Idén új sorozatot indítottam a körforrás Instagram oldalán, ahol ennek keretében mostanra már több, mint 100 egyszerű, tematikus tippet találsz a fenntarthatóbb életmód felé. Ezekkel a tippekkel azt szeretném megmutatni neked, hogy a hétköznapi környezettudatosság elérése a hulladékcsökkentésen keresztül sokkal egyszerűbb, mint amilyennek elsőre tűnik és valóban azon a már-már közhelynek hangzó mondaton múlik szinte minden, amit annyit hallani: minden lépés számít!
Sőt, valójában ezek azok, amik igazán számítanak! A nagynak tűnő előrelépések mind sok-sok apróbb változtatásból állnak össze. Itt az ideje, hogy észrevedd ezeket és örülj nekik, amikor sikerül meglépned, legyenek akármilyen aprók is!

Hogyan indulj el? Az alábbi 100-as listából válaszd ki azokat a lépéseket, amiket megvalósíthatónak találsz és láss nekik! Egy-egy apróbb siker után tűzz ki újabb célokat, majd haladj szépen a saját tempódban.
Ha további útmutatást szeretnél, vágj bele a 30 napos hulladékmentes kihívásba, de ha széleskörű tudásra vágysz, komolyan elmélyednél a témában, az online Hulladékmentes Életmód tanfolyam 8 hetes kurzusa lesz igazán a neked való.

 

 

 

1. lépés: Kukamonitoring

Tégy szabaddá egy fél órát és nézd át, mi van jelenleg a szemetesben. Milyen anyagokat tartalmaz? Miből van a legtöbb? Mi az, amit akár már holnaptól teljesen el is tudnál kerülni, de minimum csökkenteni a mennyiségét? Hogyan?
Vagy figyeld egy hétig, miket dobsz ki a kukába (nem csak otthon, hanem mindenhol!). Elég, ha csak tudatosítod a mozdulatot, amikor kidobsz valamit, de persze vezetheted is precízen, amelyik jobban illik hozzád. A hét végén gondolkozz el a tapasztalatokon és vond le a következtetéseket ugyanúgy, mint az előző lépés során.

Mi értelme ennek az egésznek?⠀
Sokan hiszik, hogy a hulladékcsökkentés a tárgyaink lecserélésénél kezdődik. Korántsem. A kezdet az, hogy vegyük észre a saját tevékenységeink következményeit, most épp azt, hogy mennyi szemetet termelünk. Elolvashatsz itt helyben még ötven tippet is akár, de ha nem tudod, hogy Neked mire van szükséged az előrelépéshez, csak az idődet fecsérled velük.
Figyelj, tudatosíts egy automatikus mozdulatot és vond le a következtetéseket, majd cselekedj!

 

2. lépés: A csapvíz iható

Elterjedt tévhit, hogy az ásványvíz minősége jobb a csapvíznél, pedig a fejlett országokban – így a legtöbb helyen Magyarországon is – a csapból érkező víz minősége kiváló, sőt egyes palackozott vizek épp csak annyiban térnek el a csapvíztől, hogy csomagoltan jutunk hozzájuk.
Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Európában a csapvizet alaposabban ellenőrzik, mint az ásványvizeket. Emellett jó tudni, hogy egy-egy palackozott víz árának 90%-át a csomagolás viszi el, vagyis egy olyan eszközért fizetünk, amit néhány perc után már el is dobunk.

A tipp tehát a következő: kevesebb ásványvíz, több csapvíz! Nem szükséges egyik napról a másikra elhagynod kivétel nélkül az összes palackozott italt, ha ez meredek lépés még neked.
Ahogy nem szükséges az sem, hogy azonnal egy újabb eszközt – kulacsot – vásárolj, mert szinte biztos, hogy már van valami a háztartásodban, ami megfelel erre a célra.
Viszont ha nem okoz nagy nehézséget az, hogy akár már holnaptól ne vegyél több ásványvizet, akkor tedd meg. Ha segít, hogy beszerzel egy szép, praktikus kulacsot, amiben viheted magaddal az italod útközben, tedd meg.
A saját utad, a saját választásod. A lényeg, hogy tégy valamit. Mert minden lépés számít!

 

3. lépés: Vidd magaddal a saját bögréd, vagy idd meg nyugodtan az italod

Kérd a kávét, teát a saját újrahasználható poharadba az elviteles-eldobható helyett, vagy ülj le, és idd meg helyben csészéből, pohárból!
Az angoloknál napi szinten 8 millió elviteles pohár kerül a szemetesbe, aminek nagy része nem hasznosul újra, de mi magyarok sem maradunk le túlságosan a kávé- és teafogyasztásunkat illetően, ráadásul egyre elterjedtebb (és menőbb?) az útközben pohárból fogyasztott ital.
Ha mindenképp elvitelre kérnéd, azt teheted akár egy tiszta befőttes üveggel, vagy egy kifejezetten barista eszközökhöz illeszkedő, hőálló üvegből készült pohárral is.

Utóirat: az ugye megvan, hogy az elviteles poharak nem tisztán papírból állnak? Be vannak vonva egy vékony műanyag réteggel, már csak emiatt is akadályozott az újrahasznosíthatóságuk.
Te hogyan csinálod? Útközben iszol, vagy inkább leülsz és nyugodtan elfogyasztod? Tervezel ezen változtatni?

 

4. lépés: Mosható alternatíva a papírtörlő helyett

Csupán az 1900-as évek eleje óta használunk papírtörlőket. Hasonlóan váltak mindennapi használati tárggyá, mint a palackozott vizek: kőkemény “marketing” indult arról, hogy minél előbb át kell váltanunk ezekre, mert az addig bevált mosható anyagok nem eléggé higiénikusak.
Persze ezt az üzenetet kitartóan ismételgetni kellett, hogy elérjék vele célukat, mivel akkoriban még nem volt elterjedt a mostanra már-már természetessé vált “megveszem, majd eldobom” hozzáállás.

Bár bizonyos esetekben kétséget kizáróan higiénikusabb lehet az eldobható papírtörlő használata (pl. egy kórházban), a hétköznapok során, átlagos háztartást vezetve teljesen el is hagyható.
Használhatóak helyette pamut konyharuhák, kiszuperált ruhaneműk és egyéb természetes, a ruhákkal együtt kimosható anyagok, amelyek élettartamuk végén még hasznosíthatóak is, komposztálással.

A legújabb személyes kedvencem a Nemszilvi, aminek egyik fele kender, a másik pedig pamut. Kenterbe ver minden konyharuhát és műanyag szivacsot/papírtörlőt. Ha ilyet keresnél, megtalálod nálunk a webshopban mosható törlőkendőként.

 

5. lépés: Mondj nemet a lufikra

Tudtad, hogy a szépnek tűnő lufieregetés állatok százainak okozza halálát? Ami egyszer felmegy szemet gyönyörködtető látványként, az le is fog jönni, szemét formájában. A lufik többségének anyaga már latexból készül, ami néhány hónap alatt képes lebomlani, ez az idő azonban pont elegendő ahhoz, hogy egy állat belepusztuljon abba, ha elfogyasztja, mivel eltömíti az emésztőrendszerét.
A lufi mellett a másik gondot a madzag tudja még okozni, amibe könnyen belegabalyodnak pl. a madarak. Ráadásul tipikusan nem lebomló anyagból készülnek, így a környezetre jelentett veszélyességük még magasabb is, mint magáé a lufié.
Legközelebb mondj nemet a lufikra! Ha ünnepléshez használnátok, keress környezetbarát alternatívát! Ültessetek fát, magvakat, szórjatok leveleket (a vízen úszó teamécsesek helyett is használhatóak!), vagy épp találjatok ki saját hagyományt!

 

6. lépés: Iratkozz be a könyvtárba

Imádok olvasni. Regényeket, ismeretterjesztő írásokat, krimiket, szinte mindent, témától és kivitelezéstől függetlenül, ha valamiért tetszik, ha valami megfog benne, elgondolkoztat, vagy egyszerűen csak kikapcsol.
Minden egyes könyvet azonban megvenni nem csak nagyon sokba kerülne és egyre több helyet kellene fenntartanom a részükre, extrán megterhelő lenne a környezet számára is.
Mindezek miatt amióta csak az eszemet tudom, könyvtárból kölcsönzöm a legtöbb könyvet. Csak akkor szerzek újonnan könyveket, ha tudom, hogy azokat valóban tartósan a polcokon szeretném látni (időnként újraolvasni, egy-egy rész miatt előkapni és tájékozódni).
Ha te is szeretsz olvasni, nézz körül a környékeden elérhető könyvtárban, majd iratkozz be! Néhány ezer forintos éves díjért cserébe egy csodavilágba kapsz belépőt. 😉

 

7. lépés: Válaszd a csúnya zöldséget

A zöldségek és gyümölcsök harmada még a boltok polcaira sem kerül ki a BBC szerint, pusztán amiatt, mert csúnyábbak. A csúnyaságuk miatt nem megvásárolt termények többsége ugyanolyan beltartalmi értékkel bírnak, mégis kidobásra kerülnek. Ennek pedig egyetlen oka van. Az, hogy a fogyasztók nem vásárolják meg, ha valami nem olyan szép, tökéletes, megszokott.
Ezért ha legközelebb kevésbé tökéletes külsejű gyümölccsel-zöldséggel találkozol, örülj neki és csapj le rá! Ha benne vagy, akár még jelezheted is a helyi zöldségesnek, hogy tegye félre neked ezeket az élelmiszereket, sokszor jelentősen nyomottabb áron, vagy akár teljesen ingyenesen is hozzájuthatsz!

 

8. lépés: A feleslegessé vált pokrócokat add át az állatmenhelynek

Nem tudod mihez kezdhetnél a használhatatlanná, vagy feleslegessé vált ruhaneműkkel (pokrócokkal, törülközőkkel, pólókkal), de kidobni nem szeretnéd ezeket? Adományozd egy állatmenhelynek!
Mindenféleképp hívd fel a kiszemelt menhelyet előtte, hogy megérdeklődd tudnák-e fogadni, hasznát látnák-e. A többségük örömmel veszi a felajánlást, amit aztán az állatoknak kialakított fekhelyhez használnak fel. Így a kukát elkerülve egy újabb életet adhatsz a számodra feleslegessé vált anyagoknak!

 

9. lépés: Nyomtass a papír mindkét oldalára

Csökkentsd a papírfelhasználást! Ha már muszáj nyomtatnod, legalább a papír mindkét oldalát használd fel ehhez. Ha pedig erre nincs lehetőséged valamiért, és a dokumentum sem tartalmaz államtitkokat, az üres oldallal rendelkező, de feleslegessé vált papírokat az óvodák többsége örömmel fogadja. Ezekre tudnak rajzolni a gyermekek. 😉

 

10. lépés: Tanulj meg nemet mondani

Legkönnyebb, vagy legnehezebb lépés? Nézőpont kérdése. Könnyű, hiszen csak végig kell gondolni, tényleg szükségem van-e egy adott eszközre, majd ha nem, akkor ezt világosan, kedvesen közölni, vagyis elutasítani.
Nehéz, mert ez sokaknak kényelmetlen, félnek attól, hogy megbántják a másikat, arról nem is beszélve, hogy ennek a döntésnek a meghozatalához szükséges egy jó adag önismeret is, majd egy erre alapozott kedves kiállás a saját értékrendünk mellett.

Így ha legközelebb rosszul érzed magad amiatt, mert valamit nem mertél visszautasítani, ne pocsékold az energiád az önostorozásra: inkább tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért nem merted ezt meglépni, és válaszolj rá (magadnak) őszintén.
Mindez gyakorlatiasan, a lényegre fókuszálva eképp hangzik: mindig tedd fel magadnak a kérdést (pl. vásárlás előtt, szóróanyagok osztogatásakor), hogy tényleg szükséged van-e az adott dologra, és ha nem, akkor mondd, hogy “Köszönöm, nincs rá szükségem!”
A hétköznapok során persze ez nem csak és kizárólag ennyire faék egyszerű, viszont nagyszerűen lehet fejleszteni a segítségével az önismeretünket, erősíteni az önbizalmunkat, amellett, hogy a mi részünkről megálljt parancsolunk az értelmetlen túlfogyasztásnak.

 

11. lépés: Otthon maradt a kulacsod?

Az már lassan mindenkinek a könyökén jön ki, hogy a műanyag palackok vásárlása, majd rövid időn belüli kidobása helyett szerezzünk be egy tartós kulacsot, lehetőleg üvegből, vagy fémből.
Arról azonban kevesebb szó esik, hogy mi a helyzet akkor, ha törekszel a műanyag palackok minimalizálására, még kulacsod is van, de sikerült azt mégis otthon felejtened.
Ilyenkor is van még néhány lehetőséged:

  • Ihatsz pohárból. Munkavégzéstől függ, hogy ez jelent-e kihívást vagy sem. Ha úton vagy, betérhetsz egy krimóba, kávézóba és kérhetsz magadnak egy hatalmas pohár csapvizet, vagy szódát.
  • Ha van választási lehetőséged, inkább az alumínium dobozos italt emeld le a polcról a műanyag palack helyett, majd mindenféleképp szelektáld.

Ha nincs más mód, inkább vedd meg a műanyag palackos italt, a szomjúság elűzése fontosabb. Viszont ne töltsd újra, egyszeri használatra van tervezve, miután kiürült, dobd a szelektív kukába!

 

12. lépés: Válaszd az online jegyet

Ha van olyan mobilod (vagy egyéb, gyakran nálad lévő eszközöd), amin be tudsz mutatni egy elektronikus jegyet, akkor érdemes élned ezzel a lehetőséggel.
Miért? A legtöbb esetben a jegyeket (pl. vonatjegyet) hőpapírra nyomtatják, ami hasznosíthatatlan. Kizárólag a szemetesedbe dobhatod ki, ahonnan a hulladékégetőbe, vagy lerakóra kerül.
Viszont ha csak sima papírra volna hozzá szükség, akkor is ott a kérdés: oké, hogy lehet szelektálni, de ha ennyire egyszerűen megelőzhető a használata, egy nálam amúgy is zsebben lévő eszközzel, akkor ugyan minek nyomtassuk ki eleve?

