Tóth Judittal az nlc. oldalán arról beszélgettünk, hogyan lehet zöldebb a karácsony, ám Judit emellett a lassítás és az egyszerűsítés oldaláról is megközelítette a témát – érdemes elolvasnod a teljes írását is.

Zöldebb karácsony

A környezettudatosság szintén egyre fontosabbá válik karácsony környékén is. Hisz mára a karácsony, sajnos, nem túlzás ezt mondani, a fogyasztás ünnepe lett. Kump Edina környezetkutató szerint a hulladékmentes életmód nem csak arról szól, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékunkat, hanem a szó szoros értelmében valódi életmódváltást jelent. Hisz ugyanúgy vele jár például a slow életmód, az egyszerűsítés vagy a tudatos fogyasztás.

Egy környezettudatos karácsony egyik sarkalatos pontja a fa. „A leginkább környezetbarát megoldás, ha valamilyen alternatívát találunk a fa helyett, például néhány ágat, vagy egy létrát díszítünk fel szimbolikusan. Ez persze nem mindenkinek szimpatikus.

Ha valaki a fához ragaszkodik, akkor az életciklus-elemzések szerint a hazai vágott fenyő még mindig környezettudatosabb, mint a Kínából érkezett műfenyő.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ajándékok tekintetében környezettudatosabb élményt, mint tárgyat ajándékozni, de Edina szerint egy élmény is lehet teljesen haszontalan, és egy tárgy is lehet jól átgondolt, környezettudatos ajándék. Az ajándékvásárlásnál érdemes alaposan átgondolni pár dolgot. Tudja-e majd az ajándékot mire használni az ajándékozott? Hogyan gyártották az adott terméket, és ha az élettartama végére ér, hulladékként lehet-e vele mit kezdeni? Elektronikai cikkek esetében például óriási előny, ha az adott eszköz javítható, és meg is éri megjavíttatni.

Kump Edina szerint az a legjobb, ha elhagyjuk az ajándékok csomagolását, és helyette inkább valamilyen kreatív megoldást találunk. Adhatjuk például az ajándékot egy sálba tekerve, vászonszatyorban, tehát valami olyasmiben, amit ugyanúgy lehet használni. Ha valaki ragaszkodik a csomagoláshoz, akkor nézzen körül otthon, és keressen olyan papírokat, amelyek már feleslegesek, de ilyesmire még használhatóak. Például a sima barna csomagolópapír, egy régi térkép vagy egy kotta nagyon szép lehet. Cellux helyett, mivel azt nem lehet újrahasznosítani, használhatunk papír alapú ragasztószalagot, ami szelektálható, vagy valamilyen természetes anyagú (len- vagy kender)zsineget. A csilivili, fényes csomagolópapírokat, melyek a chipszes zacskóhoz vagy csokipapírokhoz hasonló fémgőzölt műanyagok, nem lehet újrahasznosítani. Így ezeket jobb kerülni.

Egy Nébih-kutatás szerint éves szinten kb. 68 kg élelmiszert dobunk ki fejenként. Ennek egy jó része minden bizonnyal karácsony környékén kerül a kukákba. Edina szerint tudatosabb menütervezéssel megakadályozható lenne a rengeteg felesleg keletkezése. De ha mégis rajtunk maradt az étel, akkor se dobjuk azt ki, inkább keressünk más lehetőséget, például juttassuk el rászorulóknak.

 

Forrás és teljes cikk: Félre az őrülettel, ez a karácsony legyen más!

0 0 votes
Article Rating