Az újrakezdés gondolata mindig izgalmas. Új év, új lehetőségek. A múltra úgy tekintünk, mint tanulságokkal teli útmutatóra, és tudjuk, hogy a jövő még számtalan lehetőséget rejt számunkra, amelyet mi magunk formálunk és alakítunk. Ezért szeretünk újévi fogadalmakat tenni, reménykedve a változásban.

Ha még gondolkodsz azon, milyen változtatásokba fogj bele 2024-ben, próbáld ki a hulladékcsökkentést, fogj bele a hulladékmentesebb életmódba. Meg fogsz lepődni, mennyire elősegíti a nem kifejezetten környezetbarát fogadalmaid megvalósítását is!

 

#1. gyakori újévi fogadalom: Fittebb, egészségesebb élet

Az ünnepi időszakban gyakori a túlevés, így nem meglepő, hogy sokan egészségesebb életmódra és jobb fizikai állapotra törekszenek az új évben, így előkelő helyet foglal el az újévi fogadalmak között. Gondoltad volna, hogy a hulladékmentesebb élet nemcsak a bolygónknak tesz jót, de neked is előnyös lehet?

Így segít a hulladékmentesebb életmód, hogy fitt és egészséges maradj:


Több friss, tápláló, teljes értékű ételt fogsz fogyasztani.

A less/zero waste törekvés egyik alapelve, hogy amennyire csak lehet, kerüljük az egyszer használatos (főleg műanyag) csomagolásokat. Ez azt jelenti, hogy több friss gyümölcsöt, zöldséget és nagy kiszerelésű termékeket, mint gabonaféléket és hüvelyeseket fogsz enni. Ezek az élelmiszerek többnyire sokkal egészségesebbek, mint a csomagolt, feldolgozott társaik. Ezért, ha környezetbarát szemlélettel vásárolsz, magadtól is olyan ételeket fogsz választani, amik sokkal jobbak a testednek.

vásárlás piacon vászonzsákkal kosárral

Több vizet fogsz inni.
Nap, mint nap rengeteg műanyag palack végzi a hulladéklerakókban és égetőkben, ezért elengedhetetlen egy újrahasználható kulacs beszerzése, ha hulladékmentesebb életmódot szeretnél folytatni. Ha megszokod, hogy a kulacsod mindig nálad van és rendszeresen újratöltöd, nemcsak a környezetet óvod, hanem az egészségednek is jót teszel. A rendszeres hidratálás számos előnnyel jár, többek között kevesebb fejfájással, frissebb lehelettel, több energiával és tisztább bőrrel – és ez csak a kezdet.

töltsd meg a kulacsod csapvízzel

Aktívabbá válsz.
A hulladékcsökkentés főleg az otthoni hulladék mérséklésére irányul, és nem annyira az egyéni kibocsátásokra, de ha igazán fontos számodra a környezetvédelem, akkor tudod, hogy az életed számos más területén is hatással vagy a bolygóra. Ezért sokan döntenek úgy, hogy a gyaloglást vagy biciklizést részesítik előnyben az autózással vagy akár a rövidebb tömegközlekedési utakkal szemben, legyen szó munkába járásról vagy a mindennapi teendők intézéséről. Ez a plusz mozgás nemcsak a környezetet óvja, hanem a fizikai és lelki egészségedet is javítja, hozzájárulva a jobb közérzetedhez és állóképességed növeléséhez.

Kump Edina kerékpár biciklizés

#2. gyakori újévi fogadalom: A pénz okosabb beosztása

Az ünnepek után sokunk pénztárcája megcsappan, így nem meglepő, hogy az új évben gyakran fogadalmat teszünk a pénzünk okosabb beosztására és a kevesebb költekezésre. Bár sokan azt hiszik, hogy a hulladékmentesebb életmód költséges, valójában éppen ellenkezőleg: segít pénzt megtakarítani.

Így segít a hulladékmentesebb életmód, hogy kevesebb pénzt dobj ki az ablakon:


Elsajátítod a nemet mondás művészetét.

A hulladékmentesebb életmód egyik kulcsa, hogy megtanuljunk nemet mondani. Ez nemcsak a környezetet óvja, hanem a pénztárcádat is. Ez azt jelenti, hogy tudatosan elutasítunk bizonyos felesleges dolgokat, mint például az 1000 Ft-os egyszer használatos pohárban kínált kávét, és helyette otthon készítjük el a reggeli kávénkat. Vagy az elvitelre rendelt ételek helyett magunk főzzük meg az ebédet.

Persze ez nem azt jelenti, hogy soha nem fér bele egy bolti tea vagy kávé, vagy hogy örökre lemondjunk a házhoz szállított pizzáról, hanem inkább abban segít, hogy olyan szemléletet alakítsunk ki, amely segít megkülönböztetni egymástól a felesleges és a szükséges kiadásokat. Ez nemcsak a kevesebb hulladékot termelő életviteled alapjait rakja le, hanem abban is segít, hogy a nap végén több pénz maradjon a tárcádban.

használd a saját ételtároló dobozod

Beruházol újrahasználható tárgyakba, amelyek hosszú távon pénzt takarítanak meg számodra.
Sokan kezdenek újrahasználható és fenntartható alternatívák beszerzésébe a hulladékmentesebb életmód részeként. Bár ezek eleinte többe kerülhetnek, hosszú távon jelentős megtakarítást eredményeznek. Például mosható arctisztító párnák beszerzésével örökre megválhatsz a vattakorongoktól. Számos ilyen alternatíva létezik, amelyekkel egyszerre csökkentheted a hulladék mennyiségét és spórolhatsz is. Ha további ötletekre van szükséged, nézd meg ezt a cikket: 55 +1 hulladékmentes alternatíva az egyszer használatos tárgyak helyett.

arctisztító sminklemosó korongok vatta helyett

#3. gyakori újévi fogadalom: Rendszerezettebb élet

Az év vége felé hajlamosak vagyunk kicsit káoszba fulladni. A kevesebb hulladékra való törekvés segít újra rendet teremteni a mindennapokban, így visszaállíthatod a harmóniát és a rendszert a káoszos időszakok után.