Ráadásul egyes esetekben még spórolhatsz is vele, a MÁV például 10% kedvezményt biztosít, ha elektronikus jegyet váltasz! Mindezeken felül kikerülheted a sorban állást akár a helyszínen, akár már a vásárlás során, nem szükséges pl. elmenned a színházig, hogy megvehesd a jegyet a kinézett darabra, majd a sorban amiatt szurkolni, hogy mire eljutsz a pénztárig, legyen még hely.
Amióta olyan telefonom van, amin minden probléma nélkül be tudok mutatni elektronikus jegyeket, ezt a megoldást használom, ahol csak lehetséges.

 

13. lépés: Nincs szükség a névjegykártyára

Ha az eddigi lépések némelyikét nagyobb falatnak érezted, akkor mára hoztam kompenzálásként egy tényleg nagyon aprót is! Kedvesen utasítsd vissza a névjegykártyákat. Ennyi!
Kivételek persze mint mindig, ezúttal is akadhatnak, de azért tedd fel a kérdést: tényleg fogod használni? Elő fogod venni valaha is? Nem fog ez is csak elkeveredni? Nem jobb inkább lefotózni, vagy egyből akár menteni a telefonodba az adatokat, hogy később is megtaláld azokat?

 

14. lépés: Számold ki az ökológiai lábnyomod

Az ökológiai lábnyom a mérési eszközünk arra, hogy számokkal is kifejezhessük, mekkora
terhelést gyakorolunk környezetünkre. Számol a hulladéktermeléssel, az étkezéssel, a lakhatással, az utazásokkal, a ruházkodással, és lényegében minden más összetevővel, ami csak az életvitelünkkel jár. Te tudod, hogy a sajátod mekkora?
Hozzávetőlegesen ki tudod számolni online tesztek segítségével, amik közül én leginkább a WWF számítását tudom a figyelmedbe ajánlani. Töltsd ki a tesztet ide kattintva, majd gyere vissza és írd meg itt hozzászólásban (ha szeretnéd), hogy mi lett a végeredmény, valamint hogy mit tanultál már csak a teszt kitöltése közben is!

 

15. lépés: Használj környezetbarát keresőmotort

Tudtad, hogy akár internetes kereséssel is “ültethetsz fákat”? Három olyan keresőmotor is van, amik használatával hozzátehetsz egy picit ezen az úton is a nagy egészhez!
A legkedveltebb, és talán a legjobban is használható ezek közül az Ecosia, hiszen karbonsemlegesen működnek, egész jó a keresőjük és még egy számlálóval is jelzik, hogy neked köszönhetően már hány fát tudtak ültetni. Az Ecosia.org a hirdetési bevételeiből származó összeg egy részét fordítja faültetésre, a kiírtott esőerdők helyén, Brazíliában és Afrikában.
A második az Ecosearch.org, ami a bevételeinek teljes egészét fordítja környezeti célokra. Nekem ez a kereső mostanában nem működött (hurrá nyertél, katt ide típusú oldalt dobott fel), ha kipróbálod, írd meg kérlek hozzászólásban mit tapasztaltál!
A harmadik pedig a Goodsearch.org, aminek a használatával szintén civil szervezetek munkája támogatható közvetetten rajtuk keresztül.

 

16. lépés: Válaszd az üveg, vagy az alu csomagolást

Tudtad, hogy a hulladékok újrahasznosításának, a végeredmény minőségét tekintve kétféle eredménye is lehet? Ezért különböztethetünk meg értékcsökkenő, valamint értéknövelő újrahasznosítást. Vagyis ha a szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhetően újrahasznosításra kerül egy anyag, akkor nem törvényszerű, hogy az abból készülő termék ugyanolyan jó minőségű végeredményt fog produkálni!
Értékcsökkenő hasznosításról beszélünk ezért például a műanyagok esetében, hiszen egy pet palack hasznosítása során gyengébb minőségű anyagot kapunk. Ugyanakkor ehhez képest mind az üveg, mind az alumínium elvileg korlátlan számmal hasznosítható újra és újra, úgy, hogy közben mindig azonos típusú anyagot, és azonos minőséget kapunk!

Ha szeretnél minél több ehhez hasonló információt egy helyen megkapni, de nem csak a hétköznapi környezettudatosság elméleti kérdései érdekelnek, hanem a gyakorlati fenntarthatóság is, akkor a 8 hetes online Hulladékmentes Életmód tanfolyam neked való.

 

17. lépés: Kölcsönözz, vagy bérelj

Egy örökérvényű intelem, ami nem csak környezeti szempontból előnyös, sok esetben a pénztárca is meghálálja. Ha van rá mód, új vásárlása helyett kölcsönözz, bérelj! Te milyen eszközöket, vagy akár szolgáltatásokat szoktál bérelni?

 

18. lépés: Vászonzsákba kérd a kenyeret

Ez az, amivel még soha, sehol nem volt gondom, se pékségben ahol az eladó szolgál ki, se nagyobb üzletben, ahol nekem szükséges levennem a kiválasztott kenyeret a polcról. Vittem magammal a nagyobb méretű vászonzsákot, amiben elfér a kenyér, beletették, fizettem és mindenki boldogan, fennakadás nélkül folytathatta a napját.
Viszont gyakran hallom tőletek a kérdést, hogy ez oké, de hogyan nem szárad ki a vászonzsákban? Úgy, hogy amint hazaérek, vászonzsákostul beteszem a kenyértartóba, aminek lecsukom az “ajtaját”! Ha csak hagyod szabadon a vászonzsákban, akkor természetesen kiszárad, megszikkad, hiszen a vászon lélegző anyag. 😉

 

19. lépés: Kerüld a műanyag mikrogyöngyöket tartalmazó kozmetikumokat

A te kozmetikumod tartalmaz műanyagot? A mikroműanyagoknak ( = 5 mm-nél kisebb műanyag daraboknak) két fajtáját különböztetjük meg. Az elsődleges és a másodlagos mikroműanyagokat. A kettő közül az előbbiek fontosak, ha az a kérdés, hogy van-e a kozmetikumban műanyag.
Ugyanis az elsődleges mikroműanyagokat az ipar szánt szándékkal gyártja apróra, hogy a kozmetikumokban alkalmazhassák azokat.
Ennek az oka röviden tömören az, hogy a műanyag még mindig sokkal olcsóbb, mint a természetes összetevők.
Hogy mikben találhatóak meg:

  • bőrradírozókban,
  • arclemosókban,
  • rúzsokban,
  • alapozókban
  • fogkrémekben,
  • hidratálókrémekben,
  • ajakbalzsamokban,
  • körömlakkokban,
  • púderekben,
  • szinte mindenben…

Funkciójukat tekintve lehetnek fizikai hámlasztók (pl. bőrradírozókban), de színezőként, vagy a kozmetikum állagának javítása céljából is használják.

A jó hír, hogy az összetevő lista átböngészésével ki tudod szűrni ezeket a kozmetikumokat még akkor is, ha ránézésre úgy tűnik, esélytelen, hogy műanyagot tartalmazzon.
Ezeket keresd:

  • polietilén (polyethylene – PE)
  • polipropilén (polypropylene – PP)
  • polietilén-tereftalát (poly-e-terephthalate – PET)
  • polimetil-metakrilát (polymethyl methacrylate – PMMA)

De hogy ne kelljen még ezt is fejben tartani elég az is, ha annyit megjegyzel: a legközelebbi vásárlás során nézd meg, hogy van-e az összetevők között “poli”-val, vagy “poly”-val kezdődő szó! 😉 Most pedig menj ki a fürdőbe, és nézd át a kozmetikumaidat! Vannak olyan kozmetikumaid otthon, amik tartalmaznak mikroműanyagokat?

Ha természetes, műanyagok és bőrkárosító összetevők nélküli szépségápolási szereket keresel, nézz körül nálunk a kozmetikumok és sminkek között, gondosan előválogatjuk az összes általunk ajánlott terméket.

 

20. lépés: Természetes anyagokból készült eszközökkel takaríts

Ha legközelebb takarításhoz, tisztálkodáshoz való kefét szükséges beszerezned, gondolkozz el és keresd a természetes alternatívákat! Használhatsz a mosogatószivacs helyette luffa tökből készült szivacsot vagy fa kefét természetes sörtével, a műanyag súrolókefe helyett szintén 100% természetes anyagból készültet.
Amennyiben a teljes képre koncentrálsz, és a valóban fenntartható alternatívákat keresed, akkor a természetes anyagon túlmenően ügyelhetsz még például arra is, milyen messziről származnak az alapanyagok, milyen körülmények között és kik gyártották, fenntartható gazdaságból származik-e a fa, tartottak-e méltatlan körülmények között állatokat az előállításhoz… Amikor pedig az eszköz elért élettartama végéhez, csak rajtad áll hová kerül: a szemetesbe, vagy inkább a komposztálóba, hogy újra a természetes körforgás része legyen.

 

21. lépés: Javítsd meg

Egy laza lépés, ami remélem a legtöbbeteknek nem is kérdéses: ha elromlik, leesik, szétszakad, elkopik, de még javítható, akkor javítsd, vagy javíttasd meg egy szakemberrel.

 

22. lépés: Ha online rendelsz, jelezd előre, hogy spóroljanak a műanyaggal

Nálunk a Hulladékmentes.hu-nál fel sem merül, hogy műanyaggal töltsük ki a csomagodat, ez azonban sokaknál nem alap, mivel olcsó és kényelmes a használata. Ezért neked szükséges elébe menned ennek, és már a rendelés során jelezni, hogy hagyják el, de legalábbis minimalizálják a műanyag használatát. Írd be a megjegyzés mezőbe, vagy jelezd külön e-mailben az ügyfélszolgálatnak, de aztán ne felejtsd el megköszönni nekik utólag, ha együttműködőek voltak, hogy milyen klasszak! 😉

Gyakori kérdés, hogy mi mit használunk: újrahasznosított kartonba csomagolunk, és ha megoldható, semmilyen térkitöltő anyagot sem alkalmazunk. Viszont ha szükség van rá, akkor újrahasznált kartont, szórólapot vagy bármilyen egyéb papírt alkalmazunk.
Műanyagot sosem, ahogy lebomló “kukit”, fagyapotot és egyéb külön csak emiatt legyártott anyagokat sem. Az újrahasználat mindig előrébb jár, ha a hulladékkezelés a kérdés, mint az új, csak amiatt legyártott eszköz.
Ezen felül a dobozod külső részére sem kerül műanyag, mivel a ragasztószalag is papír. Így lényegében az egész szelektálható, vagy ha van egy nagy kerti komposztálód, akkor feldarabolva le is bontható.

 

23. lépés: Ajándékozz élményt

Amikor az ajándékozáson törjünk a fejünket, mert meg szeretnénk lepni a szerettünket, vagy mert “muszáj” karácsonyra, születésnapra, egyéb alkalomra ajándékozni, akkor miért az a gondolat jut eszünkbe egyből, hogy tárgyat adjunk? Annyi mindent lehet még!
A kedvencem az élmény, illetve a közösen eltöltött minőségi idő ajándéka. Mindkettő emlékezetes és kedves emlékként maradhat meg, míg egy sokadik tárgy könnyen a feledés homályába merül, hacsak nem vágyott rá eszméletlen mód az ajándékozott.

 

24. lépés: Válaszd a fából készült játékot

Ha lehet, válassz inkább fából készült játékot a műanyag helyett! Mire figyelj oda?
Tömörfából készültet vásárolj, ami legyen vagy natúr, vagy természetes lakkal kezelt, hogy ki tudd zárni annak esélyét, hogy az illékony szerves vegyületek egészségügyi kockázatot jelentsenek (az is segít, ha megszagolod – ha erős, jellegzetes szaga van, inkább hagyd ott).
Ha mégis műanyag alapút szükséges venned, azt sose vásárold kínai boltban! Kerüld a 3-as, és a 7-es számú műanyagokat is, és mindig győződj meg róla, hogy a játék BPA-mentes, különösen azoknál a játékoknál, amiket a kicsik a szájukba vesznek).

 

25. lépés: Használd újra a csomagolóanyagokat

Ha nem tudod elkerülni, hogy hozzád kerüljön, tedd fel a kérdést: tudok neki új funkciót, egy újabb életet, értelmet adni, mielőtt kidobnám a megfelelő helyre?

 

26. lépés: Jegyzetelj a telefonodon

Hacsak nem válsz szuperhatékonnyá a téged elárasztó cetlihalmoktól, és az a típus vagy, akinél mindig ott van a közelben a mobiltelefon, próbáld ki, hogy elkezded azon vezetni az apróbb ötleteket.

 

27. lépés: Ha dohányzol, sose dobd el a csikket

Láttál már dohányost, amint hanyag mozdulattal elhajítja az elszívott cigicsikket az utcán? Ki nem, igaz? Azon túl, hogy önmagában a dohányzást is a világ legvisszataszítóbb szokásai között tartom számon, ami igazán elképesztő ezekben a kis vackokban, hogy mennyi gondot tudnak okozni, és nem csak a használójuknak.
Tudtad, hogy a természetbe kikerülő cigarettacsikkek az óceánokban leggyakrabban előforduló hulladékok közé tartoznak? Amerikai kutatások alapján az elszívott csikkek a legveszélyesebbek a vízi élővilágra: vízben ázva kioldódnak belőlük a mérgező anyagok.

A kutatás szerint a halak számára halálos dózissal ér fel, ha négy napon keresztül úszkálnak csikkel szennyezett vízben (literenként 1 db csikknek megfelelő koncentrációval számolva). Persze nem csak a halakról van szó, más élőlények is közvetlenül érintettek ebben a problémakörben, például egy amerikai szervezet szerint a csikkekből kioldódó mérgező vegyületek kimutathatóak a tengeri madarak 70%-ban is.

