Anyák napja hamarosan itt van. Ahhoz, hogy szeretetünket és megbecsülésünket kimutassuk édesanyánk számára, számos pazarlás nélküli, akár teljesen hulladékmentes lehetőségünk is van. Ebben a cikkben 10 + 1 környezettudatos ajándékötletet hozok neked, amelyekért még Földanya is hálás lesz.

Szerintem az a legjobb ebben az ötletadó listában, hogy akkor is bátran választhatsz ajándékot innen, ha édesanyád nem egy kifejezett zero waste fan, hiszen nem kötelező környezettudatos fókusszal élnie a mindennapjait ahhoz, hogy ettől függetlenül imádja ezeket a fenntartható ajándékokat.

Hiszen ki ne örülne egy olyan meglepetésnek, ami praktikus, ötletes, dekoratív és ráadásul még környezettudatos is?

1.) Élő növény

 

Édesanyád imádja a növényeket? Idén válassz maradandóbb ajándékot, és vágott csokor helyett lepd meg egy élő növénnyel, amihez már az is elegendő, ha egy szép cserépben adod át. Amire érdemes ügyelned, hogy ne a világ túloldaláról származzon és szezonális növényt ajándékozz.
Én például nagyon szeretek hasznosabb növényekkel meglepetést okozni, legyen szó fűszernövényről, vagy akár salátáról, amik mind a balkonon, mind a kertben elültetve tovább élhetnek még évekig.

2.) Saját készítésű ajándék

 

Gyermekként még saját készítésű ajándékokkal készültünk: kézlenyomattal, papírdíszekkel, általunk rajzolt üdvözlőkártyával… Ha felnőttként is szívesen készítesz saját kezűleg ajándékokat, akkor van pár tippem a számodra.

Édesanyád kedveli a kávét és mindig akad otthon egy kis kávézacc? Készíts belőle percek alatt elkészíthető bőrradírt, vagy maszkot. Hajápoláshoz, illetve immunerősítéshez akár házilag is elkészítheted az almaecetet.

Ha értékeli a természetes tisztítószereket, amik egészség- és környezettudatos alternatívát nyújtanak, akkor próbáld ki a WC-illatosító bombát, vagy akár a folyékony mosószer készítését. Már feketeöves a vegyszermentes takarításban? Akkor A mosás 7 csodája csomaggal nem tudsz mellényúlni.

kávés bőrradír

3.) Wellness az otthonában

 

Egy kis kényeztetés nagyszerű módja annak, hogy szavak nélkül is kifejezd szereteted édesanyád felé. Anyák napja alkalmából válassz hazai, természetes összetevőjű natúrkozmetikumokat környezetbarát csomagolásban, mint a Fleur de lin, a Borza vagy a Napvirág termékei.
A szappanok és testápoló krémek mellett gondolhatsz a kiegészítőkre is, mint például a szappanzsákra, egy fürdéshez is nagyszerű luffa szivacsra, vagy mosható arctisztító korong szettre.
Ha édesanyád szereti sminkelni magát, akkor a BoHo bio sminkjeivel pompás meglepetést okozhatsz.

otthoni wellness natúrkozmetikumokkal

4.) Ajándékutalvány

 

Ha tudod, hol szeret édesanyád vásárolni, lepd meg egy oda szóló levásárolható utalvánnyal. Ez lehet a kedvenc üzlete, étterme, könyvesboltja, de akár a te kedvenc hulladékmentes eszközöket áruló boltod is. Például ha szeretnél környezettudatos használati tárgyakat ajándékozni, de nem vagy biztos abban, minek örülne édesanyád, egy ajándékutalvánnyal könnyedén elérheted, hogy ő választhassa ki mindazt, amire valójában szüksége van.

5.) Szívesség

 

Ha édesanyád a szívességek szeretetnyelvét beszéli, akkor számára a tettek többet mondanak a szavaknál és a fizikai ajándékoknál. Gondolj bele, miben lehetnél segítségére. Például mindig is sárgára szerette volna festeni a nappalit? Jól jönne neki a segítség a kert hátsó részében? Emlegeti néha, hogy milyen szívesen meglátogatna egy régi barátot, de messze él és nem szívesen utazna egyedül?

6.) Fenntartható konyha a sütés-főzés szerelmeseinek

 

A te édesanyád készíti a világ legjobb ételeit és imád sürögni-forogni a konyhában? Akkor biztos örömmel fogad egy-egy környezettudatosabb, zero waste konyhai eszközt ajándékba. A fenntartható alternatívákat nem fogja rejtegetni a látogatók előtt, hiszen nem csak praktikusak, hanem dekoratívak is, így szép ékei lehetnek a konyhának.

