Ebben a cikkben összefoglalom számodra a leghasznosabb visszajelzéseket a Hulladékmentes Életmód tanfolyamról, amin mostanra már több, mint 600-an vettek részt az elmúlt évek során.

Izgalmas belegondolni, hogy 2016-ban, amikor elindítottam az (akkor még Hulladékmentes.hu) oldalt, a hulladékmentes szó, mint kifejezés, fogalom, teljesen ismeretlen volt, nem használta senki. Ugyanakkor a zero waste téma is erősen gyerekcipőben járt még hazánkban, konkrétan szenzáció szinten mozgott, ha valaki komolyan törekedett erre az életmódra. Mára pedig mindkettővel folyton-folyvást találkozhatsz, akár napi szinten is.

Ebbe a miliőbe született meg a Hulladékmentes Életmód tanfolyam 2017-ben, az első pillanattól fogva online formában, hogy bárhonnan, bármikor elérhető lehessen a 23 leckéből álló kurzus. Így nem csak Magyarország minden szegletéből, hanem világszerte is voltak hallgatóim: Amerikából, Kínából, Nigériából, a Seychelle-szigetekről, Oroszországból és Európa számos szegletéből, mint például Dániából, Svájcból vagy Ausztriából.

Tőlük a tanfolyam végén mindig megkérdeztem, milyen tapasztalatokkal lettek gazdagabbak, hogyan tetszett nekik, most pedig ezekből a visszajelzésekből hoztam el neked jó párat. Kezdjük is! 🙂

Az egyik legkedvesebb (és talán a leghosszabb) visszajelzést Lilla adta, aki 3 héttel a kurzus kezdete után már ezzel jelentkezett: „A férjem is kezd átállni, pedig nem is kértem tőle. 🙂 ”
Majd 4 hónappal a tanfolyam kezdete után: A tanfolyam után várni akartam kicsit, hogy lássam, hogyan alakul át az életvitelem középtávon. Csak annyit mondok: nagyon durva! Egy drogéria számomra: töküres. Egy pláza: töküres. A ruhatáram csökken, tisztul. A vászonszatyor alapfelszerelés.
A tanfolyam elején még kenyeret sütni is elkezdtem, ez mostanában elmaradóban van, de a munka mellett ez inkább nyűg lenne, így nem erőltetem. Mint ahogy Te is mondtad, nem kell mindenáron, meg csakazértis. 🙂 Mindemellett a kulináris élvezetekre elkezdtünk nyitni, minőségibb ételeket eszünk.
A kozmetikai termékes előadásod után nekem elég nehéz volt nem kidobni mindent, bevallom volt amit ki is hajítottam. Azóta az izzadásgátlót, az arckrémet, a testápolót magamnak készítem. Valamelyik nap kérdezték tőlem, hogy mik is azok az összetevők, amiket kerülni kell? Rájöttem, hogy nem is emlékszem, hiszen nem is kell, hogy a fejemben legyenek, nem is vásárolok olyan terméket, ahol ezekre figyelnem kellene. Van pár termék azért, amit szintén próbáltam kiváltani, de nem sikerült, így egyelőre maradnak. Majd kicsit később újra próbálkozom.
A mosógépbe és a mosogatógépbe valókat mostanra sikerült úgy beállítanom, hogy működnek. Ez elég sok idő volt, már ott tartottam, hogy visszatérek kis időre a régiekhez, de csak összejött, minden tiszta és ragyog. A lakás tisztítása könnyen megy, ott valahogy nem jelentett ez problémát egy percig sem. A Tőled rendelt fakefék szuperül szuperálnak.
A legjobb, hogy nem tűnik fel, hogy bármit máshogy csinálnék, mint előtte. Költözéshez közel vagyunk, és nagyon izgat, hogy a régi bútorokat hogyan fogjuk felújítani, átkárpitoztatni. A fast-fashion-ből annyira kiábrándultam, hogy a nyáron varrótanfolyamra megyek, minőségi ruhákat szeretnék varrni magamnak. Azt, hogy ezt is hozza majd magával a tanfolyam, nem gondoltam volna. Elég sok útravalót adtál nekem, ezzel elvagyok egy ideig.
Köszönöm Edina a tanfolyamot, nagyon sokat tesz hozzá a jellemed, a laza egyéniséged. Az anyag mentén szerintem mindenki megtalálja azt a területet, amibe jobban szeretné beleásni magát. Érdekes, hogy a környezettudatosság nem is az első, ami az egész témáról az eszembe jut, hanem az igényesség.

