A konkrét receptek és útmutatók előtt vegyük át, hogyan érdemes nekilátnod a folyamatnak!

Mindenekelőtt tisztázzunk valamit! Mit jelent az, hogy vegyszermentes?

Tudományos értelemben ilyen nem létezik, mivel a természetes és az egészségre ártalmatlan összetevők is vegyi anyagnak minősülnek. Minden vegyi anyagokból tevődik össze, nélkülük élet sem létezne.
Hétköznapi értelemben véve, amikor azt a fogalmat használjuk, hogy valami (például egy dezodor) vegyszermentes, arra gondolunk, hogy a dezodor összetevői nem tartalmaznak sem az egészségre, sem a környezetre káros, veszélyes vegyi anyagokat. Ezen az oldalon is ezt a közbeszéd által alkalmazott jelentést értem alatta.

 

Így vegyszermentesítsd a tisztítószereid 4 lépésben!

 

Első lépés: Írj listát!

Tüzetesen vizsgáld át a háztartásodat és írd fel, hogy milyen takarítószereket használsz! A fertőtlenítőn és a hipón keresztül, a mosószeren és a folttisztítón át a penész elleni, vagy épp a WC-öblítő szerig bezárólag írj fel mindent, amit tisztításhoz, takarításhoz alkalmazol!

 

Második lépés: Az összetevők azonosítása

Nézd át a tisztítószerek címkéjén az összetevők listáját. Többségük tartalmaz valószínűleg olyan anyagokat, amelyek irritálóak, egészségügyi kockázatot jelentenek (pl. rákkeltő hatásúak), vagy éppen károsak az élővizekre. További részleteket a kurzusomon találsz, a lényeg, hogy lehetőség szerint az alábbiakat kerüld:

  • mesterséges színezékek és illatanyagok
  • kőolajszármazékok
  • parabének
  • szulfátok
  • formaldehid
  • EDTA
  • 1,4 dioxán
  • SLS
  • PEG-ek
  • optikai fehérítők és klór
  • ftalátok
  • szintetikus adalékanyagok

Találtál az összetevők között kerülendő vegyi anyagokat? Tegyél egy X-et a listádon minden tisztítószer mellé, ami kockázatos összetevőt tartalmaz!

 

Harmadik lépés: Fokozatosan cseréld le a káros összetevőket tartalmazó szereket ártalmatlan anyagokra!

Már pontosan látod, hogy milyen tisztítószereket használsz és azok közül melyek kockázatosak egészségügyi- és/vagy környezeti szempontból. Azonosítsd ezeket, használd el a maradékot és kezdd el megtervezni, miket fogsz használni helyettük!

Az olcsó, minimális hulladéktermeléssel járó, vegyszermentes és környezetbarát tisztítószerek, amikre szükséged lesz helyettük:

 

Negyedik lépés: Takaríts vegyszermentesen, fillérekből!

A fokozatos váltásnak köszönhetően időt hagysz magadnak arra, hogy lépésről lépésre épüljenek be az új takarítási szokások, ennek eredményeként pedig arra fogsz eszmélni, hogy már nem is kérdés, mihez mit használj és hogyan. Mindezt káros anyagok nélkül, fillérekből és könnyedén.
Az alábbi receptekkel, útmutatókkal azonnal neki is láthatsz, hogy a váltás minél zökkenőmentesebb legyen:

 

Tarts velem! Ha biztosan nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor időnként nézz fel ide a blogra, vagy iratkozz fel a hírlevélre, hogy egyenesen az e-mailes postaládádban értesíthesselek az újdonságokról!

Neked melyik a kedvenc, legjobban bevált tiszítószered, vagy recepted? Írd meg hozzászólásban!

Szeretnél A-Z-ig mindent tudni a vegyszermentes takarításról? Benne vagy, hogy tízezreket spórolj, egyszerűbbé váljon a takarítás és könnyedén elkerülhesd a családod egészségére káros vegyi anyagokat?

Az online Vegyszermentes takarítás mesterkurzus elvégzésével ezt mind megkapod, kattints ide: Mesterkurzus: Vegyszermentes takarítás

vegyszermentes takarítás mesterkurzus
0 0 votes
Article Rating