Milyen mérgező vegyi anyagokról van szó? Először is érdemes tudni, hogy 4500-nál is több vegyi anyag található meg a cigarettákban. Közülük mérgezőek a jól ismert nikotinon túl a nehézfémek (pl. arzén, ólom), a formaldehid, aceton, hidrogén-cianid, gyom- rovar- és rágcsálóirtók, gombaölő szerek, hogy csak néhányat említsünk.
Illetve még egy apróság, amiről sokan nem tudnak: a füstszűrők nem papírból vannak, hanem egyfajta műanyagból (cellulóz-acetátból). A csikkek eldobálásával tehát nem csak a műanyagszennyezés fokozódik, a belőlük kioldódó vegyi anyagok elszennyezik a talajt, a vizeket, a táplálékláncba kerülve pedig hozzánk is visszaköszönhetnek. (Arról nem is beszélve, amikor a kisgyermekek és a háziállatok mit sem sejtve elkezdik majszolni a földön talált csikket).

Persze tudom, a dohányzást abbahagyni bitang nehéz. Viszont ha már dohányzol, tégy meg annyit, hogy nem hajigálod szanaszét a csikkeket, hanem kidobod azokat a kukába.
Nincs kuka a közeledben? Légy Te az, aki előre, felelősen gondolkodik és mindig tarts magadnál egy jól záródó, kisméretű dobozt, amiben átmenetileg tárolni tudod az elhasznált csikkeket.

 

28. lépés: A rizs megfő a műanyag zacskó nélkül is

Isteni, hogy a dolgos hétköznapokat igyekeznek megkönnyíteni a cégek, de azért valljuk be, vannak egészen agyament megoldások is. Az egyik ilyen szerintem a zacskókba porciózott, majd bedobozolt rizs. Azért, mert ez összességében csak látszatra könnyít, valójában viszont nehezíti azt a pofon egyszerű metódust, ami a rizs megfőzéséhez szükséges.

Tisztázzuk is gyorsan, hogyan készül a főtt rizs?
1 bögrényi rizshez kicsit kevesebb, mint 2 bögrényi vizet adunk, majd elkezdjük főzni, és amikor már majdnem az összes víz elfőtt, akkor elzárjuk alatta a tüzet, lefedjük az edényt mintegy 5 percre, és kész is van.
Ehhez képest miben tér el a műanyagba csomagolt rizs? Annyiban, hogy le kell olvasnunk a dobozról, mennyi vizet adjunk egy csomagnyi rizshez, majd abban a műanyagban megfőzve (nyami!) jutunk el a célhoz (a főtt rizshez), végül imádkozhatjuk le a műanyagot a kész műről és dobhatjuk ki a kukába.
A procedúra nem lett se gyorsabb, se könnyebb tőle, csak drágább.

Hasonlóan értetlenül tudok állni a palacsintapor, vagy épp a krumplifőzelék alap előtt is.
Ha tudtok még ilyen érdekességeket, írjátok meg a hozzászólások között, legközelebb pedig tegyél meg egy újabb lépést és ha teheted, válaszd a “sima” rizst az agyoncsomagolt helyett!

 

29. lépés: Amennyire lehetséges, kerüld a pálmaolajat tartalmazó termékeket

A legnehezebb lépések egyike szerintem. Látszólag csak ennyi, amennyit itt is látsz: nézd meg az összetevőket, és ha azt látod, hogy pálmaolajat tartalmaz, akkor válassz inkább másikat. Na ja, csak hogy ez nem mindig ilyen egyszerű, mert elképesztően sok mindenbe pakolnak már pálmaolajat annak olcsósága és sokrétű felhasználhatósága miatt.
Olcsó, mert embereket, állatokat és a környezetet kizsákmányolva, lerabolva, meggyilkolva készül. Felégetik az erdőket, hogy pálmaültetvények kerülhessenek a helyükre. Hogy a füst ellehetetleníti a környéken élőket, az nem sokakat zavar. Kilövik az orángutánokat, hogy ne legyenek útban. Alulfizetik az embereket, hogy több maradjon rajta az eladásból és a fejlett világbeliek (ezek vagyunk mi!) ne hőbörögjenek azon, mi kerül annyiba pl. egy csokin.
Mi mindenben található pálmaolaj? Tényleg elképesztően sok mindenben. Élelmiszerekben (pl. kekszek, csokik, margarin, készételek), kozmetikumokban (pl. szappanokban, samponokban), de nagy valószínűséggel az étteremben is ezt használnak, ahová betérsz vacsorázni (kivétel, ha minősített Fenntartható Vendéglátóhelyen jársz).
Teljes mértékben elkerülni szinte lehetetlen, arra azonban törekedhetsz, hogy minimalizáld az általad vásárolt pálmaolajat tartalmazó készítmények számát. Ebben pedig a hulladékmentességre törekvés nagy segítségedre van: a csomagolásmentes vásárlással, a zero waste alternatívákra való fokozatos váltással automatikusan kerülöd a legtöbb esetben a pálmaolajat is.

 

30. lépés: Használj természetes anyagú fésűt

Ha új fésűt szereznél be, eltörött a régi, vagy egyszerűen csak el szeretnéd hagyni a műanyag használatát, akkor válassz természetes anyagokból készült változatot!
Miért lehet jobb a hajadnak és a fejbőrödnek a fából, természetes sörtékkel készült fésűk és hajkefék?

  • Nem töltik fel a hajat.
  • Gyengédebbek a fejbőrhöz és a hajhoz is.
  • A sörték gyengéden masszírozzák a fejbőrt, ami elősegíti a haj növekedését (stimulálja a vérkeringést).
  • Kevésbé törik a hajszálakat.
  • A sörték hozzásegítenek a haj természetes ápolásához, kondícionálásához.

Amikor pedig vásárlásra adod a fejed, akkor törekedj arra, hogy (lehetőleg) európai fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa anyagú fésűket és természetes sörtéjű (növényi és vaddisznó) hajkeféket válassz.

 

31. lépés: Utazz, nyaralj itthon

Ha kikapcsolódásra, nyaralásra kerül sor, akkor is dönthetsz a környezettudatosabb megoldások mellett anélkül(!), hogy úgy éreznéd, nem tudod emiatt elengedni magad.
Az egész már a tervezésnél indul. Tudtad például, hogy a turisták energiafogyasztásának 90%-a magára az oda-, majd visszaútra fordítódik? Ezen belül is a leggyakoribb közlekedési mód a repülővel való utazás, ami alaposan megdobja a szénlábnyomunkat (és így a teljes ökolábnyomot is).
Számos intelemre lehet figyelni utazáskor (hulladékkezelés, mit-kitől vásárolsz, bemész-e az élővízbe naptejes testtel, okozol-e extra környezetkárosítást a kijelölt utakról való letérés miatt), mégis, ha az utazási módot és távolságot figyelmen kívül hagyod, az egész csak maszatolásra, kis lelkiismeretfurdalás nyugtatásra lesz elegendő.

És itt fel is merül néhány kérdés: tényleg csak akkor lehet kikapcsolódni, ha minél messzebbre utazunk? Ha a hazai, vagy a környéken lévő országok egyikét választjuk, az már tényleg nem ugyanolyan? Kevésbé tudjuk elengedni magunkat?
Kismillió pro és kontra érvet lehet felhozni a kérdések mentén (tegyétek is meg bátran a hozzászólások között, nagyon kíváncsi vagyok hogyan látjátok, mik a tapasztalatok!), azonban ha a környezeti terhelést vesszük górcső alá, a megoldás egyértelmű: utazz minél közelebbre és felejtsd el a repülőt! Válaszd helyette a tömegközlekedést, a kerékpárt, ha van erre lehetőséged és éld át már magát az oda-, majd visszaút élményét, tapasztalatait is.
Ha van kedvenc nyaralós helyetek a környéken, jöhet az is a hozzászólások közé, adjunk egymásnak ötleteket!

 

32. lépés: Beszélj róla a barátokkal

Beszélj róla a haverokkal, barátokkal! Törekszel a környezettudatosabb életmódra? Változtattál az étkezési szokásaidon, kerülöd a pálmaolajat, fújsz a felesleges csomagolásra, belevágtál a komposztálásba, energiatakarékosra cserélted az égőket? Bármi és bármilyen kicsi is legyen az, amivel előrébb léptél, legközelebb meséld el a barátaidnak, amikor arra kerül sor, kivel mi a helyzet!

Méltán lehetsz büszke magadra, csak egy valamire figyelj majd nagyon: E/1 személyben beszélj (én ezt csináltam, én amazt csináltam), és itt legyen is vége. Ez a Te döntésed, a Te életed, a Te meglátásaid. Ne erőltesd rá másra. Csak beszéljetek. Meséld el miért döntöttél így, milyen elvárásaid vannak, mitől félsz.

Ha kérdeznek, válaszolj. Ne kelts bennük bűntudatod. Ne törj felettük pálcát, ne éreztesd azt, hogy Te ettől mennyivel több, jobb, értékesebb vagy (nem vagy, max egoistább).
Ha érdeklődnek, ha látod a nyitottságot, segíts. Ne ítélkezz! Csak segíts! Nyúlj a másik hóna alá ha kicsit megbotlana és mosolyogj rá, mert Te már tudod: ez is a folyamat része. De pont azért a barátod, mert őszinték lehettek egymással, mert egymás támaszai lehettek. Hát akkor ne légy rest: beszélgess róla a haverokkal!

 

33. lépés: Válts energiatakarékos égőkre

Legyen mára csak ennyi: ha kiégett, ha eltörött, ha végleg nem működőképes már az “égőd”, akkor egy energiatakarékosra ruházz be legközelebb! Extra tipp: érdemes azokat az izzókat keresned, amikre garanciát is vállalnak. Kicsit többe derül, de ha kiderül, hogy nem működik (jártam már így), akkor zokszó nélkül cserélik, akár 2-5 éven belül is!
A lámpahulladékot pedig semmiképp se a kommunálisba tedd, hanem a dedikáltan erre való lámpahulladék-gyűjtők egyikébe! Ha érdekel, mi minden készülhet az elhasználódott fényforrásokból, vagy egyszerűen csak, hogy hol adhatod le ezeket, olvasd el ezt a cikket: Izzó-, lámpa-, fénycső hulladékom van. Hova dobjam ki?

 

34. lépés: Válaszd a digitális ajándékutalványt

Ha teheted, válaszd a digitális ajándékutalványt a nyomtatott helyett (majd persze digitális formában használd fel / add át). Lehet szó könyvutalványról, masszázsbelépőről, színházjegyről vagy akár egy levásárolható ajándékutalványról, ha megoldható, legyen elég az online formátum.
Nem véletlen, hogy a Hulladékmentes.hu-n is kizárólag ilyen ajándékutalványokat találsz.

 

35. lépés: Vidd magaddal az ebédet a munkahelyre

Ha eddig mindig rendelted az ebéded a munkahelyre, próbáld ki (amennyiben ez megoldható), hogy heti egyszer előre elkészíted és viszed magaddal. Azért heti egyszer, mert bár apróságnak tűnhet, valójában mindig előre készülni még a napközbeni étellel is meglepően nehéz feladatnak bizonyulhat. Tervezni kell hozzá, előre átgondoltan vásárolni, időt szánni a főzésre, a csomagolásra, majd arra is, hogy ne felejtsd otthon. Ez is egy új szokás, ami csak úgy bumm bele nagy valószínűséggel nem fog sikerülni.

Indulj tehát heti egy nappal, majd amikor ez már gond nélkül megy, emeld heti két-három alkalomra és így tovább. Még akkor is csúszhatnak be gikszerek, amikor már nagyon profi leszel. Odaég, túl sok határidős munka, megbetegszik a család, vagy egészen egyszerűen csak kimegy a fejedből. Ez is hozzátartozik a törekvéshez, ezért jobb, ha már most hozzászoksz a gondolathoz: nincs olyan, hogy innentől minden tökéletesen megy. Ha becsúszik emiatt egy rendelt pizza, hát csússzon be, mert enni muszáj. Aztán viszont lehet folytatni ott, ahol félbemaradt a folyamat.

 

36. lépés: Készíts alaplevet a zöldségek felesleges részeiből

Miért dobnád ki (a komposztba) a zöldségek felesleges részeit, ha azokból készíthetsz magadnak a bolti zöldségkocka alternatívájaként alaplevet is? A zöldségek megtisztított héját (hagyma, répa, zeller, stb.) és felesleges részeit (pl. répa végét) félreteheted későbbre, akár le is fagyaszthatod. Majd amikor összegyűlt egy nagyobb adag, zöldség alaplevet készíthetsz belőle.
A zöldség alaplé elkészítéséhez semmi egyébre nincs szükség, csak a korábban lefagyasztott zöldségmaradékok megfőzésére forró vízben (a só elhagyható). Kb. egy órán át főzd a zöldségeket, majd tésztaszűrő segítségével különítsd el a főtt részeket a létől. Az így elkészült levet azonnal is használhatod, vagy lefagyaszthatod későbbre. Tehetsz el befőttes üvegekben nagyobb adagokat, és készíthetsz jégkockatartó segítségével kisebb porciókat is, amiket a receptekben feltüntetett „zöldségkocka” helyett használhatsz.

 

37. lépés: Mondd le a nem olvasott újságelőfizetéseket

Elő vagy fizetve olyan újságokra, magazinokra, amiket már bármilyen okból is, de nem olvasol? Légy őszinte magaddal, hogy miért nem nézed már a régi kedvenc lapjaidat (pl. időhiány, eltérő érdeklődés), és aztán mondd le! Ha nem tudod lemondani, akkor pedig keress egy ismerőst, aki örömmel fogadná a hozzád feleslegesen betérő lapokat és ajánld fel neki azokat, amíg az előfizetési időszakod le nem jár.