Dóra visszajelzéséből jól látszik, ha az ember komolyan veszi a tudásanyag során kapott információkat, és elkezdi gyakorlatban is megvalósítani, úgy nem csak és kizárólag a hulladék mennyiségét illetően tapasztalhat előrelépéseket:

hulladékmentes életmód tanfolyam vélemény

Katinka egy roppant fontos pontra mutatott rá, csak egyetérteni tudok vele: „Nagyon szívesen ajánlom bárkinek a tanfolyamot, mert rengeteg információt, a mindennapi életbe beépíthető praktikát és tudást tartalmaz. Sokszor szerintem azért nehéz átállni egy környezettudatosabb életmódra, mert nem is vagyunk tisztában azzal, hogy mennyire nem úgy élünk, illetve ha el is jutunk erre a felismerésre, nem tudjuk, hol kezdjünk neki. Ez a tanfolyam pontosan ehhez ad útmutatót és segítséget. A legfőbb eredménye pedig egyfajta szemléletváltás.”

Gál Eszter a legtöbb hallgatómhoz hasonlóan kihangsúlyozta a türelem, és a magunkkal szembeni elfogadás fontosságát, ami nélkül szerintem bele sem érdemes vágni, így a tanfolyam során végig kiemelten foglalkozom ezzel: „Nagyon örülök neki, hogy rátaláltam a honlapodra és tanfolyamodra, megérte belevágni és elvégezni. Köszönöm szépen, hogy tanulhatok tőled és ilyen jó hatással vagy az emberekre és a bolygóra. 🙂 Az elhangzottaknak köszönhetően sokat változott a szemléletem és a hozzáállásom az elmúlt időszakban. Jóval tudatosabbá váltam. Még van hova fejlődni és előfordulnak visszaesések, de ahogy javasoltad, igyekszem türelmes lenni magammal és elfogadni, hogy az életben vannak olyan körülmények és helyzetek, amikor a legnagyobb igyekezet ellenére sem sikerül zöldnek lenni. Rágörcsölni pedig nem érdemes, inkább egy érdekes folyamatnak / utazásnak fogom fel. 🙂 ”

Vári-Farkas Éva nem a nulláról indult, már jó ideje törekedett a hulladékmentességre: „Nagyon elégedett vagyok a tanfolyammal, örülök, hogy jelentkeztem rá. Azt kaptam, ami ígérve volt, rendszerezett, alapos tudást, sok-sok gyakorlati tippel kiegészítve. Már nyakig benne voltam a hulladékcsökkentésben az elmúlt évben, de ez egy újabb löketet adott a folytatáshoz. Az elméleti infókat és az utolsó leckét különösen szerettem, sokat fog segíteni a mentális akadályok leküzdésénél és a kommunikációnál a jövőben. Mindenképpen fogom másoknak is ajánlani a tanfolyamot, jó lenne, ha minél több emberhez eljutna ez a tudás!”

Stadlerné Budai Boglárka sokakhoz hasonlóan különösen hasznosnak találta az elméleti alapozást, valamint a tanfolyam azon célját, hogy a tudást elsajátítva önálló, megalapozott véleményt tudjanak hozni a hallgatók a jövőben is: Nagyon jónak tartom, hogy elméleti alapozással kezdődik, amit átfordítunk gyakorlatba. Lehet tudni, mit miért teszünk vagy miért nem. Az átadott elméleti ismeretanyag arra is lehetőséget ad, hogy önállóan véleményt tudjunk alkotni egy-egy kérdésben. Erőteljesen gyakorlatias és komoly szemléletformáló ereje van a tanfolyamnak.”

Vivi a párjával együtt végezte el a tanfolyamot: „Először is szeretném megköszönni ezt a szuper tanfolyamot, élmény volt részt venni rajta! A párommal együtt néztük a videókat, és próbáltuk ki a hulladékcsökkentésre irányuló megoldásokat. Azóta is kísérletezgetünk több dologgal, de jó látni, hogy vannak szokások, amik már most egész jól beépültek a mindennapjainkba.
Összességében nagyon hasznosnak, érdekesnek és informatívnak tartom ezt a tanfolyamot. Természetesen mi is a gyakorlati részeket vártuk a legjobban, de nagyon jó volt, hogy az elején szó esett az elméleti háttérről, motivációt és alapot adott a későbbiekhez. Külön tetszett az utolsó rész, ahol a kommunikációról esett szó. Örülök, hogy ilyen határterületeket is érintettünk, főleg, mert az utóbbi időben kezdett érdekelni, hogy fejlesszem magam, többek között a kommunikációs készségeim, az önbizalmam, az érzelmi intelligenciám, sőt, stílus témában is tájékozódtam. Jó volt látni, ahogy itt megláttam az összefüggéseket ezek között az elsőre távolinak tűnő témák között. 🙂
A korábbi környezettudatosságunk itthon eléggé gyerekcipőben járt, hála Neked most már sokkal jobban odafigyelünk erre.”

