A hirtelen életbe lépő változtatások következtében augusztustól a piaci árat fogják kiszámlázni annak, aki a meghatározott átlag felett fogyasztja az áramot és a gázt. Így az átgondolt, takarékos energiafogyasztás mostantól nem csak a környezettudatos életmódra törekvők célja, hanem mindenki jól megfontolt érdeke is lett hirtelen.

Az átállásnak és az energiapazarlás mérséklésének azonban nem kell óriási lemondásokkal és kényelmetlenségekkel járnia. Rengeteg apró tipp és trükk van, amikkel kellemetlenségek nélkül, ám mégis jelentősen csökkentheted a fogyasztásod és spórolhatsz a rezsin. Ebben a cikkben ezekről van szó.

Világítás, áram

1.) Bagatellnek tűnhet, annyit hallottuk már, és mégis érdemes folyton újra felemlegetni: ne hagyd feleslegesen felkapcsolva a világítást.

2.) Nézz körül, milyen fényforrásokat, égőket használsz otthon és válts energiahatékonyabb világításra: LED-re, kompakt fénycsövekre. A hagyományos izzókhoz képest a LED fényforrások akár 90%-kal kevesebb energiát fogyasztanak.

3.) A kompakt fénycsöveket olyan helyen érdemes alkalmaznod, ahol nincs gyakori be- és kikapcsolás, illetve legalább 3 órát használod egy nap során: pl. nappaliban, konyhában.

4.) Amikor csak tudod, használd ki a természetes fényt és lehetőség szerint ne világíts napközben.

5.) Rendszeresen tisztítsd meg a lámpaburákat és az égőket (persze csak kikapcsolt, feszültségmentes állapotban!).

6.) Felejtsd el a standby-üzemmódot és a feleslegesen bedugva hagyott elektronikai eszközöket a konnektorban. Rengeteg monitor, televízió, lámpa, telefontöltő akkor is fogyaszt áramot, ha épp nem használod. Használaton kívül húzd ki ezeket a konnektorból, de ezt is egyszerűsítheted: használj elosztót, így elég csak azt kikapcsolnod.

7.) Keresd az energiacímkét és válaszd a takarékosabb háztartási eszközt. A „G” kategóriájú fogyasztja a legtöbb energiát, míg az „A” a legtakarékosabb.

8.) Teregesd ki a frissen kimosott ruhákat a szárítógép használata helyett. Amennyiben ez nem megoldható, ne szárítsd ki csontra a ruhákat, csak segíts rá a szárító segítségével, hogy aztán kiteregetve könnyebben, gyorsabban száradjanak a ruhák.

Fűtés

1.) A redőny, reluxa, vagy egyéb sötétítő – akár egy függöny is – télen segíthet bent tartani a meleget, nyáron pedig a nap közvetlen melegítő hatását mérsékelni.

2.) Ne fűtsd feleslegesen a helyiségeket: gondold át, hogy tényleg szükséges-e a garázst, a kamrát melegen tartani.

3.) Tekerd lejjebb a fűtést, ha nem tartózkodsz egy helyiségben: ha csak 1 °C-kal csökkented a hőmérsékletet, kb. 5%-os megtakarítást érsz el.

4.) Télen tekerd lejjebb a fűtést és öltözz fel a lakásban. Egy kényelmes, meleg nadrág és pulóver, illetve egy vastag zokni és máris elegendő a 20 °C körüli hőmérséklet otthon. Az MVM szerint egyes helyiségeket még ennyire melegen sem indokolt tartanod: a folyosón és előtérben 15, míg a hálószobában elegendő lehet a 16-18 °C is a komfortérzethez.

5.) Ne takard le semmivel a fűtőtestet, mert rontja a hősugárzás és hőáramlás hatékonyságát.

6.) Használj hőtükör fóliát a radiátorok mögött, ezzel a fűtésre fordított energia 5%-kát is megspórolhatod.

7.) A fűtés ne menjen feleslegesen, ha nem tartózkodsz otthon, viszont a nagyon hideg téli napokon ne állítsd le teljesen, mert a kihűlt helyiségek felfűtése rengeteg energiát (és időt) igényel. Az MVM ajánlása alapján érdemes 15 °C-ra állítani a hőmérsékletet ha két napig vagy távol, míg 12 °C-ra, ha ennél hosszabb ideig.

8.) A téli szellőztetést rövid ideig, kitárt ablakokkal oldd meg és közben tekerd le a fűtést. Ha túlságosan sokáig szellőztetsz, azzal ugyanaz a probléma, mint a 6-os pontnál: energia- és időigényes az újrafűtés.

9.) Rendszeresen tisztítsd meg a fűtőtesteket: a konvektorokra, radiátorokra rakódott szennyeződés miatt több energia szükséges a fűtéshez.

10.) Ha párás a levegő, melegebbnek érezhetjük a hőmérsékletet, ezért párologtass időnként. Ha közben kellemes illatokra is vágysz fejfájás nélkül, akkor természetes illatokat alkalmazz, például illóolajokat. Napközbenre a személyes kedvencem a narancs illóolaj, éjszakára a levendula, megfázásos időszakban pedig az eukaliptusz.

11.) Ha tudsz, állj át átalánydíjról mérésen alapuló elszámolásra és alkalmazz hőmennyiségmérőt.

12.) Még a tél beállta előtt vizsgáld meg a nyílászárók állapotát: a hőveszteség jelentős része távozhat az ablakokon, ajtókon keresztül a megfelelő szigetelés hiányában. Ha szükséges és megoldható, akkor szigeteld újra, de a huzatfogó használata is sokat segíthet.