 

38. lépés: Mosható arctisztító korongokat használj a vattapamacs helyett

Szoktál a sminked lemosásához, az arcod tisztításához vattapamacsokat használni? Én évekig alkalmaztam, majd a zero waste miatt egyik napról a másikra teljesen elhagytam, mert egyszerű volt és a váltás nem járt semmiféle kényelmetlenséggel. Évek óta, a mai napig is ugyanazokat a mosható korongokat használom. Nem napi szinten, mert arra azért nincs szükségem. Ha a szokásos sminkemet dobom fel, az könnyedén lejön az esti körömvirágszappanos arcmosás során. Ha pedig egyáltalán nem sminkelek, akkor is csak a körömvirágszappanos arcmosást használom.

A mosható korongokat két esetben kapom elő:

  • Ha combosabb adag sminket helyezek el az arcomon, illetve ha más sminkel ki (pl. tv-s szereplés előtt), mert azok általában vízhatlanok, vagy épp meg sem hatja őket a szappanos arcmosásom. Az viszont kritikusan fontos az arcbőröm egészségét és fiatalságát megőrizendő, hogy teljesen el tudjam távolítani a sminket.
  • A másik eset pedig, amikor csak egyszeren kis plusz arcápolást szeretnék.

Mindkét esetben szőlőmagolajat cseppentek a párnákra és azokkal tisztoítm át az arcom. Végül a szappanos mosás ekkor sem marad el, majd zárásként (ha már ápolok) citromfüves aromavizet cseppentek a tenyerembe és eloszlatom az arcbőröm.

Persze ehhez nem szükséges vásárolnod, vagy dedikáltan arcmosónak nevezett párnák után kutatnod. Tökéletes lehet egy törülköző sarka, egy kellően puha anyag felszabdalva, vagy egy általad horgolt korong is. Ha mégis a vásárlás mellett döntenél, akkor nézz be hozzánk, kizárólag természetes anyagokból készült, hazai kézműves arctisztító párnákat találsz a webshopban..

 

39. lépés: Hagyd el az egyszer használatos kávéspoharakat

Vizsgáld felül kicsit a kávézási szokásaidat! Milyen gyakran és hogyan fogyasztod? Ha kapszulásat, újratölthető-e? Ha útközben, milyen pohárból? Tényleg nem tudod nyugodtan rászánni azt a pár percet, amíg megiszod, hogy leülj?
De hogy ne csak a pohárról/kapszuláról ejtsünk szót, mint hulladékról: hová kerül a kávézacc (ha van ráhatásod)? Komposztálóba, bőrradírozáshoz kerül felhasználásra, simán a kukába? Milyen kávét fogyasztasz? Ha elérhető, kéred inkább a fair trade kereskedelemből származót?

Van min elgondolkodni, igaz? Pedig ez csak kávé, mennyi mindenen lehetne még elmélkedni a hétköznapok során! Ezért haladj lépésenként, ezért ne akard az egész mozgalmat azonnal a magadévá tenni! Találd meg azokat a megoldásokat, amik Neked működnek, amik a Te életedbe beilleszthetőek!
Ha tudsz, ülj le és idd meg nyugodtan! Ha tudsz, használj saját kávés poharat és ints búcsút az eldobhatónak! Ha tudsz, komposztálj! Neked mi az, ami belefér, amit meg tudsz tenni?

 

40. lépés: Készítsd házilag a mosószered

A mosószerek környezetszennyezőek és egészségügyi kockázatot jelentő összetevőket tartalmaznak, ráadásul még drágák is. Miért ne készítenél inkább fél óra alatt literenként 115 Ft-ból folyékony, géles mosószert saját magadnak, otthon? Csak mosószappanra, szódabikarbónára, mosószódára és vízre van szükséged hozzá. Az elkészítési útmutatót itt találod: Folyékony mosószer készítése házilag

 

41. lépés: Használd újra a kiürült üvegeket

Ha már törekszel a csomagolásmentes vásárlásra, illetve arra, hogy minél hulladékszegényebb legyen az, amit megvásárolsz, akkor előbb-utóbb valószínűleg te is észre fogod venni, hogy kezdenek elszaporodni a befőttes és egyéb üvegek a háztartásodban.
Bár ezek szelektíven gyűjthetőek (és a műanyaggal ellentétben) szinte a végtelenségig újrahasznosíthatóak, újból és újból üveg készíthető belőlük, mégis: ha a teljes környezetterhelését (a gyártástól kezdve az újrahasznosításon át) vesszük figyelembe, akkor az üveg, mint anyag, egyszeri használattal számolva nem a környezettudatos döntések csúcsa. Az üveg csomagolások akkor verik kenterbe a műanyag helyettesítését, ha azokra sokszor használható, újratölthető csomagolásként tekintünk.
Jelenleg a rendszer az úgynevezett egyutas csomagolásokat támogatja (vagyis nem veszik vissza az üvegedet, hogy kimossák majd újratöltsék), ezért ezt házilag érdemes megoldanod. Tárolhatsz bennük a fűszerektől kezdve a kozmetikumokon és lekvárokon át szinte bármit, attól függően, mennyi helyed van otthon. Vagy félreteheted, és szólhatsz néhány ismerősödnek a befőzési szezon előtt, hogy számíthatnak az üvegeidre, esetleg felteheted egy aukciós oldalra is 1 Ft-ért, kapós lesz. Te mit szoktál kezdeni a kiürült üvegekkel?

 

42. lépés: Utasítsd vissza a szívószálak használatát

Az egyszer használatos, eldobható műanyag szívószálakat csupán 20 percig használjuk, mielőtt szemétté válnának, lebomlási idejük azonban megközelítőleg 500 év (és mivel műanyagról beszélünk, ez nem igazi lebomlás, csak fizikai aprózódás, aminek eredményeként egyre kisebb műanyagok – mikroműanyagok – jönnek létre). Bár anyagában újrahasznosítható lenne, ennek ellenére sok esetben hiába dobod a szelektív hulladékgyűjtőbe, mert a gépek többsége nem tudja kezelni, így az utóválogatóban kiszedik a műanyag szívószálakat a többi hulladék közül és hulladéklerakóra, vagy égetőbe küldik.

Ezért akkor jársz el környezettudatosan, ha egyáltalán nem is használsz eldobható műanyag szívószálakat. Sőt, továbbmegyek, a legkörnyezettudatosabb döntés, ha egyáltalán nem is használsz semmilyen szívószálat. Sem eldobhatót, sem lebomlót, sem tartósat.
Mindig ez a legfontosabb: szükségem van rá? Ha erre az a válaszod, hogy nem, valójában nincs, hiszen minden probléma nélkül tudsz inni szívószál nélkül, akkor egy fenntarthatóbb, alternatív szívószálra sincs szükséged.
Azonban ha bármilyen okból (betegség, érzékeny fogak, gyakori rúzshasználat, stb.) szükséged van arra, hogy szívószálat tudj használni, akkor válassz tartós, például fém alternatívát, majd használd is azt, hogy a segítségével vissza tudd utasítani az egyszer használatos műanyagokat!
Te jelezted már, hogy “szívószálat nem kérsz” az italodhoz? Milyen fogadtatása volt?

 

43. lépés: Edd meg később a megmaradt ételt

Ha nem tudtad megenni a teljes adag ételt, egyszerűen csak tedd félre egy későbbi alkalomra ahelyett, hogy kidobnád a maradékot.

 

44. lépés: Kölcsönözz ruhát

Hajlamosak vagyunk mindenhez és mindenből újat beszerezni még akkor is, ha jó esetben csak néhány, rosszabb esetben csak egyetlen egyszer fogjuk azt várhatóan használni. Nincs ez másként az olyan ritkább események esetében sem, mint amilyen egy beöltözős buli. Legközelebb kérdezz körbe az ismerősök között, vagy indulj neki egyenesen egy jelmezkölcsönzőnek, hogy megtaláld a neked megfelelő azévi ruhát!
Ha pedig jut időd rá és van is kedved kreatívkodni, akkor elsőként nézz körül, mik vannak az otthonodban, mik azok, amiket fel tudsz használni, akár minimálisan átalakítva is! Nem találsz valamit? Kincsekre bukkanhatsz a turkálókban! (De az általános elvet itt is érdemes figyelembe venni: ha csak egyszeri alkalomra, pl. a bulihoz kellene megvenned valamit, akár használt, akár nem, érdemes a vásárlás előtt feltenned még egy extra kérdést: nem tudnám inkább kölcsönkérni / kölcsönözni valahonnan?)

 

45. lépés: Természetes anyagból készült konyharuhát használj

Használj természetes anyagból készült konyharuhákat! A konyharuhák nagyon sokrétűen felhasználhatóak, az egyszerű törölgetéstől kezdve a komolyabb takarításokon, kéztörléseken át a zöldségek szárazra törléséig, vagy akár az olaj felitatásáig. Lényegében szinte mindenre, amihez az emberek folyton vásárolják a papírtörlőket.
Egyetlen kivételt tudok mondani, és ezt annak köszönhetem, hogy mindig kipróbálom a webshopba kerülő termékeket: a nálunk is elérhető Nemszilvi mosható törlőkendő toronymagasan veri a szimpla pamut konyharuhákat. Folyadék felitatásához, szennyeződés takarításához ezerszer jobban bevált, mint a sima konyharuhák, ezért kényelmi megfontolásból már jó ideje azokat használom. A konyharuhák megmaradtak a kezünk szárazra törléséhez, illetve a morzsák összesöpréséhez.

 

46. lépés: Válts e-számlára

Egyre több szolgáltató nyújt alternatívát a papír alapú számlák, csekkek befizetésére. Közülük sokan akár kedvezményt is biztosítanak, ha váltasz az e-számlás megoldásukra. Ezen felül így minimalizálhatod annak esélyét, hogy utolsó pillanatokban (netalán a fizetési határidő lejártát követően) essenek be hozzád a számlák, nem kell többé sorban állnod a postán (meg eleve, eljutni a postára nyitvatartási időn belül), na és ugye nyomtatni sincs mit többé.
Ha érkeznek még hozzád postai úton papír alapú számlák, csekkek illetve egyéb hivatalos levelek, nézz utána az adott szolgáltatónál, van-e már lehetőség náluk a váltásra!

 

47. lépés: Használj kulacsot

Tudtad, hogy a palackozott víz létrejötte az üdítőital gyártóknak köszönhető, akik az 1970-es években a mesterséges igénykeltés módszerét alkalmazva kezdték el rászoktatni az embereket arra, hogy a csapvíznél márkától függően 100-10000-szer drágább, környezeti problémákat okozó és opcionálisan egészségre káros adalékanyagokat tartalmazó palackokból kezdjék el fogyasztani a vizet?
Azt ma már egyre kevesebb embernek szükséges elmagyarázni, hogy a műanyagszennyezés miért is problémás, ahogy azt is egyre többen tudják, ezek tetemes mennyiségét a nem megfelelően kezelt műanyag palackok teszik ki többek között.

Azzal azonban továbbra is kevésbé vagyunk tisztában, hogy a környezetünk károsításán túlmenően közvetlenül a saját egészségünknek is árthatunk a palackozott vizek és üdítők használatával, mivel a csomagolásból hormonális hatású adalékok szivároghatnak a folyadékba.
Ez leggyakrabban akkor fordulhat elő, ha a vizet túl sok ideig tárolod a palackban (tíz hét elteltével már kimutattak a vízben adalékanyagokat), illetve ha túl magas a hőmérséklet (nyáron az autóban hagyott palack esetében például).
Magyarország jelentős részén a csapvíz kiváló minőségű, ha mégis problémád lenne vele, javíthatsz rajta házilag is: akár egy komolyabb víztisztító berendezéssel, akár csak egy vízszűrős kancsóval.
Összességében ha meg tudod oldani, hogy egyszer használatos palackozott vizek és üdítők helyett tartós alternatívára, sokszor használható kulacsra válts, akkor ne légy rest, legyen ez a következő előrelépésed.

 

48. lépés: Vásárold használtan

Ha tudod, szerezd be használtan azt, amire szükséged van! Így a csomagolással sem kell bajlódnod, és még teljesen újat sem kellett legyártani ahhoz (erőforrást fogyasztani, kitermelni, szállítani…), hogy te hozzájuthass, legyen szó játékról, ruháról, elektromos konyhai eszközről, bútorról, vagy bármi egyébről.

 

49. lépés: Válaszd a csomagolásmentes opciót

Könnyű mondani, mi? 🙂 Ha még csak mostanában kezdesz bele, úgy tűnhet, hogy esélytelen csomagolás nélkül vásárolni. Részben igazad is van. Nem fog egyik napról a másikra menni, mert meg kell találnod a megoldásokat, észre kell venned a lehetőségeidet. Azokat a lehetőségeket, amik addig is ott voltak az orrod előtt, csak még nem állt rájuk a szemed.

Szóval az első lépés a csomagolásmentesség felé nem az, hogy egyből belecsapsz a közepébe (az pedig végképp nem, hogy emiatt vásárolsz pl. dobozokat, jók arra az eddig meglévők is!). A legelső lépés egy kis szemlélődő visszalépés és egy újfajta látásmód kifejlesztése.
A zombi üzemmódban végzett vásárlások helyett egy kis megfigyelés, egy kis detektívesdi. Legközelebb ha bemész a boltba, pásztázd végig a kínálatot azzal a céllal, hogy észrevedd, van-e csomagolásmentes, kimérős megoldás. Emellett pedig fedezd fel a közvetlen környezeted is: ha legközelebb útba esik, nézz be a közeli kisboltba és pásztázd végig a kínálatot ugyanezzel a csomagolásmentes megoldásokat kereső szemüveggel.
Majd szépen zökkenőmentesen, a saját tempódban kezdj el élni a lehetőségeiddel. Nem kell mindent egyszerre, nem kell mindent csakazértis és végképp nem kell tökéletesen, vagy sehogyan sem csinálni. Csak csináld, legjobb tudásod szerint.