A konyhai zöldhulladék tárolóval kellemetlen szagok nélkül gyűjtheti beltéren a komposztálandó hulladékokat, így elegendő csak néhány naponta kivinnie a zöldséghéjakat a komposztra. A mosogatószer alternatívájaként lepd meg egy mosogatószappanként is használható Marseille szappannal, ami remek zsíroldó és a koszos edények esküdt ellensége, ám egyúttal hidratálja és ápolja is édesanyád finom kézbőrét.

A műanyag mosogatószivacs helyett pedig talán ez a legjobb alkalom arra, hogy megismerje a luffa szivacsot, vagy a természetes sörtéjű fa mosogatókeféket, melyek közül választhatsz növényi és lószőrös sörtéjű mosogatókeféket is.

konyhai zöldhulladék tároló

7.) Adományozz a nevében

 

Ismersz olyan alapítványt, amely azért a célért dolgozik, ami édesanyádnak is szívügye? Gondold át, hogy örülne-e annak, ha idén azt adnád ajándékba, hogy az ő nevében támogatod a szervezet munkáját.

8.) Online kurzus, előadás

 

Az egyik legnagyszerűbb meglepetés, ha tudást ajándékozol. Édesanyád érdeklődik a környezettudatos életmód, a hulladékmentes otthon, a fenntarthatóbb jövő témái iránt? Válassz ki egy online előadást, vagy kurzust ami tetszene neki, és vásárolj hozzá ajándékutalványt. Ha érdekli a téma, ez tökéletes meglepetés lesz számára.

környezettudatos online kurzus előadás

9.) Élményajándék

 

Az élmények sokszor a legértékesebbek, ezek azok, amikre igazán jólesik majd visszagondolni. Még jobb, ha közösen élitek át, ezzel minőségi együtt töltött időt ajándékozva. Nem kell hatalmas dolgokra gondolni, nem kell hónapokig szervezni: mit szólna például édesanyád egy kiránduláshoz, színházhoz, vagy egy közösen elkészített vacsorához?

10.) Méhviaszos kendő

 

A méhviaszos kendő praktikus kiegészítő a konyhában, illetve az utazások során is. Édesanyád kiválthatja vele az egyszer használatos folpackot és alufóliát, illetve a szendvicsek csomagolására használt papírszalvétát is (utóbbihoz inkább a textil szalvétát ajánlom).

Készítheted te magad is házilag, de arra mindenképp ügyelj, hogy lehetőleg oeko-tex tanúsítvánnyal rendelkező 100% pamut anyagot használj hozzá. Ha inkább készen szereznéd be, nálunk kizárólag ilyen anyagú méhviaszos kendőt találsz, hazai kézműves manufaktúrából.

Édesanyád keze melegétől pillanatok alatt jól formázhatóvá válik, és könnyedén felveszi az edény, vagy az élelmiszer formáját. Tarthat benne zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, szendvicset, pékárut, rágcsát, de az ételt tartalmazó edényeket is lefedheti vele. Használhatja hűtőben és fagyasztóban egyaránt. A méhviaszos kendő az összeérő felületeket jól összetartja, alakja a következő kicsomagolásig változatlan marad. Több méretben is kapható, a 6 darabos családi csomagban például mindegyikből találsz.

méhviaszos kendő

+1.) Csomagolás

 

A legjobb, ha be sem csomagolod az ajándékot, vagy hagyod, hogy ő választhassa ki, mire is van szüksége, egy levásárolható ajándékutalvány segítségével.

Viszont ha ragaszkodsz a csomagoláshoz, akkor is van számos lehetőséged arra, hogy a környezettudatosabb megoldást válaszd. Például csomagolhatsz újrahasznosított papírba, régi kottákba, amiket az átadást követően szelektív gyűjtőbe helyezhettek.

Illetve lehet maga a csomagolás is ajándék, például egy szép sál, vagy akár zsinóros vászonzsák. Utóbbi a hulladékmentes életmód egyik alapvető, tartós eszköze, használatával könnyedén elkerülheti édesanyád az egyszer használatos műanyag és papír csomagolásokat a boltokban. Szívesen beszereznél számára akár többet is belőle? Akkor ezt az 50%-os kedvezményt szeretni fogod.

ajándék csomagolás vászonzsákba

Te hogyan ünnepled idén anyák napját? Ha édesanya vagy, milyen meglepetésnek örülnél? Írd meg hozzászólásban!

0 0 votes
Article Rating