban több felmérés is készült arról, mennyit szánnak vagy szánnának a magyarok karácsonyi ajándékokra. A Budapest Bank megbízásából készített, karácsonyi költéseket vizsgáló kutatásból az derült ki, 56 ezer forintot költenének ajándékra a magyarok. A Vatera.hu felméréséből pedig azt derült ki, hogy a családok átlagosan 46 760 forintért vesznek ajándékokat – ezek felét online.

Most egy pillanatra hunyd le a szemed, és idézd fel életed legjobb karácsonyát! Mi jut eszedbe? A gyerekkorod? Egy olyan pillanat, amelyben az élményeké és az érzelmeké a főszerep? Emlékszel, mi volt abban az évben a fa alatt? Nem? Nem meglepő!

Ma már kutatások bizonyítják, hogy a mulandónak tűnő élmények sokkal tovább tartó boldogságot jelentenek, mint a tárgyak. Az élmények az identitásunk részévé válnak. Olyan emlékek kötődnek hozzá, amelyekben a szeretteink szerepelnek, akik talán már nincsenek is velünk. Nem árulunk el nagy titkot: az ajándékozási hierarchia is innen indul.

 

Tárgyi ajándék helyett környezettudatos alternatívák

Ha szeretnél kilépni ebből, és környezettudatos alternatívákat keresel tárgyi ajándék helyett, az ajándékozási hierarchia lesz a segítségedre. Ez a hulladékpiramishoz hasonló rendszer könnyebbé teszi a gondolkozást, hogy csupa olyan dolog kerüljön a fa alá, amely egyszerre okoz örömet és kevésbé árt a bolygónak.

Környezettudatos ajándékozási hierarchia - körforrás

1. Ajándékozz időt!

Add ajándékba azt, amiből manapság egyre kevesebb van: a saját idődet, a saját figyelmedet. Menjetek el együtt valahova, segíts valamiben, amiben jó vagy és a másik félnek szüksége volna rá. Például készíthettek közösen folyékony mosószert házilag, fillérekből vagy tarthattok zero waste szépségnapot bőrbarát, minőségi és ellenőrzött kozmetikai termékekkel.

 

2. Ajándékozz élményt!

Az élmények sokszor a legértékesebbek, ezek azok, amikre igazán jólesik majd visszagondolni. Még jobb, ha ötvözöd az első ponttal és olyan élményt ajándékozol, amit közösen éltek át. Mit szólnátok egy-egy kiránduláshoz, melyek során Magyarország természeti kincseit fedezitek fel? Vagy egy családi vagy baráti vacsoracsatához, melynek során nemcsak jókat esztek, hanem együtt is vagytok.

 

3. Adj neki új életet!

Ki mondta, hogy az ajándék csak és kizárólag újonnan készült termék lehet? A használt persze nem tévesztendő össze a gagyi porfogókkal, nézz körül az antikváriumokban, adományboltokban, igazi kincsekre lelhetsz. Még jobb, ha te újítasz fel valamit az ajándékozott számára.

Apropó, adomány: megkérheted a hozzátartozókat arra is, hogy azt az összeget, amiből téged ajándékoznának meg, inkább utalják át egy olyan alapítványnak, amelynek a munkáját kiemelten fontosnak tartod, és szeretnéd támogatni őket.

 

 4. Készítsd magad!

Nagyon kedves ajándék, ha egy saját magad által készített meglepetéssel készülsz. Nem kell nagy és bonyolult dolgokra gondolni. Készíthetsz például krémparfümöt vegyszermentesen, mindössze 10 perc alatt. De részt vehetsz egy kreatív workshopon, akár süthetsz-főzhetsz is. A lekvároknak, házi tésztának, fűszersónak, szörpnek mindenki örül.

 

 5. (Környezet)tudatos ajándékutalvány

Ha tudod mi foglalkoztatja az ajándékozottat, adhatsz neki szolgáltatásokra szóló, vagy levásárolható ajándékutalványt. Ha például szeretnél környezettudatos használati tárgyakat ajándékozni, de nem vagy biztos abban, mire lenne szüksége a másiknak, egy ajándékutalvánnyal könnyedén elérheted, hogy ő választhassa ki mindazt, amire valójában szüksége van. A körforrás ajándékutalványokat ide kattintva találhatod.

Az egyik legnagyszerűbb ajándék, ha tudást teszel a fa alá. A körforrás Hulladékmentes Életmód online tanfolyama segít abban, hogy a résztvevők könnyebben megvalósíthassák a környezettudatos életmódot és a hulladékmentes otthont. Akit érdekel a téma, ez a tökéletes meglepetés számára. A tanfolyamra szóló ajándékutalvány részleteit itt találod.

Tudod, hogy az ajándékozottad törekszik a műanyagok használatának csökkentésére, és szeretnél segíteni neki ebben? A Műanyagmentes háztartás online kurzus során a műanyagok teljes környezeti- és egészségügyi hatásaival tisztába kerül a megoldásokkal együtt, így magabiztosan haladhat tovább az úton.

 

 6. Környezettudatos tárgyi ajándék

Ha a tárgyi ajándék mellett döntesz, még mindig voksolhatsz a környezettudatos, etikus ajándékokra. A legfontosabb, hogy hasznos és használható legyen, ezen felül viszont számtalan tényezőt figyelembe vehetsz: összetevőket, előállítót, helyileg készült-e, hulladékmentes-e…

A Hulladékmentes.hu-n úgy válogattuk ki a termékeket, hogy mindent szigorúan ellenőriztünk helyetted. A webáruházban számtalan hasznos tárgyat találsz a fürdőszobától az utazásig, amelyek segítenek a környezettudatos, hulladékmentes életmód kialakításában. Nézd csak, mennyi mindent gyűjtöttünk össze!

Ha kezdő hulladékcsökkentőről van szó, válaszd első lépésként a vászonzsákot, a kulacsot vagy a termoszt. Újdonság a webshopban a sminktermék, amelyre már olyan sokan vártak! Egy fekete szempillaspirállal nehéz mellélőni abban az esetben, ha az ajándékozott rendszeresen sminkel.

 

 7. Tárgyi ajándék

Utolsó opcióként az új (bármilyen jellegű) tárgyi ajándék foglal helyet, de hatalmas választék áll még rendelkezésedre, mielőtt emellett döntenél.

 

 Mi van akkor, ha „nem bírják ki ”, és úgyis meg fognak lepni

Mindenki tudja, hogy a változáshoz vezető út a példamutatással kezdődik. Senkit nem fogsz meggyőzni azzal, ha látványosan megsértődsz, ha ajándékot kapsz. Ezzel a környezettudatosságot és a hulladékcsökkentést nem teszed szimpatikussá azok számára, akik csak most találkoznak a témával. Az a példamutató, ha elfogadod, hogy a szeretteidnek fontos a tárgyi ajándékozás, ezzel tudják kimutatni a szeretetüket. Segíthetsz nekik azzal, hogy listát írsz arról, mire van szükséged, így ők is boldogan ajándékoznak meg, és biztosan nem kerül felesleges tárgy a fa alá.

Kihagytunk valamit? Van egy jó ötleted? Van olyan új szokás, ami nálatok bevált karácsonykor? Ha igen, oszd meg kommentben!

0 0 votes
Article Rating