 

50. lépés: Válaszd a környezet- és bőrbarát naptejet

Tudtad, hogy a naptejed egyszerre lehet ártalmas az egészségednek és a környezetnek is? Tavaly nyári hír, hogy pl. Hawaii-on betiltották azokat a kémiai fényvédőket, amik a korallok pusztulásához vezettek. A két fő bűnös összetevő az oxibenzon és az octinoxát volt, amik nem csak a korallokat bántják, hanem a saját egészségünket is. A bőrön keresztüli felszívódásnak köszönhetően bejutnak és felhalmozódnak a szervezetben, allergizálhatnak és károsítják a hormonrendszert (várandós nők és kisgyerekek esetében különösen fontos elkerülni ezeket az összetevőket!).
Ezeken felül a Greenpeace szerint fontos kerülni továbbá a: retinil-palmitátot, a homoszalátot, az oktokrilént, a parabéneket (utóbbi bármilyen kozmetikum esetében kerülendő, pedig még azok is előszeretettel használják, akik “natúr”-“természetes” szlogenekkel élnek, ezért mindig minden esetben nézd meg az összetevőket!!). Illetve érdemes törekedni a krém állagra a spray helyett, hogy még véletlenül se lélegezzük be az összetevőket.
Ha biztonságos fényvédőt keresel, a cink-oxid lesz a barátod, de a legfontosabb ebben az esetben is a megelőzés: a kritikus időszakban (11-15 között) amennyire lehetséges ne tartózkodj, pláne ne süttesd magad direkt a tűző napon, valamint viselj megfelelő ruházatot, kalapot.
Ha pedig megbízható összetevőjű, hazai kézműves, újratölthető csomagolású naptejet keresel, akkor nézz be hozzánk webshopba.

 

51. lépés: Tárold a kenyeret a fagyasztóban

A kenyeret fagyasztás előtt érdemes felszeletelned, majd egy vászonzsákba csomagolva tenned a fagyasztóba. Mindig csak annyit kell elővenned belőle amennyire épp szükséged van, kb. negyed óra alatt felenged és olyan lesz, mintha frissen hoztad volna a pékségből.

 

52. lépés: Komposztálj beltéren gilisztákkal

Sokan ütköznek abba a problémába, hogy látják, mennyi komposztálható hulladékuk keletkezik, mégsem tudják azt hasznosítani kert híján. Ugyanezzel a problémával szembesültem néhány évvel ezelőtt, amikor elköltöztünk kertes házból egy zárt lakásba. Nem szerettem volna egy vagyont költeni az új beltéri komposztálóra, ezért inkább olyat kerestem, amit fillérekből, én magam is el tudok készíteni. Így esett a választásom a gilisztakomposztálóra, amit hosszú évek óta használunk.
Ha szeretnéd kipróbálni, itt találsz hozzá elkészítési útmutatót: Gilisztakomposztáló készítése házilag.

 

53. lépés: Használj porzsák nélküli porszívót

Ma már számos porszívó modell közül lehet választani: ha van rá lehetőséged, miért ne döntenél amellett, amelyikhez nincs szükség egy minden egyes alkalommal kidobandó porzsákra?

 

54. lépés: Légy zero waste zsakács

A vásárlás mellett a sütés-főzés szokott még általános mumus lenni, ha a hulladékcsökkentés kerül szóba.
Pedig ebben az esetben is ugyanazok az elvek érvényesek:

  • Amit csak lehet, előzz meg (pl. felesleges extra csomagolást).
  • Ha nem tudod megelőzni, csökkentsd a mennyiségét (pl. keresd a hulladékszegény alternatívát).
  • Ha már nem tudtad megelőzni, lásd meg benne az értéket és használd minél tovább (pl. töltsd újra a kiürült üveget).
  • Ha feleslegessé vált, ha már nem tudsz mit kezdeni vele, akkor törekedj arra, hogy lehetőség szerint teljesen elkerüld a kommunális kukát és hasznosítsd (pl. szelektáld, komposztáld).

Ennyi! Ha ezeket szem előtt tartod és megteszed a tőled telhetőt, akkor te is lehetsz “zero waste szakács”!

 

55. lépés: Használd a saját vászonszatyrod a boltban

Használd a saját sima, vagy hálós vászonzsákodat, vagy bármilyen más, nálad már eleve meglévő anyagból készült zsákot a boltban, a lényeg: használd amíg csak tudod!

 

56. lépés: Válaszd a szilárd és természetes összetevőjű szappanokat

Folyékony szappanok, tusfürdők helyett szilárd szappant (lehetőleg kézművest) használj! Sosem voltam a folyékony szappanok és tusfürdők híve, mert nem szerettem azt a sikamlós érzést, amit a bőrömön hagyott használatot követően, mintha nem tisztálkodtam volna meg rendesen.
Számos példát hallottam már arra, hogyan szűnt meg az ekcéma szinte egy csapásra csak attól, hogy jó minőségű, kézműves szappanra váltott a család.
Néhány éve hobbiként elkezdtem magamnak gyártani nem csak a kozmetikai és tisztítószereket, hanem a szappanokat is, amikből egyre több jutott a barátoknak is, akikkel az alábbi közös megállapításokra jutottunk:

  • sokkal jobban szereti a bőrünk ezeket a szappanokat,
  • kevesebb is elegendő belőlük,
  • nem igényel további ápolást a bőrünk, nem úgy mint korábban, így a test-, kézápoló és egyéb szerek használata is jelentősen csökkent,
  • olcsóbban jövünk ki,
  • és még pontosan tudjuk is mit használunk.

Persze önmagában a kézműves, vagy természetes hívószó nem sokat jelent, ha az összetevők továbbra is bőrirritációt okozhatnak, allergizálhatnak. Erre bővebben az online Hulladékmentes Életmód tanfolyam során téren ki egy külön lecke során, de szétnézhetsz akár a webshopban is, kizárólag olyan kozmetikumokat teszünk elérhetővé, amikben ezek már nem találhatóak meg.

 

57. lépés: Használj papír ragasztószalagot

Amennyiben használsz valamihez ragasztószalagot, celluxot, ne vegyél belőle többet, kezdj el kísérletezni a papír alapú ragasztószalagokkal! Így mire a műanyag alapú elfogy, már tudni fogod, hogy mire és hogyan tudod alkalmazni a szelektálható alternatívát.
Több különböző papír alapú ragasztószalag is van, a legtöbb helyen azzal találkozhatsz, amit a herbáriumokhoz szoktak alkalmazni és vízzel szükséges benedvesíteni, hogy használható legyen. Ennek az az egy hátránya van, hogy gyakorolni szükséges a használatát, viszont miután ráérzel, csomagküldésre is megfelelő, nem csak kizárólag otthoni hobbi célra. A másik pedig az öntapadó papír ragasztószalag, aminek erősebb, masszívabb a tartása és a használata ugyanolyan egyszerű, mint az addig megszokott ragasztószalagoké.

 

58. lépés: Válaszd a komposztálható fogkefét a műanyag helyett

A műanyag fogkefe egy újabb olyan eszközünk, ami csak és kizárólag a kommunális kukába kerülhet, viszont könnyedén ki lehet váltani természetes, komposztálható alapanyagokból készült fogkefére. Amikor elhasználtad a jelenlegi fogkefé(i)det, tedd félre, jól jön majd a takarítás során, de ne vegyél már újabb műanyag fogkefét, hanem keress környezetbarát, hulladékmentes alternatívát.

 

59. lépés: Használd fel a kávézaccot

Ha szoktál kávézni, a keletkező zaccot még véletlenül se dobd ki! Számos módon láthatod még hasznát, ezek közül hozok most néhány tippet:

  • Keverd bele a virágok földjébe. Nitrogénben és egyéb fontos elemekben gazdag forrást biztosítasz így a számukra, örülni fognak neki.
  • Ha a növényed kifejezetten a savanyú talajt szereti, neki bátran adagolhatsz nagyobb mennyiségű kávézaccot is, mivel enyhén savanyítja a talajt.
  • A kedvenc felhasználási módom az, amikor arc- és testradírként vetem be. Összekeverem a zaccot kis mézzel, szőlőmagolajjal és kész is van. A kívánt bőrfelület átdörzsölését követően azért nem árt, ha egy súrolókefe és egy kis szódabikarbóna/citromsav is kéznél van, valószínűleg igényelni fogja a mosdókagyló-kád a tisztítást a zaccos bőrradír lemosását követően.

Viszont ha épp nem szeretnéd semmi egyébre sem felhasználni, akkor végső esetben komposztáld!

 

60. lépés: Kerüld a fast fashiont

A fast fashion márkák ruháinak és kiegészítőinek árnyoldala ma már köztudott: az egyes darabok olcsóságát azok minősége is megsínyli. Az is egyre szélesebb körben ismert, hogy a gyártók az áraikat harmadik világbeli, olcsó munkaerő kizsákmányolásával tartják alacsonyan. Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy a divatipar a világ legkörnyezetszennyezőbb iparágai között is rangos helyet foglal el. 2010-ben több mint 150 milliárd ruhadarabot termelt egyetlen év leforgása alatt: ebből a mennyiségből a Föld lakóinak egyenként húsz új ruha juthatott volna.

A probléma igen összetett, az alapanyagok megtermelésétől kezdve egészen a ruhák szemétté válásáig maga a folyamat mintegy 101 lépésből áll. Az említett 150 milliárd darab elkészítéséhez 70 millió hordónyi olajat dolgoznak fel, és a divatiparnak köszönhető az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 10 százaléka is. Az ivóvizünk szennyezéséért folytatott versenyben az ágazat ezüstérmes, ahogyan a termeléshez és gyártáshoz felhasznált környezet- és egészségkárosító vegyszerek mennyisége is tetemes.

A fast fashion márkák gyártóinak célja, hogy minél több ruhát vásároljunk tőlük, ezért éves szinten – a korábbi kettő (tavaszi-nyári és őszi-téli) helyett – 52 kollekcióval jelentkeznek, a reklámok segítségével pedig elhitetik velünk, hogy szükséges a legújabb trendek alapján öltözködnünk. Ennek köszönhetően az Európai Unióban éves szinten ~5,8 millió textilt dobunk ki, aminek csak a negyedét hasznosítják újra, a többi hulladéklerakóra vagy égetőbe kerül.

Mitévő lehetsz?

  • Vásárolj kevesebb ruhát, és lehetőleg kerüld a fast fashion boltok kínálatát!
  • Vigyázz a meglévő ruháidra, a megunt darabokat pedig ajándékozd el kidobás helyett.
  • Ha mindenképp újra van szükséged, beszerezheted használt ruhákat árusító boltban is, vagy varrathatsz magadnak hazai varró segítségével.
  • Egyre több ökotudatos, valamint hulladékruhából dizájnos darabokat készítő magyar tervező munkája is elérhető már.

És ne feledd: a pénzed szavazat, nem mindegy, mi mellett teszed le a voksodat!

 

61. lépés: Ne használj mesterséges levegőillatosítókat

Ne mérgezd magad feleslegesen a mesterséges levegőillatosítók használatával! Tudtad, hogy a mesterséges illatosítók zöme egészségre ártalmas vegyületeket bocsát ki használat közben?⠀
Legyen szó illatgyertyáról, spray-ről, vagy akár csak gélről, sokuk bocsát ki:

  • fejfájást, rosszullétet okozó formaldehidet;
  • allergiás reakciót okozó vegyületeket;⠀
  • vagy épp hormonháztartást befolyásoló dietil-ftalátot.

Persze nem arról van szó, hogy akkor innentől viseld el a kellemetlen szagokat – azokat senki sem szereti -, azonban vannak sokkal természetesebb és biztonságosabb módjai is annak, hogy elűzd ezeket.⠀
A szellőztetés az alap kiindulópont, ám ennél jóval több lehetőséged is van, mint például:

  • Párologtathatsz 100% természetes tisztaságú illóolajokat.
  • Ha nem szeretsz/tudsz párologtatni, cseppentheted pár csepp illóolajat egy használaton kívüli anyagra, vagy akár száraz növényre is.
  • Spray helyett spriccelj a levegőbe 100% természetes virágvizet.
  • Ha gyertyát szeretnél használni, keresd a paraffinmentes megoldásokat.⠀

Végül az utolsó tippem kis méretű helyiségek gyors mentésére (pl. wc): égess el egy gyufát csak úgy önmagában.

 

62. lépés: Vásárolj zero waste elvek mentén működő boltban

A pénzed szavazat. Szavazat a jövőre. Szavazat olyan termékekre, amikből többet szeretnél látni a világban. Szavazat olyan szolgáltatásokra, amiknek szükségét látod. Szavazat olyan vállalkozásokra, amelyek céljaival, küldetésével, működésével egyetértesz ezért támogatod abban, hogy egyre komolyabban tudja űzni tevékenységét. Lehet szó zöldségesről, őstermelőről, de akár egy nemzetközi cégről is.⠀

És bár mindannyian tudjuk, hogy a hulladékmentességre törekvés nem a tárgyaknál kezdődik és nem is ott fejeződik be, mégis, vannak olyan eszközök, amik nélkül még csak megközelíteni sem tudnánk a célunkat. A legjobb, ha ezeket használtan szerezzük be (ha már zero waste ugye!), régi feleslegessé/hulladékká vált anyagból készítjük, vagy egyszerűen csak új funkciót adunk egy régi tárgynak.