13.) Ha megteheted, fektess be hatékonyabb fűtési rendszerbe, akár csak a kazán, vagy a bojler cseréjével.

Hűtés

1.) Sötétítsd be a helyiséget, ha nem tartózkodsz ott. Leghatékonyabb a redőny leeresztése, így a közvetlen napsugárzás melegítő hatását mérsékelheted.

2.) A légkondi rengeteget fogyaszt: ne hagyd bekapcsolva, ha nem vagy otthon. Tekerd feljebb, mikor használod, de nem kell egész nap mennie.

3.) A hőségben számos egyéb módon hűtheted magad: engedj például reggel némi hideg vizet a kádba / lavórba, napközben pedig frissítsd magad innen az ismétlődő zuhanyzás helyett. Nedvesíts be egy törülközőt és azzal hűtsd a tested, fogyassz hideg borsmenta teát… a praktikák száma szinte végtelen. Írd meg hozzászólásban, hogy neked mi vált be a legjobban a légkondi nélküli hűsölésre!

4.) A hűtőszekrényt tartsd távol a tűzhelytől, fűtőtesttől és közvetlen napfénytől és hagyd szabadon a szellőzőnyílást.

5.) A hűtőbe ne tegyél meleg ételt, a hűtést nem igénylő ételeket (például felbontatlan konzerveket, lekváros és egyéb üvegeket) pedig ne a hűtőben tárold.

6.) Időnként ellenőrizd, hogy a hűtő ajtajának tömítése hibátlan-e, illetve rendszeresen tisztítsd meg a hűtő hátsó részét.

7.) Ne csak az energiafogyasztását vedd figyelembe egy készüléknek, hanem a kihasználtságát is. Például hiába energiatakarékos a hűtőd, ha feleslegesen nagy, amit nem tudsz kihasználni. Ezzel összességében csak pazarlod az energiát.

8.) Feleslegesen ne nyitogasd a hűtő és a fagyasztó ajtaját és ne tartsd sokáig nyitva.

9.) A megfelelő hőmérséklet beállítása a hűtő és a fagyasztó esetében is számszerűsíthetően fontos. A fagyasztóban elegendő a -18 °C, a hűtőben pedig a +7 °C. Ha a hűtő belső hőmérsékletét 7 helyett 5 °C-ra állítod, máris 15%-kal megnövelted a fogyasztásod.

Sütés-főzés

1.) Elektromos tűzhelynél akkora méretű edényt használj, ami a főzőlap átmérőjének megfelel. Gáztűzhelynél arra ügyelj, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén.

2.) Mindig használd az edények fedőjét főzés közben.

3.) Ha van, használd a kuktád, a főzésre fordítandó energia akár 40%-kát is megspórolhatod vele.

4.) Használd fel a maradék hőt: az elektromos főzőlapot és a sütőt is kikapcsolhatod a főzési, vagy sütési idő vége előtt 5 perccel, az így visszamaradó tartalék hő segítségével is el fog készülni az étel.

5.) Ne nyitogasd feleslegesen a sütő ajtaját.

6.) Azután kapcsold be a tűzhelyet, hogy edény került rá és valóban elkezdtél főzni, feleslegesen ne pocsékold az energiát.

7.) A rendszeres tisztítás itt is sokat segít: a főzőlap legyen szennyeződésektől mentes, az égésnyílás pedig tiszta.

8.) Főzz egyszerre nagyobb mennyiséget, több napra előre.

Vízfelhasználás

1.) Amikor nem indokolt, ne folyasd a vizet: használj például poharat fogmosáshoz, mosogatásnál csak az öblítéshez használj folyóvizet.

2.) A kádban fürdés helyett válaszd a rövid ideig tartó zuhanyzást. Egy-egy kádas fürdés során 160 liter vizet is elfogyaszthatsz, míg egy átlagos zuhanyzáshoz 60 liter is elegendő lehet.

3.) Sok kicsi sokra megy: ne hagyd, hogy csöpögjenek a csapok. Percenként 10-20 cseppel egy hét leforgása alatt simán pocsékba megy egy kádnyi víz.

4.) Használj víztakarékos rózsát a zuhanyon és a kézmosó csapnál is.

5.) A víztakarékos öblítőtartállyal rengeteg vizet spórolhatsz egy-egy wc-öblítés során.

6.) Gyűjtsd az esővizet és öntözz azzal ivóvíz helyett.

7.) Víz- és energiatakarékos mosógépet, mosogatógépet válassz.

8.) A lerakódott vízkőtől csökkenhet a bojler hatásfoka. A bojler rendszeres vizsgálatával és a fűtőszál vízkőtelenítésével növelheted a hatékonyságát.

9.) Csak akkor indítsd el a mosást, ha megtelt a dob (ugyanakkor ne zsúfold túl, mert akkor a mosás nem lesz hatékony!) és használj hidegebb programot.

 

 

Szeretnél további tízezreket spórolni havi szinten, kényelmetlenségek nélkül?

Próbáld ki ezt a két, azonnali eredményt kínáló megoldást!

1.) Csatlakozz a Körforrás Akadémia Klubhoz, ahol a tagok hetente újabb haladó oktatóanyagokat és szakmai segítséget kapnak a környezettudatosabb életmódhoz. Vigyázat, mellékhatása is van: ha alkalmazod a tanultakat, rengeteg pénzt és időt spórolhatsz magadnak, jóformán észrevétlenül! A Klub részleteit és a jelentkezést IDE kattintva találod.

2.) Iratkozz fel az ingyenes 30 napos hulladékmentes kihívásra, ezen az oldalon.

 

 

Vannak további bevált megoldásaid? Oszd meg velem hozzászólásban!

0 0 votes
Article Rating