Szeretnél belevágni a hulladékcsökkentésbe és a környezettudatos életmódba, de elképzelésed sincs, hogyan kezdj neki? Ne aggódj, a legjobb helyen jársz! A következő zero waste útmutatót kifejezetten a kezdők számára állítottam össze.

 

Így válts zöldebb életmódra lemondások és csalódás nélkül

Gondolkoztál már azon, miért buknak el a nagy változásokhoz kapcsolódó újévi fogadalmak? Miért nem megy az életmódváltás egyről a kettőre? Miért nem tudsz annyi mindent teljesíteni, amennyit elterveztél? A válasz valójában nagyon egyszerű: a legtöbb esetben a szokásokon, egészen pontosan a megszokásokon kell változtatni. A (meg)szokások segítenek az életben. Kevesebb energiával járnak, nem kell extra erőt vagy időt befektetni, sem túlságosan sokat gondolkodni. Nem kerülsz minden percben döntési helyzetbe, amely végtelenül fárasztó lenne.

Ha viszont úgy döntöttél, hogy változtatsz az életmódodon, új szokásokra is szükséged lesz. Számolnod kell azzal, hogy ezek kialakítása először megterhelő, mert a sok új információ és döntéshelyzet leterhelik az agyadat. Ezért nem érdemes minden életterületen egyszerre változtatnod, haladj inkább lépésről lépésre. Ha mindent egyszerre szeretnél megreformálni, az rengeteg energiát emésztene fel, amelytől frusztrált, ideges vagy elkeseredett lehetsz. A cél azonban nem az, hogy akadályokat görgess magad elé, hanem pont az, hogy lelkes és motivált legyél. Ez a lendület és motiváltság másokat is kíváncsivá tesz, így még több mindenkihez elérhet a környezettudatos életmód.

100 lépés a környezettudatos életmód felé kump edina körforrás

Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

Most már tudod, miért javaslom, hogy lassan, lépésről lépésre haladj végig a folyamaton. A következő 13 pont bevezet az alapokba. A jövőben ennél mélyebben is elmerülhetsz a témában, ha elvégzed a Hulladékmentes Életmód online tanfolyamot, vagy a Körforrás Akadémia Klub közösségének tagjává válsz.

1.) Találd meg a saját miérted, az okot, ami miatt belevágsz

Számtalan oka van annak, miért váltanak mások környezettudatos, zero waste, vagy a hulladékcsökkentéssel járó életmódra. Egyesek szeretnék még ötven év múlva is élvezni a természet szépségeit, tisztelik és szeretik az élőlényeket, szeretnének egy jobb világban élni, amely nem a bolygó kizsigereléséről szól, és szeretnék, ha ezt a jobb világot az unokáik is megtapasztalnák. Mások a közösségi tapasztalataik miatt is teszik, hiszen a hulladékmentesség összeköt, ökokörök, baráti társaságok alakulnak, kis közösségeket támogathatnak, hazai vállalkozások törekvéseiben segítenek. Vannak, akiknek a lelkiismerete a legfontosabb mindezek mellett, és egyszerűen szeretnének tenni valamit. És vannak, akik a költségcsökkentés miatt vágnak bele elsősorban, mert szeretnének spórolni valami olyan dologra, amely régóta nagy álmuk. A zero waste törekvésnek egyébként pszichológiai előnye is van, amelyről volt már szó korábban.

A legfontosabb azonban, hogy te fogalmazd meg azt az egy legfontosabb dolgot, ami miatt belevágsz a hulladékcsökkentésbe.

 

2.) Motiváció nélkül nincs változás

A környezettudatos életmódot nem lehet megkerülni, előbb-utóbb változtatnod kell, a változás azonban sokkal hatékonyabb és élvezetesebb is, ha belülről jövő motiváció hajtja. Ezt a motivációt kell megkeresned, mert ez lesz a kapaszkodód akkor, amikor az új szokások kialakítása miatt fáradtabb, csüggedtebb leszel. Ha ez nincs meg, akkor könnyebben feladod majd azt az életmódot, amelynek kialakítására most talán mindennél nagyobb szükség van.

 

3.) Tudd, hogy mi kerül a szemetesedbe

A zero waste életmód kialakításához nemcsak a fenti motivációs feladat elvégzésére van szükség, hanem pontos ismeretekre is az életmódodról. Ahhoz, hogy jobban megismerd magad, ideje elmerülni… a szemetesedben. A kukád tartalma pontos képet ad arról, milyen termékeket használsz, hogyan élsz, mire van, vagy éppen nincs időd (természetesen időd arra van, amire szeretnéd).