Azonban ha mindenképp újat szereznél be valamiből, akkor azon túlmenően, hogy igyekezz megtalálni a neked megfelelő környezetbarát alternatívát, ügyelj arra is, hol adod le a szavazatod. Hol költöd el a pénzed, kit, milyen célt támogatsz vele? Ha van választási lehetőséged, tedd le a voksod a kisebb, helyi kereskedők mellett, közülük is kiemelten azoknál, akik törekednek a zero waste elvek mentén vezetni boltjukat.⠀

Azt mondod közel s távol sincs ilyen a környezetedben? Akkor vedd komolyan fontolóra a webshopból való rendelést, dedikáltan zero waste online boltból.
Ha azon aggódsz, hogy nem jár-e ez komolyabb kibocsátással (a szállítás ugye), a válaszom: attól függ! Ha van a sarkon, gyalogtávolságra tőled egy hulladékmentes bolt, akkor de, akkor ez egy extra környezetterhelés. Viszont ha neked is még külön utaznod kellene (főleg autóval) a boltba való eljutáshoz, úgy nagy a valószínűsége annak, hogy környezetterhelési szempontból épp az ellenkezőjét éred el annak, mint amire törekednél. Az online boltok térnyerése (és a futárszolgálatok működési elve) miatt ma már optimálisabb a szénkibocsátást nézve, ha inkább kényelmesen rendelsz valamit webshopon keresztül, mintha külön kerülőutakat tennél meg azért, hogy személyesen juss el a boltba.

 

63. lépés: Ne dőlj be a kettőt egy áráért akcióknak

A tudatos vásárló számos összetevőre lehet tudatos: a környezeti feltételekre, a társadalmi vonatkozásra, vagy akár a saját pénztárcájára is. Utóbbi azonban könnyen tévútra vezethet, ezért messze nem elég csak az akció szóra ugrani, kicsit mögé is kell nézni: ha aktuálisan olcsóbban vásárolok valamit, tényleg jobban járok? Csak azért vásárolok valamit, mert akciós, vagy valóban szükségem is van rá?

Különösen becsapós lehet a “kettőt egy áráért” akciócsomag. Tegyük fel, hogy szükség van az adott termékre, tényleg olcsóbban is jövök ki, ha kettőt veszek egy áráért (nem árt tisztában lenni az “egy” árával, nehogy átverjenek!). Na de elhasználom azelőtt, hogy lejárna pl. a szavatossága? Nem létezik annál fenntarthatóbb alternatíva? Vagy épp nem a “jó lesz az még valamire” útján lépdelek újfent, nyílegyenest tartva a felhalmozás kapuja felé?⠀
Igen, talán ez a legnehezebb része a környezettudatosságnak. Viszont ha beépül, automatikussá válik, azzal nem csak a környezettudatosabb hétköznapok felé vesszük az irányt, még spórolni is segít nekünk olyan dolgokra, amik örömet okoznak.

 

64. lépés: Fogyassz több növényi alapú élelmiszert

Az utóbbi fél évszázad során étkezési szokásaink nagyobb változásokon mentek keresztül, mint a korábbi évezredek alatt. Az egykor ünnepi kiváltságnak számító húsfogyasztás az ipari állattartásnak és a fogyasztói társadalomnak köszönhetően a napi étkezések szerves részévé vált. Az 1950-es évek óta a húsfogyasztás megötszöröződött, az 1970-es évek óta megduplázódott, 2013-hoz képest pedig 2025-re újból megduplázódhat. Ennek oka részben a népességrobbanás, viszont fejenként is egyre több húst eszünk; mi magyarok például éves szinten akár 60 kilót.

Ez nemcsak egészségi szempontból kedvezőtlen, hanem a környezetre is káros. Az egészséges mértéket az állati fehérjék esetében jellemzően 20%-kal, míg az állati zsiradékokkal 60%-kal lépjük túl, ezzel szemben növényi élelemből 25%-kal kevesebbet fogyasztunk, mint amennyi az egészségünket szolgálná. Mindezek következtében a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség kockázatán túl megnöveljük számos egyéb kór kialakulásának a lehetőségét.

Közben túlzott húsfogyasztásunkkal a környezetünkre is végzetes csapásokat mérünk. Az édesvízkészlet 70%-kát jelenleg a világ mezőgazdasága használja fel, amelynek egyharmada kizárólag az állattenyésztésre megy el, de a megtermelt gabonanövények több mint 40%-kát is az állattenyésztés során használják fel. Az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 15 százalékáért is az állattartás felelős. Érdemes tudni, hogy míg egy focipályának megfelelő földterület 1–4 húsevő embert képes kiszolgálni, egy ugyanekkora területről 15 növényi étrendű ember is jól tud lakni, 1 kilónyi zöldség előállításához pedig 300 liter vízre van szükség a sertéshús kilónkénti 6000 literjéhez képest.

Már azzal is sokat segíthetsz mind a környezet megóvása, mind saját egészséged szempontjából, ha csökkented a vörös húsok fogyasztásának mennyiségét, és helyettük inkább minőségi (magyar) halat, nem ipari tartásból származó szárnyast eszel, valamint növeled a zöldségek, gyümölcsök és gabonák arányát az étkezések során. Ezen felül csökkentheted a hús mennyiségét az étrendedben, próbáld ki a húsmentes napok beiktatását!

 

65. lépés: Vágott virág helyett a cserepeset válaszd

A vágott virágok többsége csak néhány órán keresztül pompázik teljes szépségében, ezt követően elkezd hamar hervadni. Rövid gyönyör a szemnek, ami hamarosan hulladékká válik (ideális esetben a komposztálóba kerülve, nem pedig a kommunálisba).⠀
Ha virágot ajándékoznál, és úgy gondolod, hogy az is örülne neki, aki kapja, válaszd inkább a cserepes változatot (ha megoldható, szezonális, minél közelebb helyen termesztett virággal).

 

66. lépés: Ne vásárolj korgó hassal

Egy örökbecsű tanács arra vonatkozóan, hogyan ne tolj ki saját magaddal: lehetőleg ne éhesen menj vásárolni! Lehet nálad lista, lehetsz te a legtudatosabb vásárlók legtudatosabbika, a korgó gyomor akkor is könnyedén át tudja húzni a számításaidat.⠀
Tudtad, hogy egy amerikai vásárlói viselkedéseket felmérő kutatás szerint az éhesen vásárlók nagyobb mennyiségeket, és ráadásul hizlalóbb ételeket hajlamosak betenni a kosarukba?⠀
Ha úgy alakulna, hogy mégis éhesen kell vásárolnod, keress valamit, amit bedobhatsz előtte, hogy enyhítsd az éhséget: néhány szem olajos magvat, egy almát, vagy akár csak egy kiflit.

 

67. lépés: Vásárolj a helyi piacon

Vásárolj a helyi piacon és ha már ott vagy, igyekezz a szezonális, minél közelebbről származó élelmiszereket vásárolni, ha lehetséges csomagolás nélkül. A közeledben nincs helyi piac? Akkor még mindig ott vannak a helyi termelők, valamint a kisebb üzletek a bevásárlóközpontok helyett.

 

68. lépés: Válts hagyományos borotvára

Tudtad, hogy az eldobható borotvákat 1975-ben találták fel azzal a céllal, hogy egyszerűsítsék a mindennapi borotválkozást? Ezt követően minden egyes elhasznált borotva a szemétlerakókat gazdagította.⠀
Neked ma már nem szükséges visszatérned a régi és veszélyesnek számító borotválkozási megoldásokhoz, számos egyéb alternatíva van az eldobható műanyag változatokra, például:⠀

A biztonsági borotvát egyszer szükséges beszerezni, egy életen át kitart (vagy még tovább), csak a pengét szükséges benne cserélni időnként, amikor már nem eléggé éles, és az egész 100% fém.⠀
Sokáig féltem a használatától, leginkább attól, hogy össze-vissza fogom vagdosni magam, de várakozásaimon felül teljesített. Egyből ráállt a kezem, könnyű használni. Egy-egy penge kibír egy, vagy akár több hónapot is, és nem feltétlen igényel körültekintő szappanos borotválkozást, vízitúrán is simán működött mindenféle luxus (víz, szappan) nélkül.

 

69. lépés: Vásárolj kevesebbet, válassz jól, használd minél tovább

A zero waste nem egy újabb vásárlási trend. Legalábbis nem kellene annak lennie. Nem ott kezdődik, és nem is ott végződik, hogy miket vásárolunk. Ez a tévút. A kezdet mindig a nem vásárlás. A visszautasítás. A meglévő használata. ⠀
Majd csak ezt követően érkezünk el arra a pontra, hogy vásárolni kellene valamit. Ha nem sikerült élni nélküle (visszautasítani), ha nincs már a saját birtokunkban vagy másnál használtan beszerezhető megoldás, akkor jön az új vásárlása. De ez még mindig a harmadik lépcsőfok, és sosem a legelső!⠀
Ha úgy kezeljük, mint az eddigi mozgalmakat, amikhez jól be lehetett vásárolni, mert az adott termék rendelkezett valamilyen címkével (zero waste, hulladékmentes, műanyagmentes, csomagolásmentes), akkor a folyamatos önbecsapás állapotában élünk, némi lelkiismereti simivel egybekötve.⠀
Mindig, de tényleg mindig innen kellene kezdődnie: a fogyasztás csökkentésével! Ez az egyetlen lépés az esszenciája a környezetvédelmi törekvéseknek, ez az egyetlen lépés az, ami azonnal időt és rengeteg pénzt tud neked spórolni arra, ami igazán örömet okoz!⠀
Majd a következő lépcsőfok az, hogy ha mégis szükséged van valamire, akkor válassz jól, körültekintően (miből van, hol készült, sérültek-e miatta élőlények, mi lesz vele ha már nem kell); és végül használd minél tovább!⠀
!! Tehát vásárolj kevesebbet, válassz jól, használd minél tovább !!⠀
Ennyi a lényeg, legyen ez a vonalvezetőd, és mindig tedd fel magadnak a kérdést: tényleg szükségem van rá?

 

70. lépés: Használd többször a dekorációkat

Nem kell mindenről lemondani a hulladékmentesség jegyében, így a bulikról, vagy épp a bulikon használatos dekorációkról sem, viszont ha van rá lehetőséged, legközelebb tégy fel magadnak még egy kérdést a dekor vásárlása / készítése előtt: többször is tudom majd használni?

 

71. lépés: Válaszd az üveg csomagolást

Ha van lehetőséged, legközelebb válaszd inkább az üveg csomagolású ketchupot, majonézt vagy mustárt (a sor szabadon tovább folytatható)! Ugyanakkor igyekezz megoldani, hogy ezek a csomagolások ne csak egyszer használatosak legyenek: ha a teljes környezetterhelését (a gyártástól kezdve az újrahasznosításon át) vesszük figyelembe, akkor az üveg, mint anyag, egyszeri használattal számolva nem a környezettudatos döntések csúcsa. Az üveg csomagolások akkor verik kenterbe a műanyag helyettesítését, ha azokra sokszor használható, újratölthető csomagolásként tekintünk!

 

72. lépés: Készítsd el a saját általános tisztítószered

Miért használnál környezetre káros összetevőket tartalmazó általános (felület)tisztítókat, ha egy pár mozdulat segítségével, jelentősen olcsóbban elkészítheted otthon magadnak is (káros hatású vegyszerek nélkül)?⁠
A kedvenc receptem az alábbi:⁠

  • 2 bögre víz⁠,
  • 2 evőkanál szappan (lehetőleg 100% olíva)⁠,
  • 20-30 csepp illóolaj (elhagyható)⁠.

Lassú tűzön kezdd el melegíteni a vizet, add hozzá a lereszelt szappant, majd amikor feloldódott, vedd le a tűzről és kész is vagy. Ekkor adhatsz még hozzá illóolaja(ka)t ha szeretnél, például teafát, citromot, narancsot, vagy épp levendulát.⁠
Hogyan használd?⁠ Csepegtess egy kicsit a felületre, vagy a takarításhoz használt eszközre a folyadékból (vagy töltsd spricnibe és egyenesen fújhatod a tisztítandó területre), majd töröld át és végül mosd le vízzel.⁠

 

73. lépés: Csatlakozz a 30 napos hulladékmentes kihíváshoz

Mostanra már többezer férfi és nő végezte el a 30 napos hulladékmentes kihívást!⁠ Ha most kezdesz ismerkedni a zero waste témával, vagy löketre, egyszerű tippekre van szükséged, akkor ezt szeretni fogod.⁠
Néhány visszajelzés a régi motorosoktól:⁠
Tünde: “Nagyon tetszik a 30 napos kihívás! Jól ki van találva, pont abban segít, hogy közösséget kovácsoljon, ahol könnyebben áramlanak az információk, tapasztalatok, ami támogat, hogy ne érezzük magunkat teljesen csodabogárnak”⁠
Zsuzsanna: “Nagyon hasznosak voltak az üzeneteid! Úttörőmunka amit csinálsz, nagyon tetszik. Elmélyítetted a szemléletemet, a lelkesedésed reményt adott, és a stílussal is szimpatizálok, ahogyan a tanácsokat megfogalmaztad. Köszönöm neked!”⁠

 

74. lépés: Nem a biológiailag lebomló műanyag jelenti a megoldást

Nem a biológiailag lebomló műanyag jelenti a megoldást, legalábbis a jelenlegi rendszerben működve, biztosan nem. Azt tudjuk, hogy a műanyagok többségét kőolajból állítják elő, és egyre többet hallani a természetes alapú “műanyagokról” is, azonban még az utóbbi sem jelenti feltétlenül azt, hogy a szatyor le is fog végül bomlani.⁠ Sőt, a komposztálhatónak csúfolt műanyagok is simán lehetnek kőolaj alapúak!⁠

Hogyan lehetséges ez?⁠⁠
A legnagyobb mumus ebben a témában az oxo-degradábilis műanyag, igazi szemfényvesztés ezeket a műanyag szatyrokat ‘lebomló’ szóval illetni.⁠ Ezek a műanyag szatyrok annyiban mások, mint “sima” társaik, hogy olyan adalékokat adtak pluszban a műanyaghoz (elsősorban fémeket), amiktől a zacskó fény és levegő hatására kisebb darabokra esik szét. ⁠
Tehát továbbra is kőolaj alapú műanyag szatyorról beszélünk, csak extra adalékokkal, amiknek köszönhetően fény és levegő hatására kisebb műanyag darabokra fog szétesni a zacskó, lebomlás helyett.⁠
A leggyakoribb lebomlónak, komposztálhatónak nevezett műanyagok PLA alapúak.⁠ A PLA alapú műanyagok többsége kukoricakeményítőből készül, viszont csak akkor képesek lebomlani, ha ipari komposztálóba kerülnek. Ennek fő oka, hogy a PLA műanyag bomlásához szükséges 60-70°C, valamint 50-70% páratartalom megléte nem jellemző az otthoni, kert végi komposztálókra.⁠

