A méhviaszos kendő frissen tartja az ételt, így az egyszer használatos folpack, alufólia, és szalvéta hulladékmentes, zero waste alternatívájaként használhatod.
Csomagolhatsz bele zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, pékárut, rágcsát, vagy lefedheted vele az edényeket, poharakat. Mosható, többször használható 100% természetes alternatíva, amit élettartama végén komposztálhatsz.
Hogyan használd?
A kezed melegétől pillanatok alatt jól formázhatóvá válik, és könnyedén felveszi az edény, vagy az élelmiszer formáját. Tarthatsz benne zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, szendvicset, pékárut, rágcsát, de az ételt tartalmazó edényeket is lefedheted vele. Használhatod a hűtőben és a fagyasztóban is.
A méhviasz a kézmelegtől kicsit ragadóssá válik, ennek köszönhetően az összeérő felületeket jól összetartja, alakja a következő kicsomagolásig változatlan marad.
Fontos, hogy ha utazáskor használod, mert például szendvicset viszel benne magaddal, akkor ügyelj arra, hogy ne tedd ki extra hőhatásnak, közvetlen napfénynek (például ne hagyd a napon lévő autóban, táskában), mert a viasz kiolvadhat belőle.
Egyes zöldségek, mint a sárgarépa, paradicsom, cékla, paprika elszínezhetik a méhviaszos kendőt, a további használhatóságot azonban ez nem befolyásolja.
Mit NE csomagolja bele?
Forró étel, nyers hús, hal és folyadék tárolására nem alkalmas, valamint célszerű kerülni az alkohollal való érintkezést is.
Hogyan tisztítsd?
Használatot követően csak töröld le nedves ruhával, szivaccsal, vagy tartsd a csap alá és egyszerűen mosd le langyos vízzel. Fontos, hogy LANGYOS vízzel tisztítsd. Ha szükséges, környezetbarát, természetes anyagokból készült mosószeres, szappanos vízzel is áttörölheted.
Mikrohullámú sütőbe, mosógépbe ne tedd, mert a meleg kioldja az anyagból az összetevőket.
Összetevők és a méhviaszos kendők készítése
A méhviaszos kendő anyaga OEKO-TEX tanúsítvánnyal rendelkező 100% pamut, ami viaszolás előtt környezetbarát szerekkel (mosószóda, ecet) kimosásra és beavatásra, valamint sterilizálási céllal vasalásra is sor kerül.
A kendők hazai kézműves manufaktúrában készülnek. A felhasznált méhviasz a manufaktúra közelében található családi méhészetből származik, ahol különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy kíméletesen bánjanak a méhekkel. Ennek érdekében kevés kaptárral foglalkoznak, önálló gazdálkodást folytatnak és a méhek is csupán néhány méterre laknak a családi háztól.
A méhviaszhoz olvasztást követően növényi gyanta és organikus olíva olaj kerül elegyítésre, majd ebbe a folyadékba kerülnek a textilek.
Minden kendő és az összes munkafolyamat kézzel történik, a kész méhviaszos kendőkre csomagolásként már csak egy raffia szalag kerül.
A méhviasz vízlepergető és baktériumölő hatású, ezért tökéletesen alkalmazható élelmiszerek tárolására, és azok frissen tartására. A jellegzetes méhviasz illat néhány tisztítás után eltűnik. A méviaszos kendő élettartama a használat gyakoriságától és gondosságától függően várhatóan egy év, ezt követően pedig komposztálható.
Mérete, formája: egy darab 19 x 19 cm-es négyzet
Származási hely: Magyarország
Csomagolása: újrahasznosítható papír és egy komposztálható zsineggel rögzített papírcímke
Jó alternatíva a folfack helyett.
Érdekes dolog, kipróbálásra vettem. Először zacskóba akartam tenni, kicsit ragacsosnak éreztem a külsejét, de 1-2 nap alatt ez megszűnt. Mindig van 1-2 keksz becsomagolva benne a táskámban, praktikus, nem nyílik ki, jó erről elvenni az ételt. Leöblítem és kész.
Az elején kissé szokatlan a használata, de bele lehet jönni. Jól tapad, könnyű tisztítani és nagyon jó érzés, hogy nem termelek vele szemetet.
A kedvencem lett azonnal ez a csoda csomagoló. A nyers húst leszámítva szinte mindenhez jó. Amikor egy kisebb tálkában marad valami étel, savanyúság, vagy szósz, ezzel szoktam lefedni. Nagyon bevált!