Halloween alkalmával sok otthon díszes tökökkel gazdagodik, amelyek faragása és kihelyezése nemcsak szórakoztató, de a szomszédságban is jó hangulatot teremt. De vajon mi történik a tökökkel október 31. után? Ne hagyd, hogy a megunt tök fejfájást okozzon – a környezettudatos gondolkodás jegyében íme néhány praktikus tipp, amivel megőrizheted környezetünk szépségét és egészségét!

1.) Kerüljön vissza a természet körforgásába: komposztáld

Ha van kerted, a töklámpás végső nyughelye a kerti komposztáló legyen. A tök 100%-ban lebomlik, így tápanyagban gazdag humusszá alakul, amely kiválóan javítja majd a kerti földed minőségét. Csak arra figyelj, hogy a gyertya és a mécses maradványokat előtte vedd ki, azokat a kommunális kukába dobd!

Viszont a komposztálás csak akkor opció, ha nem használtál káros vegyszert (pl. hipót) a tök kimosásához, illetve nem kented be vazelinnel. Amennyiben bármelyik is igaz, a tök már sajnos csak a kukába kerülhet.

Amit a komposztálásról tudnod érdemes

2.) Takarmány az állatoknak: csak okosan!

Lehet, hogy találkoztál már te is azzal a felhívással, hogy a Halloween-tököket vidd ki az erdőbe az ünnep után, hogy ott a vadállatoknak szolgálhasson táplálékául. De várj! A Duna-Ipoly Nemzeti Park szakértői figyelmeztetnek: ez nem jó ötlet. Posztjukban felhívják rá a figyelmet, hogy a takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek. Bár a vadállatok egy része, például a mindenevő vaddisznók elfogyasztják, más fajok megbetegedhetnek tőle.

Ráadásul az így kihelyezett tökökben gyakran maradnak szennyezett gyertyamaradékok, illetve a mécsesek műanyag és fém részei, amik elfogyasztásával az állatok elpusztulhatnak.

Ha mindenképp takarmányozási célra szánod az ünnep után megmaradt tököket, akkor keress fel inkább egy sertéstelepet, vagy olyat a szomszédságban, ahol háznál tartanak disznókat! Érdeklődd meg, hogy szívesen fogadnák-e a maradékot (természetesen ebben az esetben is csak a kezeletlen és mindenféle maradvány nélküli tök jöhet szóba), és ha örömmel látják, add nekik a tököket.

halloween tök sertés mihez kezdj a megmaradt tökkel takarmány állatoknak

3.) Kreatív újrahasznosítás

A megmaradt tököket különféle kreatív projektekhez is felhasználhatod, amennyiben az alkalmas rá. Például készíthetsz belőle madáretetőt, vagy különleges, szezonális dekorációkat az otthonodba. Utóbbival olyan tartós díszeid lehetnek, amiket ezután már elegendő lesz csak évről évre újra elővenni ahelyett, hogy mindig újat vásárolnál.

tök őszi dekoráció

4.) Nincs kerted? Nézz körül a komposzt-tinderen, vagy izzítsd a beltéri komposztálód

Ha a fenti három megoldás egyike sem jöhet szóba, és a komposztálásban csak az akadályoz meg, hogy nincs kerted, még akkor sincs veszve semmi. Nézz körül a komposzt-tinderen (becses nevén a ShareWaste nevű oldalon), hátha van a közeledben valaki, akihez beadhatnád komposztálni, illetve keress rá, van-e már a közeledben közösségi komposztálásra lehetőség.

Kert és közösségi komposztálási lehetőségek híján pedig még mindig ott van az az opció, hogy a beltéri komposztálás útján hasznosítod a tököket. Ha gilisztakomposztálóid vannak otthon, akkor velük csak óvatosan: apró darabokra vágd fel a tököt és keveset adj csak nekik egyszerre. A maradék tökök beltéri lebontásához inkább a Bokashi komposztáló használatát javaslom.

bokashi organko essential beltéri anaerob konyhai komposztáló

5.) Zöldhulladék elszállítás

Ha egyik előző opció sem jöhet szóba, akkor végső megoldásként tedd a tököt a zöldhulladék-gyűjtő zsákba. Az elszállított zöldhulladék így biztosan nem okoz majd problémát a természetben. Természetesen ebben az esetben is távolítsd el a gyertya és mécses darabokat, azokat a kommunális kukába dobd ki.

A töklámpások készítésével, a mindenféle jópofa tökfaragásokkal a Halloween egyúttal egy kreatív ünnep is kicsiknek és nagyoknak egyaránt, de közben ne feledkezzünk meg a felelősségvállalásról sem. A megmaradt tökökkel okosan és környezettudatosan bánva a természetet is óvjuk. Dönts okosan és válassz a fenti lehetőségek közül, ezzel elkerülve, hogy a te tökeid váljanak a gond forrásává.

Légy összhangban a természettel ezen az ünnepen is, és ne feledd: mindenki töke számít! 😉

0 0 votes
Article Rating