Akkor mi is itt a probléma?⁠ Egyszerűen az, hogy nincsenek ipari komposztálóink, ahogy kiépült rendszereink se arra, hogy a lebomló műanyagokat úgy kezeljük, ahogyan elvileg szeretnénk: lebomlóként.⁠ Tévútra visz. Az egyszer használatos műanyagokra adna megoldást, de tényleg kiutat jelenthet egy olyan anyag, amit ismét egyutasnak terveztek, betétdíjas rendszerek és tartós, hosszú, akár évekig használható alternatívák helyett?⁠

 

75. lépés: Utazáskor válaszd az alacsonyabb karbonlábnyomú megoldást

Tudtad, hogy egy online kalkulátor segítségével könnyen kiszámolhatod, mekkora szénkibocsátással jár az utazásod során igénybe vett közlekedési mód?⁠ Az nem kérdés, hogy a repülő-tömegközlekedés, vagy épp az autó-bringa közül melyik számít környezettudatosabbnak, azonban mindannyian tudjuk, hogy egyszerűen vannak olyan helyzetek, amikor nincs esély a tudatosabb, kevesebb kibocsátással járó verziót választani. Ilyenkor azonban felmerülhet a kérdés, akkor a sok egyéb közül vajon mikor járunk el jobban, milyen döntéseket hozzunk meg, például egy hosszabb út, nyaralás előtt.⁠
Szerencsére létezik már egy svéd kutatók által megalkotott online kalkulátor, amivel könnyedén kiszámolhatjuk az utazásunkkal járó szénlábnyomot és még össze is hasonlíthatjuk más lehetséges megoldásokkal, így felelősebb, átgondoltabb döntést hozhatunk.⁠⁠
Próbáld ki, és legközelebb, amikor utazást tervezel, vedd elő a Travel & Climate kalkulátort, majd dönts legjobb tudásod és lehetőségeid szerint a segítségével!⁠

 

76. lépés: Oszd meg a maradék ételt másokkal

Tudtad, hogy Magyarországon az átlag lakos évente 68 kg élelmiszer-hulladékot dob ki a kukába? Ez lényegében azt jelenti, hogy akár megközelítőleg 90.000 Ft-ot is kidobhatnánk a kukába /fő /év!⁠
Pedig ennek a mennyiségnek a többsége viszonylag könnyen megelőzhető lenne!⁠ Érdemes arra törekedni, hogy csak azt vásárold meg, amire tényleg szükséged van, amit fel is fogsz használni (ezen a menütervezés rengeteget segít, amit külön lecke keretében segítek elsajátítani az online Hulladékmentes Életmód tanfolyamon!).⁠
Viszont mi a helyzet akkor, ha a szituáció adott, annyi felesleges, vagy akár még ehető ételmaradékod van, amivel te már nem tudsz megbirkózni?

  • Használd fel a maradékot egy következő étel elkészítése során (túl sok kiflid van, kéne kezdeni vele valamit? mákos guba!)⁠
  • Vendégeld meg a barátokat, családodat.⁠
  • Kérdezd meg a szomszédot, közeli ismerőst, nem tudná-e hasznát látni.⁠
  • Adományozd oda valakinek.⁠

 

77. lépés: Egyél helyit és szezonálisat

Törekedj a helyi és szezonális élelmiszerek fogyasztására!⁠⁠
Mi történik, ha eszerint cselekszel?⁠

  • Jelentősen megnöveled annak esélyét, hogy csomagolás nélkül tudd beszerezni az élelmiszert (vigyél magaddal táskát, dobozt, hogy ne legyen szükséged a vékony műanyag zacskóra!).⁠
  • Támogatod vele a helyi gazdaságot, adott esetben egy közösséget, egy család megélhetését.⁠
  • Ha sikerül körültekintőnek (és szerencsének) lenned, tápanyagdúsabbá válik az étkezésed.⁠
  • Pénzt spórolsz.⁠
  • Nem utazik több ezer kilométert az ételed, így kevésbé terheled közvetetten a Földet az étkezésed szállításán keresztül.⁠

 

78. lépés: Használj digitális naptárat

Nem gondoltam volna, hogy valaha is eljön az az idő, amikor működőképes lesz részemről a digitális naptár használata, de az a helyzet, hogy év eleje óta még csak nem is hiányzott a papír alapú változat.⁠ Korábban asztali naptárat és gyűrűs kalendáriumot használtam (utóbbit dekoráltam is, ahogy időm engedte), mindig örömmel írtam fel teendőket, emlékeket, vagy akár csak egy-egy gondolatot ezekbe.⁠
Év végén külön öröm volt az apróságok átnézése is (évek óta összegzem, lezárom, majd megtervezem a következő évet), azonban egy ideje ezek kezdtek elmaradozni.⁠ Először csak nem írtam fel annyi mindent, majd nehézkessé vált a naptár cipelése, sokszor el is felejtettem, és valahogy szépen elkezdett kikopni.⁠
Próbálkoztam már máskor is digitálisra váltani, de rideg, idegen volt és nem is sikerült átszoknom.⁠ Eddig. Hogy mi volt a kulcs, magam sem tudom, de így egy év távlatából már nem váltanék vissza a papír alapúra.⁠ Nincs naptárkergetés, papírvásárlás, régi papírok pakolgatása, helyette viszont van valamivel nagyobb digitális lábnyom.

 

79. lépés: Készítsd magad az ajakápolódat

Ha érzel hozzá kedvet, 3 (+1) összetevőből elkészítheted a saját ajakápolódat. Recept!⁠
A hozzávalók:⁠

  • mandulaolaj (két evőkanál)⁠,
  • méhviasz (egy evőkanál)⁠,
  • méz (fél teáskanál)⁠,
  • illóolaj (2-3 csepp, pl. narancs illó, de 100% tisztaságú legyen!)⁠,
  • a tégely, amiben tárolni fogod⁠.

Elkészítés:⁠

  • Vízfürdőn vagy gőz felett olvaszd fel a méhviaszt.⁠
  • Amikor folyékonnyá vált, vedd le a tűzről a tálat.⁠
  • Add hozzá a többi hozzávalót és keverd el alaposan.⁠
  • Öntsd át az előre bekészített, tiszta tárolóba az ápolót addig, amíg még folyékony.⁠
  • Hagyd kihűlni (ha gyorsítani szeretnéd, beteheted a hűtőbe is).⁠
  • Kész vagy, használhatod!⁠

Ápolhatod vele az ajkaidat, de kézápolóként is megállja a helyét.⁠ Ha nem szeretnél otthon készíteni magadnak, hanem inkább készen, hazai manufaktúrától szereznéd be az ápolódat, nézz be hozzánk a webshopba ajakápolókért.⁠

 

80. lépés: Használd fel újból a költöztető dobozokat

Ha költözés, akkor dobozok. Sok doboz. Vagy még annál is több.⁠ Érdemes körbekérdezni az ismerősöknél, mielőtt vásárolnál új dobozokat, ezzel is spórolva egy kört (gyártást, szállíttatást, pénzt…), de mi legyen velük a költözés befejeztével?⁠
Mivel valószínűleg tökéletes állapotúak, ezért ha belefér, érdemes új életet adni nekik a szelektálás helyett.⁠ Például:⁠

  • felajánlhatod ismerősöknek, hátha épp szüksége van rá valakinek;
  • ha vannak gyermekeid, szuper kuckó, kastély, vagy bármilyen egyéb kreatív játék készülhet belőle;⁠
  • ha nincs más ötleted, rákérdezhetsz a közeli óvodánál, iskolánál, tudnák-e hasznát látni.⁠

Ha pedig elejét szeretnéd venni az idegölő ragasztószalag leszaggatásának a dobozról, eleve ne is műanyagot használj erre a célra. Zárd le a dobozokat papír ragasztószalaggal, egy csapásra megoldódik a dolog és ráadásul élettartama végén ragasztóstul szelektálható az egész.⁠

 

81. lépés: Mosd ritkábban a műszálas ruhákat

Mitévő lehetsz a már meglévő műszálas ruháiddal, hogy azokból kevésbé szakadozzanak le a műanyag mikroszálak?⁠

Először is ritkábban és rövidebb programmal mosd ki ezeket.⁠

  1. A száraz mosópor helyett használj folyékonyat. Ennek az az oka, hogy a száraz mosópor szemcséi növelik a súrlódást, aminek eredményeként csak még több műanyag szál kerül be a vízhálózatba. Persze a mosószer összetevői sem mindegy, hogy miből állnak, azok a műanyagokon túl más problémát is okozhatnak.⁠ Ajánlom neked a blogon megtalálható mosószer receptet, amiből géles-folyékony végeredményt kapsz, olcsó és környezetbarát is egyszerre.⁠
  2. A súrlódáshoz visszatérve, ha mikroszálas ruhákat mosol, a gép centrifugálását állítsd alacsonyabb fordulatszámra (magasabb fordulatszám = több súrlódás = több mikroszál).
  3. Végül ha teheted, a legközelebbi ruhavásárlás során természetes anyagokból készült ruhát szerezz be (pl. pamut, len, gyapjú), mert ezek le tudnak bomlani a környezetbe kikerülve, míg a műanyag soha.

 

82. lépés: Használd újból a műanyag dobozaidat

Legyen szó zero waste-ről, vagy műanyagmentes mozgalomról, egyik sem kellene, hogy arról szóljon, hogy akkor most elhajigálunk mindent, ami nem fér bele ebbe a keretbe.⁠ Valójában pont az elhajigálás nem fér bele a keretbe.⁠
Mindkét mozgalom célja a környezettudatos hétköznapok felé való elmozdulás lenne.⁠ Ezt azonban jó mélyen aláássa, ha ennek jegyében hajítasz ki működőképes, funkcióját még akár évekig ellátó eszközöket.⁠
Nem baj, ha műanyagból vannak a dobozaid.⁠ Nem baj, ha ezt észreveszed.⁠ Nem baj, ha használod ezeket annak ellenére, hogy már tudod, vannak a műanyagnak fenntarthatóbb alternatívái.⁠ Ahogy az sem baj, ha azt mondod, hogy bizonyos eszközök esetében neked igenis a műanyag vált be jobban.⁠ Tekints rájuk tartós, hosszú távon alkalmazható eszközként, csak ennyi a kulcs.⁠ Ha pedig már nem használható tovább, akkor jön el az ideje annak, hogy keress más alternatívát.⁠

 

83. lépés: Vidd magaddal a saját evőeszközöd

A legegyszerűbben úgy kerülheted el az egyszer használatos evőeszközök használatát, ha előre felkészülsz arra, hogy biztosan vissza tud azokat utasítani.⁠ Ehhez pedig nincs másra szükséged, mint egy kanálgépre, vagy az otthoni fiókból magaddal vitt evőeszközökre.⁠ Ez is egy olyan eszköz, ami jó, ha eleve a táskádban van és nem kell rajta külön gondolkoznod, főleg ha olyan ingázósan éled a napokat, mint én.⁠
Nekem valamiért az otthonról vitt evőeszközök nem váltak be, folyton elfelejtettem vinni magammal, ezért dedikált kanálgépre váltottam, ami mindig ott van a táskámban, hogy elő tudjam kapni ha épp szükség volna rá.⁠ Ha pedig nincs, akkor sincs semmi gond, mert se súlya, se mérete nincs jelentősen, így nincs útban és nem érzem tehernek.⁠

 

84. lépés: Ehető kehelybe kérd a fagyit

Nincs is jobb, mint a nyári kánikulában elnyalni egy jéghideg fagyit. Viszont ennek sem kell felesleges szeméttel járnia! Egyszerűen csak mondj nemet a műanyag kanálra és az egyszer használatos kehelyre, kérd inkább ehető tölcsérbe a gombócokat.⁠
Haladó szint: vedd elő a textil szalvétádat és használd azt a papír szalvéta helyett.

 

85. lépés: Használj intimkelyhet

Használj intimkelyhet, vagy mosható betétet, vagy menstruációs bugyit, vagy bármi egyéb eszközt, ami nem egyszer használatos, és neked beválik azokon a napokon!⁠ Ha az átlagot vesszük alapul, egy nő egyetlen év során 240 db tampont/betétet használ el.⁠ Tippeld meg (vagy számold ki a saját ciklusod ismerete alapján), mennyibe kerül egy év lefolyása alatt a menstruáció egyszer használatos eszközökkel, és írd meg hozzászólásban!⁠

 

86. lépés: Vásárolj kevesebb félkész élelmiszert

Több legyet egy csapásra!⁠ Ha elkezdesz arra törekedni, hogy minél kevesebb félkész élelmiszert vásárolj, rövid időn belül a következőket tapasztalhatod:⁠

  • Kevesebb csomagolás kerül be a háztartásodba, és azok is szinte mind újrahasznosíthatóak.
  • Több zöldséget, gyümölcsöt és teljesebb értékű élelmiszereket eszel.⁠
  • Kevesebb pénzt költesz el.⁠
  • Egészségesebben étkezel.⁠
  • Kerülöd a pálmaolajat tartalmazó élelmiszerek zömét anélkül, hogy erre külön figyelned kellene.⁠
  • Egyre több közeli helyről származó élelmiszert fogyasztasz, csökkentve ezzel az utazással járó karbonlábnyomot is.⁠

Ezt szeretem annyira a hulladékmentességre való törekvésben. Nem önmagában áll, hanem már-már észrevétlenül húz magával további környezettudatos lépéseket is.

