A mag, és az ebből kifejlődő csíra a növény „esszenciája”, amiben megtalálható minden fontos tápanyag, amire a növénynek szüksége lesz az egészséges életkezdéshez. Ez a sok tápanyag pedig nem csak a növényeknek, de nekünk, embereknek is nagyon jót tesz. Erősíti az immunrendszert, jó hatással van az emésztőrendszerre, a szív- és érrendszerre, megszépíti a hajat, a körmöket. A hasznossága mellett szebbé, játékosabbá teszi az ételeket is. Ha gyermeked nem szeret zöldségeket enni, a csírákat könnyedén belekeverheted az ételébe, így biztosítva a szükséges vitaminokat és tápanyagokat.
Íze zsengén hagymás.
Növényi csírákat a boltokban is kaphatsz, műanyag dobozban, de sokkal egészségesebb, környezetbarátabb és szórakoztatóbb, ha otthon neveled őket! Ehhez semmi extra nem kell, akár egy panellakásban is belevághatsz. Nagyon jó érzés azt figyelni, hogyan fejlődnek napról-napra a kis növénykéid, és még jobb érzés a saját magad által termelt csírákkal színesíteni ételeid!
A kicsírázott növényt pár nap után már szüretelheted is, és felhasználhatod salátákba, készíthetsz belőlük köretet, megszórhatod vele a sülteket, de akár ivólevekbe is keverheted. A felhasználási lehetőségei gyakorlatilag korlátlanok.
A Rédei bio vöröshagymamag egészséges, vegyszermentes, és kifejezetten csíráztatásra szánt alapanyag, 1-2 evőkanálnyi magból körülbelül egy tál csíra nevelkedik. Elég hozzá egy csíráztató edény, némi víz, meg egy kis odafigyelés az elején.
Hogyan csíráztasd ki a vöröshagymamagokat?
- A magokból 1-1,5 evőkanálnyit tegyél az üvegbe.
- Csavard rá a tetejét és töltsd fel vízzel.
- Rázd fel, és a szűrőn keresztül öntsd le róla a vizet, majd ismételd ezt meg még 2 alkalommal.
- Töltsd fel ismét vízzel, és a szájával felfelé tedd félre egy éjszakára – így a magok megszívják magukat nedvességgel.
- 10 óra állás után öntsd le a felesleges vizet, töltsd fel még egyszer, rázd meg alaposan és öntsd le újra a vizet.
- Az üveget tedd ferde állásba, hogy a felesleges víz távozni tudjon, és naponta öblítsd át a fenti módon.
- 4-6 nap múlva a kis magok elkezdenek csírázni. Minél hosszabban állnak, annál lágyabb lesz az ízük, innen már csak rajtad múlik, mikor szüretelsz!
Ha nem csíráztató üvegedényt használsz, akkor szűrőben mosd át a magokat, majd egyenletesen oszlasd el egy edényben. Naponta öblítsd át friss vízzel, és figyelj oda arra, hogy ne álljon meg a víz a magokon vagy az edényben, mert könnyen megrothadhat!
Ha pár nap eltéréssel ültetsz friss csírákat, akkor folyamatos lesz az utánpótlás, de ha egyszerre szüretelsz le nagyobb adagot, akkor körülbelül egy hétig hűtőben is tárolhatod.
Mennyiség: 15 g
Származási hely: Magyarország
Csomagolása: újrahasznosítható papírzacskó
Szendvicshez ideális.
Nagyon friss ízt ad a salátáknak.