Figyeld hét napon keresztül, mi kerül a szemetesedbe! Írj fel mindent, amit kidobtál, mert csak így kaphatsz pontos képet arról, hol tartasz most, és mit lehet hulladékmentes alternatívára cserélni, vagy milyen szokásokon érdemes először változtatni.

A legelső lépés, hogy elkezdesz szelektíven hulladékot gyűjteni. Tudtad, hogy egy tipikus magyar városlakó kommunális kukájának mintegy harmada szelektálható anyagokból tevődik össze? A hulladékmentes életmód azonban nem a szelektálásról, hanem a megelőzésről szól. A cél az, hogy ne csak a kommunális kukád, hanem a szelektíved tartalmát is csökkentsd. Hogy mi történik a szemeteddel, arról itt nézhetsz meg egy háromrészes videósorozatot.

 

4.) Kezeld megfelelően a keletkező hulladékot

Bár zero waste (hulladékmentes) életmódra törekszel, nagyon nehéz teljesen elkerülni a hulladékot egy háztartásban – gondolj csak például a gyógyszerekre. A keletkező hulladék megfelelő kezelése azonban kiemelkedően fontos. Tanulj meg helyesen szelektálni és ismerkedj meg a komposztálással is. Tudtad, hogy egy átlagos magyar állampolgár évente mintegy 365 kg szemetet dob ki az otthoni vegyes kukájába? Ez a mennyiség könnyedén harmadolható, ha a zöld hulladékait inkább komposztálja. Ehhez még kertre sincs szükség, komposztálni a lakásban is lehet – olvasd el róla ezt a cikket. Léteznek speciális hulladékok is, amelyek külön kezelést igényelnek, ilyen például a CD és DVD lemezek, az izzó-, lámpa-, fénycső hulladék, vagy a használt ruhák. Ruhákat, kiegészítőket, lakásdekorációs tárgyakat, játékokat adományboltba is leadhatsz, de csak akkor, ha ezeket még te is szívesen elfogadnád. Ruhák vagy egyéb tárgyak esetén gondolhatsz olyan alkotókra, akik ezeket tovább hasznosítják (ez az upcycling), művészi értéket adnak hozzájuk, és különleges tárgyakat készítenek, így lehet például egy régi farmernadrágból dizájnos hátizsák.

30 napos hulladékmentes kihívás

5.) Vásárolj kevesebbet

Hallottál már Bea Johnsonról? A francia származású amerikai családanya milliókat motivált arra, hogy belevágjanak a hulladékmentes életmódba. Bea az 5R szabállyal magyarázta el a világnak, hogy ezek betartásával drasztikusan csökkenthető a hulladéktermelésünk, fenntarthatóbbá válhat életvitelünk.

Azért „R”, mert angolul mindegyik megoldás R betűvel kezdődik:

  • Refuse = utasítsd vissza, mondj nemet;
  • Reduce = csökkentsd;
  • Reuse = használd újra;
  • Recycle = szelektálj;
  • Rot = komposztálj!

Fontosnak tartom külön kiemelni a +1-et, amelyet én itthon mindig hozzáteszek, ezért tőlem 6R-t hallhatsz az előadásokon, beszélgetések során. A +1 nem más, mint a Repair, vagyis javítsd/javíttasd meg!

A kevesebb vásárlás tulajdonképpen az első két pontnak is megfelelhet, hiszen a vásárlás, fogyasztás csökkentése a fenntarthatóság egyik alapgondolata. Valójában nincs szükséged annyi mindenre, amelyet szeretnének rád tukmálni, hogy fenntarts egy olyan rendszert, amelynek alapja a folyamatos fogyasztás és a növekedés.

 

6.) Válassz jól

Ha mégis vásárolsz, törekedj a legjobb alternatívára. Legyen egyfajta prioritáslistád: mi a legfontosabb számodra egy új termék vásárlásakor. Hazai legyen? Javítható legyen? Beszerezhető másodkézből? Kiváló minőségű legyen? Érdemes ezeket a szempontokat egyszer rögzíteni, szem előtt tartani, és néha felülvizsgálni, ugyanis az új információk miatt változhat a prioritás. Ahogy pedig haladsz előre a hulladékcsökkentés útján, a te igényeid is folyamatosan alakulnak, más lesz számodra a jó.