Anita nem csak a magánéletében, hanem a munkahelyén is törekedett már a környezettudatosságra azelőtt, hogy beiratkozott volna a tanfolyamra: „Korábban is érdekelt már a környezetvédelem, kislány korom óta próbálok spórolni a víz- és áramfogyasztással, szelektíven gyűjtök amit lehet, a munkahelyemen 6 éve aktív green team tag vagyok. Szeretném elmondani, hogy a Te hatásodra döntöttem úgy, hogy most már változtatni akarok én is a háztartásomon. Beiratkoztam a tanfolyamodra, ami a weboldaladhoz hasonlóan, összeszedett, hiteles, egyszerűen jó! Sajnos most jó néhány leckével vagyok lemaradva, és nagyon örülök, hogy bármikor visszahallgathatom, a saját (lassú) tempómban. Komolyan vettem a tanfolyam fogalmát, olyankor csak arra figyelek, és jegyzetelek.
Ahogy beszélsz a zero waste életmódról, valóban nem tűnik drasztikus változtatásnak az egész! Csak az elhatározáson és a kitartásunkon múlik. Olyan mint a diéta! Csinálni kell egyik napról a másikra. Változás csak úgy érhető el, ha kitartasz a felmerülő problémák és kudarcok ellenére is. Amióta Tőled tanulok, jobban elmélyedtem a témában, és otthon is egyre több hulladékcsökkentő tevékenységet vezetek be.

Anita később, ahogy a saját tempójában végigért a leckéken, írt még egy visszajelzést: „Időközben végig értem a tanfolyam leckéin, de a pozitív véleményem nem változott. 🙂 Többször újra fogom még hallgatni. Hihetetlen, hogy a kukánk már nem büdösödik és sokkal ritkábban kell cserélni!!!

Czifra Ildikó visszajelzése tökéletesen szemlélteti, miért tudsz 2 éven keresztül bármikor hozzáférni a tananyagokhoz, valamint miért jó felvenni a saját tempódat, és akár lassabban elsajátítani a tanultakat: „A tanfolyamot nagy lelkesedéssel kezdtem el és rengeteget tanultam belőle. Nagyon jó a felépítése, hasznos és motiváló szerintem mindenkinek, aki egy kicsit is tenni akar a környezetéért. Bevallom az elején nagyon szerettem volna a lehető legtöbbet tenni, de fokozatosan rá kellett jönnöm arra, amit mindig hangsúlyozol, hogy mindenki annyit tegyen, amennyi még “belefér” neki. El kellett engednem néhány dolgot.
Szóval kezdetben azért hagytam félbe a tanfolyamot, hogy egy-egy területet részletesebben átgondoljak, illetve a gyakorlatban is megvalósíthassam az elképzeléseimet. Nem akartam végigszaladni az egészen és kapkodni, van időm. Aztán később egyéb történések miatt nem folytattam, de ami késik nem múlik, mindenképpen szeretném befejezni. Ezért is jó ez az online felület, mert olyan tempóban haladhatok, amilyenben nekem a legjobb, legkényelmesebb.

A legfrissebb visszajelzés a Hulladékmentes Életmód tanfolyam anyagáról pedig Jaczenkó Edittől, egy igazi fekete öves zero wastertől származik: „Régóta foglalkoztat a téma, gyakorlott zero wastes vagyok, így kevés új információt kaptam, de tetszett a rendszerezettsége, és nagyon hasznos lehet mindenkinek, aki segítséget szeretne abban, hogy elinduljon és célba is érjen ezen az úton.

Ha kedvet kaptál, fejlődj Te is a Hulladékmentes Életmód tanfolyam segítségével. Az online tanfolyamról részletesen ezen az oldalon olvashatsz, és be is iratkozhatsz.

0 0 votes
Article Rating