Így segít a hulladékmentesebb életmód, hogy rendet teremts az életedben:


Szembesülsz a rendetlenségeddel.

A hulladékcsökkentés első lépése, hogy közelebbről megismerd a saját szemetedet. Nem szó szerint, természetesen. 😉 Ha azonban időt szánsz arra, hogy alaposan átvizsgáld, mit dobsz ki a kukába, felfedezheted, mely területeken termelsz a legtöbb hulladékot. A sok hulladék gyakran együtt jár a rendetlenséggel is. Melyek azok a dolgok, amiket csak felhalmozol, majd végül a kukába kerülnek? A szeméted átvizsgálása ráébreszt, hogy milyen életmódbeli változtatásokra van szükséged, és arra késztet, hogy átgondold, mitől szeretnél megszabadulni az életedben. Ez pedig az első lépés egy rendezettebb, átláthatóbb élet felé.

Előbb-utóbb mindent szemügyre veszel, ami a tulajdonodban van.
Az életmódunk hulladékmentesebbé tételéhez vezető út nem egyik napról a másikra történik. Ez hosszú hónapokat, akár éveket is igénybe vehet. E folyamat során valószínűleg előbb-utóbb minden tulajdonodban lévő tárgyat alaposan megvizsgálsz, hogy segíti-e vagy épp gátolja-e a hulladékcsökkentési törekvéseidet. Ennek eredményeképpen nem csak kevesebb felesleges holmi lesz körülötted, hanem minden cuccod megtalálja a maga helyét – igen, még azok is, amik eddig a fiók mélyén lapultak. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a környezeted letisztultabb és rendezettebb legyen.

Megtanulsz előre tervezni.
Sajnos nem mindenütt könnyű a hulladékmentesebb életmódot követni. Emiatt megtanulsz előre készülni a hulladékcsökkentés érdekében: például előre összekészíted az ebéded a munkahelyre, több időt szánsz a gyaloglásra vagy biciklizésre, magaddal viszed a vászontáskáidat, amikor bevásárolsz. Az előrelátó tervezés segít neked jobban beosztani az idődet és rendszerezettebbé válni a mindennapok során.

írj listát mire van szükséged

#4. gyakori újévi fogadalom: Új készség vagy hobbi elsajátítása

Az év vége jó alkalom arra, hogy visszatekintsünk az elmúlt évünk teljesítményére. Sokan éppen ezért tesznek fogadalmat arra, hogy valami újat tanulnak: lehet az egy készség, egy új hobbi, vagy akár egy teljesen új tudás elsajátítása. Izgalmas érzés, amikor tapasztalod, hogy bővül a tudásod és javulnak a képességeid, ami motiválhat arra, hogy a következő évben valami újat és érdekeset próbálj ki.

Így segít a hulladékmentesebb életmód, hogy új készséget, hobbit sajátíts el:


Megtanulod elkészíteni azokat a dolgokat, amiket nem tudsz, vagy nem akarsz megvenni.

Előfordulhat, hogy a környezetbarát alternatívák nem állnak rendelkezésre vagy túl költségesek a kevésbé tudatos termékekkel szemben. Ilyenkor nagy segítség lehet, ha megtanulod otthon elkészíteni ezeket a termékeket. Akár mosószer, dezodor vagy méhviaszos kendő készítéséről van szó, ha te magad állítod elő őket, pontosan tudni fogod, milyen összetevőket tartalmaznak, ami mind a saját egészségednek, mind a környezetnek kedvezőbb lehet.

méhviaszos kendő készítése méhviasz használata

#5. gyakori újévi fogadalom: Önszeretet gyakorlása

Ki ne szeretne több szeretetet az életében, ugye? Kezdd magaddal! Lehet, hogy elsőre túlzásnak tűnik, de ha törődsz az anyatermészet védelmével, az hozzásegít, hogy önmagaddal szemben is megértőbb és szeretetteljesebb legyél.

Így segít a hulladékmentesebb életmód az önszeretet gyakorlásában:


Figyelmesebbé válsz, és ennek köszönhetően jobban odafigyelsz magadra.

Minden vásárlásod, étkezésed, döntésed hatással van a környezetre, és ez a tudatosság átszűrődik más életterületeidre is. Jobban odafigyelsz magadra, másokra és a környezetedre. Ha a Földért teszel erőfeszítést, miért ne tennéd ugyanezt magadért is? Ahogy elkezdesz tudatosabban gondolkodni arról, hogy a vásárolt ételeid hogyan hatnak a környezetre, úgy észre fogod venni azt is, hogy ezek hogyan hatnak a közérzetedre. Ugyanez vonatkozik a bőrápolási termékekre, amiket használsz, vagy a tisztítószerekre, amikkel a lakásodat tisztítod. A tudatos vásárlás és döntéshozatal segít jobban odafigyelni magadra és egészségesebb, környezettudatosabb életmódot folytatni.

otthoni wellness natúrkozmetikumokkal

Az anyaföldről való gondoskodás olyan szokásokat és rutinokat alakít ki, amelyek segítenek jobban törődni saját magaddal is. Ha valamiből, akkor ebből mindannyiunknak szüksége van egy kicsit többre 2024-ben.

Tarts velem január 18-án egy ingyenes előadáson: Hogyan élj hulladékmentesebb életet az újévben, anélkül, hogy felborulna a mindennapi életed?

 

0 0 votes
Article Rating