 

87. lépés: Hasznosítsd újra a régi ruháidat

A régi, vagy tönkrement ruhák újrahasznosítása, vagy akár csak megvarrása, stoppolása nem csak hulladék szempontból lehet előnyös, nagyszerűen ki is tud kapcsolni. Persze akkor, ha szeretünk ezzel bíbelődni. A legfontosabb kérdések:⁠

  • Mi az a határ, ami még belefér neked abba, hogy te foglalkozz ezzel?⁠
  • Mi az, amit inkább szakemberre (pl. varrónőre) bízol?⁠
  • Van-e olyan, amit szeretnél eltanulni?
  • Mikor jön el az a pillanat, amikor már végleg használhatatlannak ítélsz meg egy ruhát?⁠
  • És ha hulladék, mihez kezdesz vele?⁠

 

88. lépés: Készítsd magad a tisztítószereidet

Ez az egyetlen lépés (valójában sok apró lépés) annyira egyszerű és annyira sokat ad (spórolsz, egészségesebb, környezetbarát, egyszerűsödik a takarítás, kevesebb az ezzel járó stressz…), hogy receptre írnám fel mindenkinek.⁠ A kép persze félrevezető, semmi szükség ilyen szintű felkészültségre, sem sok órás kutyulásokra, ha jót akar magának az ember.⁠ Mindig-mindig az egyszerűség a vonalvezető!⁠ Mert ha ez elvész, akkor csak teher az egész, szájhúzós, utálatba átforduló zöldítés és kész.⁠ Szóval ne toljunk ki magunkkal, ha nem muszáj, van elég terület, ahol edzhetjük az idegeket! A jó pár bevált receptjeimet megtalálod a blogon: ⁠Vegyszermentes takarítás zero waste módra.

 

89. lépés: Írj heti menütervet

Heti menüterv. ⁠Egyszerű, helyet ad a rugalmasságnak, megkönnyíti a hétköznapokat és azt, hogy elegendő és megfelelő mennyiségű ételt vegyünk magunkhoz. Levesz egy óriási terhet, segít spórolni, minimálisra csökkenteni az élelmiszerhulladékok mennyiségét. Változatossá teszi azt, amit legalább napi 3x így is úgy is megteszel: étkezel.⁠
Mégsem csinálják sokan.⁠ Nekem terheket vesz le a vállamról. Segít a vásárlásban. A sokszínűségben, az ízek kavalkádjának megélésében. Abban, hogy legyen mihez nyúlni akkor is, ha nem tartom be. Mert nem kell betartani. El lehet térni tőle, alakulhatnak másképp a napok, kívánhatok más ételt. Szabad, meg van engedve.⁠
A jó menüterv sorvezető. Heti max. 10-15 percet igényel, de végül órákat spórol. ⁠Az online Hulladékmentes Életmód tanfolyamon külön önálló leckét kapott, annyira sokat hozzátesz a sikeres hulladékmentességre törekvésben, viszont a jól felépített rendszer nem adható át két sorban.⁠
Egyszer kell jól elsajátítani, komolyan venni és beépíteni a hétköznapi rutinba, onnantól úgy viselkedik, mint egy jól megolajozott csúszda.⁠

 

90. lépés: Vásárolj szálas teát a filteres helyett

Tudtad, hogy a filterek gyakran tartalmaznak műanyagot is? Ha szoktál teázni, az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy minél kevesebb hulladékot termelj vele (legyen szó a kommunális, vagy a szelektív kukáról), ha minimális csomagolásban szerzed be a füveket.⁠ Ennek legkönnyebb módja, ha a filteres helyett szálas teát szerzel be.⁠

 

91. lépés: Készítsd el a saját parfümödet

Parfümöt szinte mindenki használ, azzal azonban már kevésbé vannak tisztában az emberek, hogy egy üvegcse akár több száz illatanyagot és összetevőt is tartalmazhat, amelyek allergiás bőrreakciókat válthatnak ki.⁠ Pedig a parfüm bőrápoló is lehet egyben!⁠
Csak jojobaolajra, méhviaszra és néhány csepp általad választott illóolajra van szükség, hogy elkészítsd pár perc leforgása alatt a saját krémparfümödet.⁠ Konkrét, képes útmutatót a blogon találsz az elkészítéséhez: Parfüm készítése házilag.⁠

 

92. lépés: Hasznosítsd újra a zöldségmaradékot fűszeresként

Tudtad, hogy a konyhai zöldségmaradékok egy része nem csak komposztálással hasznosítható újra?⁠ Némelyikből újra növeszthetünk ugyanolyan zöldséget, vagy pl. fűszert!⁠ Az egyik kedvencem a fehérrépa hasznosítása.⁠ Ha legközelebb megmarad néhány fehérrépa véged, ne dobd ki a komposztba! ⁠Tedd egy kb. ujjnyi mennyiségű vízbe, leveles részével felfelé, majd rakd félre.⁠ Nem kell soká várnod, hamarosan ott lesz kéznél a friss petrezselymed, fogyaszd egészséggel!

 

93. lépés: Szedj fel naponta egy darab szemetet

Bosszankodtál már azon, hogy mennyi szemét hever szanaszét az utcákon? Zavarja a szemed, hogy tele a bokor alja pet palackokkal? Hogy a játszótéren fújja a homokozóba a szél a műanyag szatyrot?⁠
Mi lenne, ha a bosszankodást konstruktív tevékenységgé fordítanád át? Nem szükséges egyből az önkormányzatnál csapkodni az asztalt (bár ennek szofisztikált változata ha belefér idődbe-energiádba, sokat tud nyomni a latba), megteheted azt az egészen apró lépést is, ami csakis rajtad múlik az adott pillanatban:⁠ hajolj le a szemétért, majd dobd ki a közeli kukába (profi szemétszedők elvihetik a szelektívig, ha szelektálható).⁠ Példamutatás, kevesebb bosszankodás és egy szebb környezet lesz a rövid mozdulat megtételének jutalma.⁠

 

94. lépés: Vegyszer nélkül is tiszta lesz az ablak

Az ablaktisztító módszerem:⁠

  1. fogok egy-két kanál citromsavat,⁠
  2. forró vízbe öntöm,⁠
  3. elkeverem,⁠
  4. áttörlöm az ablakot és a keretet is ezzel a folyadékkal,⁠
  5. majd utána sima vizes ronggyal,⁠
  6. végül tiszta törülközővel szárazra törlöm.⁠

Kész! Olcsó, egyszerű, gyors és ugyanaz az eredmény, csak káros vegyszerek nélkül.⁠

 

95. lépés: Töltsd újra a kulacsod a Közkutak alkalmazás segítségével

Ismeretlen helyen tartózkodsz, kirándulsz, és újratöltenéd a kulacsod vízzel, de nem tudod merre indulj el? Ha van okostelefonod, kapd elő, nyisd meg a Közkutak alkalmazást, és keresd meg a térképen a hozzád legközelebb eső helyet!⁠

 

96. lépés: Ne húzd le a nedves törlőkendőt a WC-n

Sose húzd le a wc-n a nedves törlőkendőket! A csatornarendszerbe kerülve nem bomlanak le úgy, mint a papír, viszont hatékonyan okoznak komolyabb dugulást, a természetbe kikerülve pedig újabb szennyező forrásként jelentkeznek. ⁠
Használatuk teljesen el is hagyható, de ha valamilyen okból ragaszkodsz hozzájuk, akkor igyekezz minimalizálni a használatukat és olyan kendőket alkalmazni, amik természetes alapanyagúak (a legtöbb műanyag!), amikhez nem használtak bőrirritáló és környezetre káros összetevőket (ezek jellemzően akár 5x többe kerülnek, mint a legegyszerűbb bolti változatok!).⁠
Végső soron, ha már van, sose feledd: a sima kukába való!

 

97. lépés: Tanuld meg elkerülni a zöldrefestést

A zöldrefestés az angol greenwashing szóból ered, a greenwashing pedig a whitewashingból, ami meszelést jelent. Ezzel az egyszerű szóval szoktuk azokat a vállalatokat, termékeket jellemezni, amik hamis, megtévesztő üzenetet alkalmaznak azzal a céllal, hogy zöldebbnek, fenntarthatóbbnak mutassák magukat, megtévesztve ezzel a vásárlót.

A zöldrefestés alkalmazásának tárháza szinte végtelen. A leggyakrabban a vizualitás, valamint a szavak szintjén találkozhatsz vele. Például a marketinstratégia részeként azt kommunikálja a cég, hogy környezettudatosan gondolkoznak és eszerint cselekszenek, pedig valójában továbbra is a profit a fő irányvonal. Vagyis ha valami pénzt hoz, de környezetileg-társadalmilag káros, könnyen felülemelkednek ezen az apróságon.
A vizuális zöldrefestéssel biztosan találkoztál már jó párszor, ilyen például, amikor a csomagoláson olyan képeket, szimbólumokat, vagy akár szavakat tüntetnek fel, aminek semmi köze a tartalmához, az előállítás körülményeihez.

Ezeknél sokkalta ördögibb greenwashing, amikor egy cég felbérel egy saját kutatócsoportot azzal a céllal, hogy publikáljanak a cég számára előnyös eredményeket. Ha pedig ez már nem elég, van még ennél lejjebb is: “létrejönnek” olyan civil szervezetek, amik a cég érdekei mellett lobbiznak; vagy az sem elrugaszkodott példa sajnos, hogy elkezdik egyenesen aláásni a környezetvédők tevékenységeit, kisebbíteni állításaik súlyosságát.

Hogyan ismerd fel, hogy zöldrefestéssel van-e dolgod? Némi internetes kutatómunkával nézz utána a cégnek, amennyire csak tudsz. Milyen forrásokat tüntet fel az írásaiban, ha feltüntet egyáltalán? Pontosan fogalmaz, vagy csak a szokásos ködösítő zöld mondatokat ismételgeti? Dolgozik szakértő náluk, vagy kikérték valaha is szakértő tanácsát a tevékenységükkel kapcsolatosan? A szakértő tényleg szakértő, vagy csak annak vallja magát? Hiteles, következetes, vagy ellentmondásos a kommunikációja, a tevékenysége?

 

98. lépés: Utazáskor keresd az ökoszállásokat

Ha nem csak a hétköznapokban, hanem a nyaralás, pihenés, utazás során is szeretnél minél inkább környezettudatosan eljárni, akkor kardinális kérdés, hol tudsz megszállni.⁠ Hogy csak néhány nehezítő tényezőt említsek: hűtő nélkül nehéz lesz minél kevesebb csomagolással megoldani az étkezéseket. Komposztálási lehetőség nélkül a lebomló szerves anyagok jobb híján a kommunális kukában fognak kikötni. Törekedhetsz otthon a minél inkább helyi, szezonális alapú étkezésre, ha a büféreggeli során egyáltalán nem találsz ilyen opciókat.

Mitévő lehetsz?⁠ Hurrikánszerűen terjed a környezettudatosság, ami egyre nagyobb segítséget jelent, azonban ne feledd a legutóbbi poszt intelmét sem: ügyelj a zöldrefestés elkerülésére.⁠
Ha teheted, olyan helyen költsd el a pihenésre szánt összeget (mert a pénzed szavazat!), ahol minél több megvalósul az alábbi lépésekből:⁠

  1. Energiatakarékos megoldásokat használnak, pl. a világítás, hőszigetelés, fűtés-hűtés terén.⁠
  2. Környezetbarát tisztítószereket alkalmaznak és minimalizálják a felesleges mosások számát.⁠
  3. A helyi gazdaságtól, termelőktől szerzik be alapanyagaikat, támogatva ezzel is a helyi közösséget.⁠
  4. Biztosítanak lehetőséget a hulladékok megfelelő kezelésére: van mód szelektíven gyűjteni a hulladékot és komposztálni.⁠
  5. Víztakarékos megoldásokat alkalmaznak.⁠
  6. Megfizetik az alkalmazottakat és biztosítanak számukra időt a pihenésre is, nem a kizsigerelés a munkavégzés alapja (tudom ez nem hulladék, még csak nem is környezeti kérdés, de megkerülhetetlen és legalább annyira fontos. Fenntarthatóságról kizárólag abban az esetben beszélhetünk, ha mindhárom pillér érvényesül: a gazdasági-pénzügyi, a környezeti és a társadalmi fenntarthatóság is).⁠
  7. Nem csomagolnak be feleslegesen mindent egyszer használatos műanyagokba (pl. az üvegpoharakat).⁠

A sort még hosszasan lehetne folytatni, de már ezek együttes megléte is ritkaságszámba megy, így annyit tehetsz, hogy ha van rá módod, keresed azokat a helyeket, amik minél többet megvalósítanak ezekből.⁠

 

99. lépés: Ha elfogy a műanyag mosogatószivacsod, keress komposztálható alternatívát

Az egyszerű, de nagyszerű lépések egyike. Ha elfogy a műanyag mosogatószivacsod, ne pótold többé, keress helyette olyan alternatívát, ami a körforgásban tartható, például komposztálással.⁠
Ilyenek a különböző fa kefék természetes sörtével, illetve a luffa szivacs is.⁠ Nekem a luffa a nagy kedvencem, de gyakran használom a különböző keféket is, mindegyiket megtalálod nálunk a webshopban.⁠⁠

 

100. lépés: Iratkozz le a sosem olvasott hírlevelekről

Amikor hulladékról, környezettudatosságról beszélünk, az esetek többségében a digitális szemét valahogy kimarad a képből. Nem látjuk közvetlenül, nem érzékeljük, nem mi biztosítjuk a szervereket és az áramellátás sem egyenesen a mi vállunkat terheli.⁠ Pedig attól még, hogy nem látod, ott van és növeli az ökológiai lábnyomod méretéd.⁠ Miért ne ütnél hát két legyet egy csapásra? Ha érkezik egy hírlevél, amit már nem olvasol, nem követsz, legyen ennek bármi is az oka, iratkozz le róla.⁠

 

 

Te hol tartasz most az úton?

 

0 0 votes
Article Rating