 

7.) Kezdd az egyszer használatos eszközökkel

Ha vissza kellene utasítani valamit (lásd a 6R szabály), az egyszer használatos eszközökkel kezdd. Nem minden esetben egyszerű, de ma már könnyebb dolgod lesz, mint néhány évvel ezelőtt az első fecskéknek. Ne kérj szívószálat, legyen nálad mindig vászonszatyor, mondj nemet a névjegykártyákra, és ha teheted utasítsd vissza a szóróajándékokat – tulajdonképpen mindent, amiből hamarosan csak szemét lesz.

mosogatás hulladékmentes környezetbarát eszközökkel

8.) Használd amid van

Bár a körforrás webáruházban számtalan terméket találsz, mégis szeretnék magunk ellen beszélni. Azt tanácsolom, hogy a valóban csodaszép zero waste termékek vásárlása helyett először használd, amid van. A környezettudatos életmód nem az Instagramnak vagy a kamerának szól, hanem a bolygónak. A kihalás szélére kerülő állatokat és a pusztuló esőerdőket, vagy az egyre inkább pusztuló termőtalajt nem érdekli, hány lájk érkezett a legutolsó fotódra. Ha vannak otthon befőttes üvegeid, műanyag dobozaid, régi ágyneműd vagy lepedőd, amiből vászonszatyrokat készíthetsz, használd őket!

 

9.) Ha lehetséges, javítsd meg

Ami elromolhat, azt jó esetben meg is lehet javítani. Ezért érdemes már a vásárláskor olyan termékeket keresni, amelyek javíthatók. Ha te nem is értesz hozzá, még vannak olyan szakemberek, akiket fel tudsz keresni. Ha minél többen döntenének a javítás mellett, új vállalkozások alakulhatnának ki, amelyek kifejezetten a javításra, vagy javítóműhelyek üzemeltetésére specializálódnának.

 

10.) Ha elfogy/tönkremegy, keress megfelelő alternatívát

Néhány ponttal ezelőtt említettem, milyen fontos, hogy jól válassz, amikor vásárolsz. Érdemes először másodkézből beszerezni azt, amire szükséged van: a közösségi oldalak, használt termékeket forgalmazó online piacok tele vannak már legyártott termékekkel. Ne feledkezz meg a garázsvásárokról, bolhapiacokról, adományboltokról se.

Ha pedig itt nem találsz semmit, keress szakmai alapokon működő, zero waste termékeket áruló magyar webáruházat, amelynek a tulajdonosában maximálisan megbízol.

Ami viszont a legfontosabb: vásárlás előtt mindig tedd fel magadnak a kérdést, hogy tényleg szükséged van-e rá, vagy meg tudod oldani másképp.

 

11.) Készítsd saját magad

Nem is gondolnád, mennyi mindent tudsz fillérekből elkészíteni, időt, pénzt és energiát spórolni. Ráadásul ezekkel a kozmetikumokkal vagy háztartási szerekkel a környezetet is kíméled, és hulladékot sem termelsz.

Ha elfogy valami a háztartásodban, ne rohanj el a közeli boltba vagy szupermarketbe, hanem keress rá valamilyen hulladékmentes receptet. A zero waste takarítás első lépéseiről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

 

12.) Találj társakat

Bizonyára tapasztaltad, mennyivel könnyebb, ha a kérdéseidet, dilemmáidat meg tudod osztani valakivel. A közös gondolkodás nem várt válaszokat és megoldásokat hozhat, amelyek előrelendítenek. Egy intelligens közösség ereje, hogy támogatjátok, segítitek, motiváljátok egymást.

Bár egy csoport nagyon pozitív lehet, folyamatosan változik is. Ha hirtelen azt érzed a csoportban, hogy a hulladékcsökkentésre való törekvés

  • verseny
  • folyamatos kritika
  • frusztráló helyzetek sorozata,

keress másik közösséget.

Ha haladó szintre kerülsz, te is alapíthatsz ökokört vagy csoportot a barátaid, ismerőseid, lakókörnyezeted számára. Érdemes előbb elvégezni a tanfolyamainkat, hogy felvértezd magad tudással és tapasztalattal.

 

13.) Sose feledd, hogy ez egy folyamat, törekvés

Ahogy a cikk elején említettem, egy új életmód kialakítása idővel jár – nem véletlenül. Hagyd ülepedni a dolgokat, teszteld ki, neked mi a legjobb, tapasztald meg az alternatívákat. Ha úgy érzed, egy életterülettel „készen vagy”, időnként vizsgáld felül a döntéseidet. Nemcsak te változol, hanem egyre több információnk is lesz, egyre több kutatás és felmérés foglalkozik a környezettudatosabb megoldásokkal. Ezek eredményei pedig befolyásolhatják a korábbi döntéseidet. Hagyd meg magadnak ezt a rugalmas hozzáállást a zero waste életmódhoz. A tökéletesnél fontosabb a törekvés.

 

Kezdő vagy a hulladékcsökkentésben? Legyél büszke rá! Írd meg kommentben, mikor vágtál bele, mi motivál és ha van olyan téma, amiben tudunk segíteni, írd meg azt is hozzászólásban.

0 0 votes
Article Rating