Szakadj ki egy kicsit a rohanó hétköznapokból és készítsd el a karácsonyi díszeket házilag. Az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb és akár gyermekekkel közösen is elkészíthető lehetőség erre a hófehér szódabikarbónás díszek készítése. Persze nem csak fehér színben gondolkozhatsz, amire még visszatérek a cikk vége felé.

Lassan igazán írhatna már valaki egy ódát a szódabikarbónához, nem? Annyi mindenre lehet használni! Önmagában csodás súroló- és zsíroldószer, szagtalanító, a folyékony mosószer vagy épp a wc-bomba elmaradhatatlan összetevője… és ha ez nem lenne elég, még gyönyörű díszeket is lehet belőle készíteni.

Emlékszem az első óvatos próbálkozásom ezzel a házi gyurmával még 2013-ban volt, a spórolok blog receptje alapján. Azért van meg határozottan az emlék, mert az volt az első közös karácsonyunk Istvánnal, amit az egyik szódabikarbónás díszen meg is örökítettem egy felirattal. Ez azóta hagyománnyá vált, szinte minden évben készült egy újabb feliratos dísz (amihez továbbra is a 2013-ban készített darabokat használtam).

Azonban nem csak karácsonyfára való díszek készülhetnek belőle: engedd szabadjára a fantáziád! Függődísz az ajtóra, hópelyhek az ablakon, dekorációs füzér a falra, kiegészítő az adventi koszorún, dekor a karácsonyi ajándék mellé? Számtalan felhasználási lehetőség rejlik benne a karácsonyon túl is, például vedd elő bátran húsvétkor, esküvő vagy bármilyen buli alkalmából.

 

Hogyan készítsd el?

Hozzávalók kb. 40 db díszhez:

 

Opcionális:

  • 100% természetes illóolaj. Ehhez az én kedvencem a narancs, illetve a karácsony varázsa illóolajkeverék.
  • díszítéshez festék, csipke, tuja vagy fenyőág, sütipecsét, stb.
  • ételfesték, ha nem fehér díszeket szeretnél készíteni.
  • szívószál vagy hurkapálca, ha fel szeretnéd majd függeszteni.
  • szalag amivel fel tudod akasztani, vagy füzért tudsz belőle készíteni. Ha színeset keresel, nálunk találsz piros-fehér, zöld-natúr és sima fehér lenzsinórt is ehhez.

 

Elkészítés:

1.) Készítsd elő az edényt, amibe a kész masszát fogod eltenni pihenni, mert amint kész van, azonnal át kell majd szedned ebbe. Erre én egy üvegedényt használok.

2.) A szódabikarbónát és a kukoricakeményítőt keverd össze egy lábasban, majd add hozzá a vizet. Alaposan keverd össze, legyen csomómentes, tejszerű a végeredmény. Ha eleinte ez hihetetlennek is tűnik, folytasd, sikerülni fog.

szódabikarbónás karácsonyi dísz tejszerű állapot

3.) Miután csomómentesre keverted, kezdd el melegíteni a tűzhelyen. Én jobban szeretem kis lángon melegíteni, de ha neked fontos, hogy mielőbb elkészüljön, a közepes is megfelelő. Utóbbi esetben viszont le se vedd róla a szemed, mert könnyen odakap.

szódabikarbónás karácsonyi dísz bugyborékol

4.) Folyamatos kevergesd egészen addig, amíg össze nem áll egy masszává. Ez leginkább egy bitang kemény krumplipürére fog hasonlítani.

szódabikarbónás karácsonyi dísz krumplipüré állapot

5.) Amint megvan a krumplipürészerű állapot, azonnal szedd át a masszát az előre odakészített edénybe, majd zárd le.

szódabikarbónás karácsonyi dísz félrerakva

6.) Tedd félre szobahőmérsékleten pihenni 4-5 órát. Fontos, hogy le legyen zárva, különben kiszárad a gyurmád és nem tudod majd használni.

7.) A 4-5 óra leteltét követően gyúrd át, majd nyújtsd kb. 3 mm-es vastagságúra (ennél vékonyabb ne legyen, különben könnyen törik!), és készítheted is a kívánt formákat.
Ezen a ponton tehetsz még hozzá illóolajat ha szeretnél, valamint ételfestéket, ha fehér helyett más színű díszekre vágynál. Illetve ha nem szeretnéd, hogy sima legyen a felülete, akkor érdemes még a kiszaggatás előtt belenyomkodnod a masszába a mintákat (csipkét, fenyőágat, stb.).

8.) Ha fel szeretnéd majd akasztani, akkor egy hurkapálca vagy szívószál segítségével készíts lyukat a tetejére.

9.) A kész formákat tedd félre (mondjuk egy tálcán) és hagyd, hogy szobahőmérsékleten száradjanak ki. Ehhez 1-2-3 napra is szükség lehet, a forma vastagságától függően. Érdemes 12 óránként megfordítanod, hogy szép egyenletesek maradjanak a díszek.
Ha bonbonformákat használsz, akkor azokban hagyd benne a gyurmát a száradás végéig, ami várhatóan 3 napot fog igényelni, mivel ezek vastagabb díszek lesznek.

10.) Száradást követően ha szeretnéd, még festhetsz rájuk és egyéb úton-módon dekorálhatod, de önmagában fehéren is gyönyörű.

így készíts karácsonyi díszeket szódabikarbónás házi gyurmából

Tippek, ötletek:

Ha nem használtad fel az összes gyurmát, vagy a pihentetést követően nem szeretnél azonnal nekilátni a gyúrásnak-szaggatásnak, akkor hűtőben még sokáig tárolhatod. Ehhez jó alaposan bugyoláld be egy méhviaszos kendőbe a masszát, emellett ha biztosra mennél, jól záródó dobozba is beteheted.
Mikor legközelebb előveszed egy kicsit kemény lesz, de ahogy elkezded átgyúrni, a kézmelegtől szépen visszapuhul.

Az ételfestéket már a folyamat legelején hozzáadhatod, vagy várhatsz vele egészen addig, míg ki nem hűl az elkészült gyurma. Ez esetben dolgozhatsz kisebb adagokkal, amiknek így akár mind-mind eltérő színe is lehet.

Az elkészült díszek felszedéséhez a munkafelületről érdemes spatulát használnod, mert amíg puha a gyurma, addig könnyedén megnyomódhat, deformálódhat attól, ha a kezeddel próbálod elvégezni a műveletet.

 

Próbáld ki bátran a szódabikarbónás karácsonyfadíszt, hiszen ezzel amellett, hogy csökkentheted a szeméttermelésed és a műanyag díszek garmadáját, még olcsó, káros anyagoktól mentes és könnyedén el is készíthető.

Kipróbáltad már, vagy megosztanád velem és a Körforrás közösségével a tapasztalataidat? Írd meg hozzászólásban, várom szeretettel!

0 0 votes
Article Rating